Menu

Za zážitky do vinařství, ANNOVINO LEDNICE

17. 07. 2020

Zakladatelé lednického vinařství naplnili po 30 letech svoji vizi: vinařství jako centrum zážitkové gastronomie i populární turistický cíl.


Spoluzakladatelé rodinného Vinařství Lednice ANNOVINO Roman Žďárský a Jindřich Sobota si před třiceti lety vytyčili velký cíl: vytvořit v srdci Lednicko-valtického areálu, na dosah proslulého lednického zámku či neméně atraktivního Minaretu, vinařství evropského formátu. Letos za touto etapou píší pomyslnou tečku a otvírají vinařství v celé své kráse. Ohlédněme se za třicetiletou historií neúnavné práce ve vinařském podniku a seznamme se s dalšími smělými plány do budoucna. 

 
Vinařství ANNOVINO

je dnes místem, ve kterém naleznou milovníci vinařské turistiky všechny potřebné služby na profesionální úrovni. Od návštěvnického centra, přes zážitkové programy pro celou rodinu až po pestrou nabídkou tichých, šumivých vín i burčáku z místních vinic. Majitelé Žďárský se Sobotou mají za sebou řadu úctyhodných projektů - například světový projekt sekt Mucha, se secesními motivy Alfonse Muchynebo oslavných šumivých nápojů pro děti Rychlé Špunty - RobbyBubble.

Součástí společnosti je rovněž Valtické podzemí - unikátní labyrint vinných sklepů. Tento nejnavštěvovanější vinařský turistický cíl na Moravě je držitelem titulu TOP vinařský cíl České republiky a patří tak právem k těm pravým místům pro poznávání vína a zážitkům všeho druhu.

 

Vinařství, pikniková zahrada, lodičky i koloběžky 
ANNOVINO VINAŘSTVÍ LEDNICE, to je unikátní propojení rodinného kapitálu s vinařskými aktivitami Mendelovy univerzity a vinařským odkazem šlechtického rodu Lichtenštejnů. V Lednici bylo postupně vybudováno úctyhodné dílo - moderní vinařství i unikátní návštěvnické prostory zapsané do České knihy rekordů. Jindřich Sobota a Roman Žďárský doslova obnovili lednickou vinařskou tradici a kromě kvalitních a oceňovaných vín zrozených v Lednici stáli i za řadou patentovaných projektů - například Burčákomaty, přístroje pro prodej zachlazených burčáků v kvalitě jako od vinaře nebo např. HONEY´S (Medové) - unikátní spojení vína, ovoce a medu.

 

V roce 2020 dochází k dobudování celého vinařského areálu v Lednici, včetně venkovních prostor nazývaných Zahrada Evoluce a turistickým programem plavby na romantické Zámecké Dyji, v rámci něhož dojde k vybudování vlastního přístaviště. 

 

Rodinná tradice i do budoucna
Po třiceti letech úspěšného podnikání tandemu Sobota-Žďárský dochází také k výraznému posílení rodinného charakteru vinařství v podobě nástupnických společností s majetkovým zapojením dětí zakladatelů. Dochází tak k potenciálu využití zkušeností a vizí zkušených vinařských matadorů s lehkostí a svěžím přístupem mladé generace. Již teď se můžeme těšit na řadu novinek určených pro mladou generaci a neotřelý způsob komunikace, hlavně na sociálních sítích.

 

Zážitkové piknikování v Zahradě Evoluce 
Ledničtí vinaři ANNOVINO vybudovali vlastními silami a víceméně dle vlastních představ Zahradu Evoluce. Jedná se především o spojení dvou významných stavebních prvků - kamene a dřeva. Kamenem je většinou místní mušličkový vápenec, zčásti také pocházející z vinohradů jako symbol unikátního terroir prehistorických moří a významný prvek určující kvalitu a osobitost lednických vín.

 

Zahrada Evoluce není stvořena jen k prohlídce, ale především bude sloužit milovníkům vína i všem návštěvníkům Lednice - ideální místo pro odpočinek, piknikování s lahví ANNOVINO a zajímavým občerstvením.

