Menu

Ze Znojma do Paříže a zase zpět

19. 10. 2021

w_4_dlouhe

Ve středu 13. října 2021 zrealizovali žáci 4. ročníku SOU a SOŠ Přímětická tematický zážitkový večer za poznáním gastronomie a významných turistických destinací v Paříži. Akce se uskutečnila v rámci jejich maturitního projektu Paris – Ráj gastronomie a Avenue des Champs – Élysées. Na přípravě se z oboru Hotelnictví a turismus podíleli pod vedením Mgr. Věry Kuchařové žáci Aneta Ryšavá, Natálie Leitnerová, Tobias Kovařík a Tomáš Willmann.


Na úvod programu proběhlo před budovou školy přivítání hostů, čehož se zhostila žákyně Natálie Leitnerová. Její spolužák Vladimír Krontorád osvětlil význam slova sabrage, což je technika otevírání láhve šampaňského šavlí, a následně poskytl i praktickou ukázku, za což sklidil velký úspěch od všech zúčastněných. Hosté obdrželi sklenici sektu a společně se přemístili do budovy školy, kde již byla nachystaná průvodcovská trasa v podání Anety Ryšavé a Natálie Leitnerové. Odborný výklad začal ve vestibulu zmínkou o Francii a Paříži a odtud pokračoval do prvního poschodí, neboť celá trasa směřovala k restauraci školy ve třetím patře. Zde výklad pokračoval informacemi o náměstí Svornosti, kostelu sv. Maří Magdalény, ulici Avenue des Champs – Élysées, žáci dále prezentovali Malý a Velký palác, poslední zmíněnou památkou v průvodcovské trase byl Vítězný oblouk. Na závěr byli hosté seznámeni s principy hodnocení restaurací výjimečné kvality oceněné hvězdou Michellin.

Po průvodcovské části projektu se mohli hosté těšit na čtyřchodové menu, které připravil za odborného dohledu šéfkuchaře Jana Mösmmera kuchařský tým 4. ročníku a žáci Tobias Kovařík a Tomáš Willmann. Jako předkrm se podával kachní rillettes s opečenou bagetkou a glazovanou šalotkou, následovala francouzská cibulová polévka s krutony, kuřecí stehno plněné nádivkou s gratinovanými brambory a na závěr jako dezert čokoládové suflé a vanilkový krém z vína. K polévce a hlavnímu chodu byla podávána vybraná vína z Hnanic, a to Veltlínské zelené a Merlot.

Slavnostní menu bylo zakončené kávou a koňakem a každý host obdržel při této příležitosti malou pozornost. Zážitkový večer byl u konce a žáci si mohli konečně zaslouženě vydechnout. „Mám z akce dobrý pocit, myslím si, že vše proběhlo podle plánu. Ačkoli nám na poslední chvíli vypadl z týmu spolužák, který měl prezentovat, jeho spolužačka ho zvládla zdárně zastoupit,“ uvedla žákyně Natálie Leitnerová. Žáci si ovšem uvědomují, že vydařený večer nezávisel pouze na nich samotných, přestože velká část práce při přípravě a realizace projektu ležela na jejich bedrech: „Za celý realizační tým bych ráda poděkovala všem našim sponzorům, mezi které patří především SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo, s. r. o., Ing. Radek Janeček Agrodružstvo Miroslav, Truhlář Roman Mynařík. Velké díky patří také panu šéfkuchaři Janu Mössmerovi, paní Bc. Binko a vedoucí naší práce Mgr. Věře Kuchařové,“ vyjádřila uznání žákyně Aneta Ryšavá.

Zážitkovým večerem ovšem pro žáky 4. ročníku oboru Hotelnictví a turismus pomyslný výlet do Paříže nekončí, nyní je čeká písemné zpracování projektu, a to teoretické i praktické části, které budou v květnu obhajovat v rámci své maturitní zkoušky.
Připravily Iveta Šafratová a Aneta Ryšavá.

www.sousoszn.cz



Nepřehlédněte


Z domova

Putování za slůnětem

Pojďte s námi putovat po Hřebenovce na masiv Králického Sněžníku, na třetí nejvyšší pohoří v Česku. Krásné výhledy do okolí lze čekat. Slona by na vrcholu...

03. 10. 2020

číst dál


Ze světa

V Koreji cestování do Česka propaguje reality show Účastníci zájezdu

Za účelem neobvyklé propagace turistických destinací České republiky vznikl v Koreji zábavný program televize JTBC Účastníci zájezdu. Pořad s podtitulem „Jedeme...

16. 10. 2017

číst dál


Archiv