Menu

Masarykova cukrárna

06. 05. 2019

dsc_0420

Sladká první republika s vůní kávy. Téma maturitního projektu, které si vybraly studentky čtvrtého ročníku oboru Hotelnictví a turismus ze znojemské střední školy na Přímětické ulici. Průvodkyněmi cukrárnou z dob prvního prezidenta Masaryka byly Julie Konečná, Belinda Kuchťáková, Anna Mikolášová, Markéta Rucká, Nikola Šalomounová a Nikola Šilhartová.

Dívky pojaly projekt jako výbornou příležitost pro simulaci kavárny a cukrárny z 30. let a její porovnání se současností. Při samotné realizaci, která se konala 6. prosince 2018 v rámci již tradiční vánoční výstavy, nechyběl ani dobový nábytek či typické oblečení, které servírky za první republiky nosily. Součástí byl i raut plný sladkých dezertů, kde jste mohli ochutnat například medovník, jablečný závin, vanilkový dort, oreo koláč nebo vynikající vánoční cukroví. Studentky podávaly různé druhy káv. Nechyběla zde ani tradiční Melta a čaje. V nabídce byly i typické druhy současnosti, jako jsou Latté a Cappuccino. Návštěvníci si mohli prohlédnout malou výstavku tehdejší výbavy kuchyně a mnoho dalších předmětů té doby.
„K realizaci maturitního projektu jsme si pozvaly žáky ZŠ Želetice, kteří si u nás mohli vyzkoušet několik disciplín, za které byli následně bodově ohodnoceni a oceněni malými dary, diplomem a certifikátem,“ říká studentka Markéta Rucká.
Projekt se nesl v uvolněné atmosféře, kterou ještě dokreslovala hudba ze starého gramofonu.

Připravila Kateřina Kotoučová

www.sousoszn.cz

  



Archiv