Menu

Vítěz superdegustace Pivovar Rohozec

07. 03. 2019

Pivovar Rohozec se nachází v Českém ráji v Malém Rohozci nedaleko Turnova. V roce 1850 jej založil Ferdinand Unger. Následně jej provozoval jeho syn Karel a potom vnuk Karel. Ten v roce 1910 pivovar včetně velkostatku prodal společnosti Společenský pivovar a velkostatek hostinských, společnost s ručením omezeným, Malý Rohozec u Turnova. Tak fungoval do roku 1924, kdy se přeměnil na akciovou společnost. V roce 1948 byl znárodněn, v roce 1994 zprivatizován. 1. července 2004 se jeho majitelem stala společnost PIVOVAR ROHOZEC, a. s. Ta zahájila významné investice, které vyústily v dnešní špičkovou kvalitu piva.

piv_bar

Právo várečné bylo v zemích Koruny české jedním z nejvýdělečnějších městských práv. V metropoli pohodových jižních Čech se v duchu této tradice za přítomnosti zakladatele festivalu Aloise Srba a pod záštitou primátora Českých Budějovic Jiřího Svobody a řady dalších autorit konal 29. Mezinárodní pivní festival. Na dvě stě dvacet pivovarů z několika kontinentů a přes jedenáct set piv usilovalo uspět u čtyř set padesáti degustátorů z Česka a zahraničí a získat ocenění v třiatřiceti kategoriích. Vítězná piva se pak utkala v superdegustaci o World Beer Seal 2019, ve které zvítězila „Třináctka“ Pivovaru Rohozec. Rozhovor s jeho ředitelem Ing. Františkem Jungmannem jsem začal dotazem:

Pane inženýre, jak jste se dostal k vaření piva?
K tomuto řemeslu? Jak jste totiž v úvodu zmínil, výroba piva je české tradiční poctivé řemeslo. Narodil jsem se v Mostě a po základní škole jsem v sedmdesátých letech nastoupil na tamní chemickou průmyslovku a na brigády a praxe chodil do litvínovské chemičky. Ale že bych chtěl skončit v chemičce? To nebylo to pravé. Po průmyslovce jsem se proto rozhodl jít na potravinářskou fakultu na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Po prvním roce vykrystalizovalo, jaký obor pro mě připadá v úvahu. Jak vypadá masokombinát, jak mlékárna a koho může bavit mlýn a pekárna? Kvasná chemie mi vyšla jako nejlepší, byť mi nebylo hned jasné, že budu pracovat zrovna v pivovaru. V té době si zaměstnavatelé vytipovávali studenty, a i když má diplomová práce byla v oboru speciálních kvasných výrob, do pivovaru si vybrali mě. Od té doby, tedy od roku 1985, pracuji v pivovarech. Mým prvním zaměstnavatelem byly Severočeské pivovary, n. p. Nastoupil jsem do jejich závodu Louny. Po pěti letech jsem přešel do Ústí nad Labem, v němž tehdy ještě fungovaly dva pivovary: přímo ve městě byl Zlatopramen, který je dnes uzavřen a z něhož dnes zůstala pouze značka, a ve Velkém Březně byl Březňák. V roce 1995 mě přetáhli sládkovat zpátky do Loun. Pak došlo k tomu, že se Louny spojily s Ústeckými pivovary a vznikla společnost Drinks Union, kde jsem dělal provozního ředitele – vrchního sládka – pro jejich čtyři pivovary. No a v roce 2005 jsem přešel sem, do Pivovaru Rohozec.

Kdo stojí za vašimi vítěznými pivy?
Je to práce všech. Počínaje akcionáři, kteří jsou patrioti, a hlavně celého kolektivu pivovaru. Zkrátka když se to dělá poctivě a myslí se i na budoucnost, tak se to musí postupně zúročit. Není to tak, že „jen“ letos naše Třináctka vyhrála superdegustaci a získala světovou trofej a také naše Sedmička ve své kategorii prvenství. Pivovar Rohozec posledních pět let vozí další a další ocenění z renomovaných soutěží. Chodíme jen do těch soutěží, které nejsou koncipovány jako MICE (meetings, incentives, congresses & exhibitions industry) business hlavně sám pro sebe. Bohužel, v rámci Evropy se snaží uspět i pivní soutěže, které si účtují nepřiměřené startovné. Abyste se takového klání zúčastnili, musíte zaplatit za každý přihlášený vzorek deset tisíc i víc korun. Je jasné, že uspořádat takovou soutěž není levné, ale startovné – registrační poplatky za přihlášený vzorek – by mělo být v řádu tisíců korun, ne desetitisíců.
Ale zpátky k vaší otázce. Letošní vítězství pro nás není bleskem z čistého nebe. Kvalita znamená dělat to správně, i když se nikdo nedívá. To je alfa i omega. Záleží na každém. Takže za vítězstvími Třináctky a Sedmičky stojí všichni lidé Pivovaru Rohozec.

www.pivorohozec.cz
www.vcb.cz
www.pivnipecet.cz
www.worldbeerseal.com
2014 02 21 Rohozec logo plastické světlý podklad

 



Archiv