Menu

Spolupráce znojemské Přímky s českými velvyslanectvími

11. 12. 2023

Bezmála 30 let zajišťuje SOU a SOŠ SČMSD Znojmo, s.r.o. bankety na českém velvyslanectví v Rakousku

SOU a SOŠ SČMSD Znojmo, s.r.o. se podílí na přípravách Státních recepcí při příležitosti státních svátků, mezi něž patří Den české státnosti a Den vzniku samostatného Československa, v letech 2009 a 2022 na zajištění pracovních obědů v rámci předsednictví Česka v Radě Evropské unie, na banketní obsluze slavnostních obědů
a večeří. Od roku 2004 se přidává spolupráce s českým velvyslanectvím v Budapešti
a v roce 2012 s naším velvyslanectvím v Haagu.


„Píše se rok 1996 a já, žák oboru Kuchař-číšník na střední škole na Přímětické ulici ve Znojmě, poprvé vyjíždím na české velvyslanectví do Vídně. Plný očekávání, s respektem k profesi a zároveň s hrdostí, že právě mě učitelé vybrali do týmu, který reprezentuje nejen TOP gastroobor naší školy, ale i město Znojmo a Česko. A dnes? Již v roli pedagoga odjíždím se stejným respektem a hrdostí nejen do Vídně, neboť spolupráce pokračuje. Pracovní tým skládám opět z kuchařů a číšníků a také z žáků studujících obor Hotelový management, protože nabídka oborů, které naše škola v současnosti nabízí, se za těch téměř 30 let rozrostla. Setkáváme se s mnoha významnými hosty z řad politiky  s prezidenty, premiéry či ministry, a z diplomacie a kultury jak z Česka, tak i ze zahraničí,“
prozradil Bc. Martin Benda, vedoucí učitel odborného výcviku.

„V neděli 4. 12. 2023 jsme se vrátili z Vídně, zajištovali jsme přípravu a obsluhu slavnostního oběda u příležitosti přijetí předsedy české vlády Petra Fialy u spolkového prezidenta Alexandera Van der Bellena se zástupci rakouských firem a institucí, včetně Rakouské národní banky či Svazu průmyslníků. Servírovala se pečená dýně, salát little gem, nakládané houby, čerstvý sýr, dresink z dýňového oleje, následoval hlavní chod, a to pečený candát na másle, kroupy, špek, zelenina, hráškové a květákové pyré, račí omáčka a sladkou tečkou nakonec byl jak jinak než Sachrův dort, šlehačka, meruňkový gel a ovoce,“ doplnila Nikol Kazderová z KČ2.B.

„Byli jsme pochváleni! Slovy magistry Barbory Loudové, ředitelky Odboru protokolu a zahraničních vztahů Úřadu vlády České republiky, která po skončení akce ocenila naši profesionalitu při servisu slavnostního oběda a výbornou reprezentaci naší země v zahraničí. Prý už toho za svoji profesní kariéru viděla hodně, ale toto že bylo něco! Naše souhra, odbornost, profesionalita a týmovost byla dle jejích slov dokonalá. Takovou spolupráci ambasády se školou prý mohou ostatní české ambasády v zahraničí závidět,“ hrdě pronesla Robina Valičová, absolventka oboru Kuchař-číšník, žákyně 1. ročníku nástavbového studia.

„Ještě jste neřekly, čím vždycky zaujmeme. Při banketní obsluze slavnostních obědů a večeří má každý z nás na starosti přesně stanovený počet hostů dle zasedacího pořádku a obsluha probíhá formou společných nástupů servírování pokrmů a nalévání nápojů. To vše v bílých rukavičkách a synchronizovaně. Je to adrenalin i pro nás!“ dodal s úsměvem Lukáš Kročil z 1. ročníku oboru Kuchař-číšník.
Připravila Ludmila Karpíšková.

www.sousoszn.cz



Archiv