Menu

Novoroční ohlédnutí za uplynulým rokem České barmanské asociace

02. 01. 2022

pf2022_-_cba

Vážení partneři a členové České barmanské asociace, přátelé, vyhnu se na tomto místě zbytečnému popisování toho, jak katastrofální situace v oboru gastronomie už téměř dva roky kvůli pandemii covid-19 panuje. Vždyť vy sami to víte nejlépe z každodenní praxe. V České barmanské asociaci jsme v roce 2020 nuceně provedli jakousi otočku kormidlem svého vlastního vnímání – od subjektu primárně pořádajícího soutěže nápojových profesionálů a studentů k organizaci, která primárně formuluje a následně hájí zájmy svého oboru, ať už v médiích, nebo přímým působením na aktéry veřejné moci. A celý letošek v tom intenzivně pokračujeme.


Už bezmála dva roky tedy téměř bez ustání bojujeme a vyvíjíme intenzivní nátlak pro dobro oboru. Pro všechny provozovatele barů, klubů a dalších typů hospitality podniků včetně jejich zaměstnanců, ale i pro jejich dodavatele, subjekty z přidružených oborů a v neposlední řadě pro naše partnery. Každým pracovním dnem mě provází focus na to, jak se co nejlépe přičinit, aby měli lidé z gastronomie co největší šanci na profesní přežití této hrůzy, kterou si ještě před dvěma lety nikdo z nás nedokázal ani představit.

Přiznám se, že mě tahle proměna České barmanské asociace trošku fascinuje – včetně toho, kolik nových věcí jsme se museli naučit. Třeba já osobně už vím, jaké to je jednat osobně s ministrem zdravotnictví v jeho pracovně, koordinovat společný postup profesních asociací s vedením Hospodářské komory nebo být několik týdnů po sobě pravidelně zván do živého vysílání zpravodajské ČT24 kvůli komentování aktuální situace. Všechno to jsou neocenitelné zkušenosti! Zároveň už ale cítím, že je toho všeho tak akorát dost. Cítím, že už se v příštím roce, stůj co stůj, musíme vrátit k předcovidovému formátu fungování.

Gastronomie zažívá bezprecedentní odliv lidského kapitálu. Učitelé z hotelových škol přiznávají, že kvalita vzdělávání šla kvůli distanční výuce a dalším negativním jevům dolů. Juniorské soutěže, kde mohou mladé talenty nacházet živnou půdu pro další rozvoj, nikdo nepořádá. I ti největší optimisté už přestávají doufat, že se karta jednou obrátí. Rezignace v našem oboru je zkrátka všudypřítomná. Tento stav věcí je neúnosný, a my se ho budeme snažit zvrátit. Potřebujeme obnovit naši odbornou činnost v míře, na jakou jsme byli dříve zvyklí. Epidemie je tu s námi již příliš dlouho a mně se chce věřit, že virus v příštím roce již vyčerpá svůj potenciál, a my budeme mít to nejhorší za sebou. Těším se na fázi, kdy budeme přemýšlet nad tím, jak v době po pandemii vrátit gastronomii oporu a dát jí nový náboj. Věřím, že naši partneři při tom budou stát stále při nás. Bude to doba, kdy se slova jako lockdown, reprodukční číslo nebo kompenzace stanou zase nepotřebnými.

Do roku 2022 Vám jménem svým i jménem celého vedení České barmanské asociace přeji rychlý návrat k ekonomickému i společenskému normálu, štěstí, úspěch, pohodu a především pevné zdraví a naději.
S přátelským pozdravem Aleš Svojanovský.

www.cbanet.cz
www.iba-world.com



Archiv