 

Do vinařství lodí po Zámecké Dyji nebo na koloběžce 
Poloha vinařství u jednoho z ramen řeky Dyje, tzv. zámecké Dyje, přivedla majitele k dalšímu nápadu, vytvořit zde zážitkový program pro celou rodinu. Poznáte Lednicko-valtický areál netradičně z loďky na tzv. Moravské Amazonce, jak se Zámecké Dyji přezdívá. Od přístavu ANNOVINO si vychutnáte plavbu romantickými meandry lužní krajinou v okolí městečka Lednice. Na zpáteční cestu do vinařství se můžete vydat na populárních koloběžkách.

 

Jedinečnost lednických vín
Vína zrozená v Lednici mají svůj unikátní charakter. Zdejší tratě mají zvýšený obsah vápníku a jsou často oceňována v České republice i v zahraničí. Vinařství se zaměřuje na odrůdy Rulandské šedé, Tramín červený, Ryzlink vlašský, Rulandské modré a bílé, Sauvignon, Hibernal a Pálavu. Specialitou je LEDNICKÉ VIŠŇOVÉ, tradiční višňové víno nebo HONEY´S (Medové) - unikátní spojení vína, ovoce a medu. Vinařství provozuje Valtické Podzemí (labyrint vinných sklepů), které získalo titul CHAMPION v prestižní soutěži TOP vinařský cíl.

 

Návštěvnické centrum ANNOVINO
Jedinečná budova postavená z místního mušličkového vápence tvořeného zkamenělinami. Největší budova tohoto druhu u nás je rovněž zapsaná v knize Českých rekordů, stejně tak jako největší soubor unikátního dřevěného nábytku vytvořeného z materiálu starých vinných sudů. Prohlídky vinařství, ochutnávka vín, příjemné posezení, to je hlavní nabídka zdejšího centra. Expozice zkamenělin a vinařské historie vznikla ve spolupráci s Regionálním muzeem Mikulov.

 




Produktové řady – novinky roku 2020

Projekt šance mladým - vína MLADÝ ENOLOG JAN KOUBEK 
Již od střední školy spolupracuje vinařství ANNOVINO s mladým a nadějným vinařem Janem Koubkem, dnes hlavním enologem vinařství a čerstvým absolventem Mendelovy univerzity v Brně. Nejenže dostal zodpovědnost za všechna vína, která se v ANNOVINO vytváří, ale i prostor pro svá vlastní vína - s osobitým výrazem. Vína, na která je patřičně pyšný a která jsou oceňována nejen milovníky dobrého vína, ale i v řadě soutěží. Vína s fresh image mladého enologa, na kterého jsou v Lednici náležitě pyšní. Od moravských zemských vín po přívlastky a také moderní interspecifické "PIWI" odrůdy.

 

EVOLUCE - prémiová vína z Lednice
Nejvyšší řada vín ANNOVINO - EVOLUCE v sobě spojuje trojici, bez které by nikdy nevznikla. To nejlepší z vinorodé země, ušlechtilé révy a pracovitého člověka, který pro vás vína vytvořil. Vína nejvyšší kvality, osobitá, s výrazným projevem terroir a vhodná k archivaci. Vína pečlivě vybíraná odborníky z vinařství. Odrůdy s výrazným projevem - např. Hibernal, Pálava, Rulandské šedé či Tramín červený.

 

AMONIT - vína z vinohradů s vyšším obsahem vápníku 
Nejvyšší řada vín ANNOVINO - EVOLUCE v sobě spojuje trojici, bez které by nikdy nevznikla. To nejlepší z vinorodé země, ušlechtilé révy a pracovitého člověka, který pro vás vína vytvořil. Vína nejvyšší kvality, osobitá, s výrazným projevem terroir a vhodná k archivaci. Vína pečlivě vybíraná odborníky z vinařství. Odrůdy s výrazným projevem - např. Hibernal, Pálava, Rulandské šedé či Tramín červený.

Připravil Petr Krejčík. 

www.valtickepodzemi.cz



Archiv