Menu

Travel Service získal první Boeing 737 MAX

02. 02. 2018

Letecká společnost Travel Service zařadila do své flotily první Boeing 737 MAX 8 a patří mezi první letecké společnosti na světě, které 737 MAX získaly. Nový letoun v barvách obchodní značky SmartWings s imatrikulační značkou OK-SWA přistál 31. ledna 2018 odpoledne na Letišti Václava Havla Praha poté, co absolvoval dodávací let z amerického Seattle. Během šesti let Travel Service obdrží 39 těchto moderních letounů. Slavnostního křtu prvního 737 MAX se dnes na pražském letišti zúčastnili ministr dopravy ČR Dan Ťok, všichni akcionáři společnosti Travel Service a další významní hosté. 
“Dnešní den je pro Travel Service přelomovou událostí, kdy začíná další etapa zásadní modernizace naší flotily. Travel Service dlouhodobě vykazuje dynamicky růst a nová letadla 737 MAX plně podpoří náš ambiciózní plán dalšího rozvoje, přinesou konkurenční výhodu a umožní rozšířit síť leteckých spojení o nové žádané destinace. Těší mě, že Travel Service zvolil cestu zlepšování našich služeb zákazníkům a věřím, že díky nové moderní flotile nabídneme klientům ještě lepší zážitek z létání,“ řekl Roman Vik, generální ředitel Travel Service.
„Jsem velmi potěšen, že vstup CEFC do akcionářské struktury společnosti Travel Service umožnil realizovat tak zásadní a důležitý krok, jakým je obnova flotily letadel nejmodernějším typem Boeing 737 MAX. Je to náš příspěvek nejen k rozvoji samotné společnosti, ale chceme se i nadále aktivně podílet na rozvoji pražského letiště jako leteckého hubu mezi Evropou a Čínou. Pevně věřím, že zařazení uvedeného typu letadla pomůže společnosti v jejím dalším rozvoji, a že tento krok bude taktéž pozitivně oceněn cestujícími,“ uvedl Wu Hongbing, viceprezident CEFC China.
Travel Service obdrží v následujících měsících letošního roku ještě 5 dalších letadel 737 MAX, v roce 2019 dokonce 15 těchto strojů. Do roku 2023 jich bude mít ve flotile 39. 737 MAX postupně nahradí letadla 737NG. Osm letounů 737 MAX kupuje Travel Service přímo od výrobce společnosti Boeing, ostatní letadla si pronajme od leasingových společností (GECAS, AerCap, ALC, BOC Aviation). Nákup osmi letadel přímo do majetku byl umožněn díky navýšení kapitálu akcionáři společnosti Unimex Group, CEFC a Canaria Travel, a je dalším pozitivním krokem strategického spojení výše uvedených akcionářů.
„Travel Service je jedním z nejrychleji rostoucích dopravců v regionu a nás velmi těší, že do své stávající flotily, která se skládá výhradně z letadel Boeing, přidává Boeing 737 MAX,“ řkl Monty Oliver, vice-prezident společnosti Boeing pro obchod v Evropě a dodává „Boeing 737 MAX poskytne Travel Service špičkovou spolehlivost a cestujícím skvělý zážitek z letu."
První komerční let uskuteční 737 MAX ještě dnes, kdy bude nasazen na pravidelnou linku SmartWings z Prahy do Malagy. Během letní sezóny 2018 bude Travel Service operovat lety z celkem 12 bází v sedmi zemích flotilou 55 letadel.
Boeing 737 MAX má konfiguraci sedadel s celkovou kapacitou 189 míst a je vybaven nejmodernějšími technologiemi Wi-Fi systému palubní zábavy. 737 MAX poskytuje celou řadu výhod - větší dolet, lepší ekonomiku provozu, nižší spotřebu paliva, větší komfort a pohodlí pro cestující. Letadlo je o 14% úspornější než současná generace Boeingu 737NG a přináší tak menší zátěž pro životní prostředí. 737 MAX je poháněn novým typem motorů LEAP-1B CFM a je vybaven novým typem wingletů zlepšující aerodynamické vlastnosti křídla. Výrazně nižší je také hluková stopa letounu (až o 40%). Kabina letounu zaujme novým modernějším interiérem odpovídající konceptu „Boeing Sky Interior“.
„Každá modernizace letadlové flotily dopravce je zároveň přínosem pro letiště, a to nejen z pohledu zvýšení komfortu a bezpečnosti pro naše cestující, dalšího rozšiřování nabídky leteckých spojení, ale i z důvodu snižování hlukové zátěže v okolních obcích. S tímto cílem dopravce stále více motivujeme k používání modernějších a tedy i tišších letadel. Jsem velmi rád, že společnost Travel Service, která je podle podílu přepravených cestujících jedním z nejvýznamnějších dopravců z Prahy, nový letoun jako je Boeing 737 MAX na Letišti Václava Havla Praha nasazuje.“ řekl Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha.
Travel Service je největší českou leteckou společností provozující pravidelné linky pod značkou SmartWings, charterové lety a privátní lety kategorie business jet. Kromě České republiky působí Travel Service také v Polsku, na Slovensku a Maďarsku, kde má své dceřiné společnosti. Travel Service loni přepravil 6,3 milionu cestujících a letadla mířila do 423 destinací.
Připravila Vlaďka Dufková.

www.travelservice.aero
www.smartwings.com



Archiv