Menu

Největší a nejmodernější kuchyně firemního stravování v Česku

06. 05. 2021

hl_hl

Největší a nejmodernější kuchyně firemního stravování v Česku začne sloužit od poloviny dubna 2021 zaměstnancům ŠKODA AUTO. Unikátní stavba nové centrální kuchyně, na které se podílí stravovací společnost ARAMARK, nemá díky své velikosti a vybavení provozu v Česku konkurenci. Moderní vybavení, efektivní uspořádání a vysoké standardy hygienické bezpečnosti jsou srovnatelné s provozy nejlepších světových aerolinek. Velkokapacitní multifunkční varná zařízení se šetrnou úpravou surovin či automatika při zpracování masa jsou také ukázkou, jak budou vypadat moderní kuchyňské provozy v budoucnosti.



Inspiraci k nové centrální kuchyni poskytly provozy velkých světových centrálních kuchyní. Samotná výstavba nové centrální kuchyně započala počátkem roku 2020. Součástí nové centrální kuchyně je moderní výrobna studené kuchyně, kompletní řeznická dílna, vlastní cukrárna či výrobna knedlíků. A také vlastní laboratoř, v níž se dvě laborantky neustále starají o kontrolu všech provozů a bezpečnosti pokrmů. „Celková kapacita nové centrální kuchyně činí 35 000 jídel denně. Nová centrální kuchyně je výkonnostně srovnatelná například s kuchyní aerolinek v australském Melbourne, která je největší na jižní polokouli. Restaurace ročně vydají téměř 5,5 milionů jídel, pokladny na restauracích a kioscích zaznamenají 29 milionů transakcí, dodává Petr Benda, ředitel marketingu u společnosti Aramark.



Díky nové centrální kuchyni se rozšíří nabídka polévek o polévky vývarové a omáček od základu, řada technologií je vybavena velmi efektivním automatickým mícháním. Lepší úpravu a chuť masa zajišťují vysokotlaké kotle a konvektomaty s funkcí nízkoteplotního pečení na přesnou teplotu. Základní pokrmy se zpracovávají metodou cook and chill. Pokrmy se do 90 minut po uvaření se prudce zchladí a v chlazeném stavu se distribuují na určené restaurace, kde jsou již ve správné teplotě podávány zákazníkům.



Zaměstnanci ŠKODA AUTO tak mají možnost se stravovat ve dvou desítkách restaurací nabízející jednotné menu, které se připravuje v centrální kuchyni. Zhruba třetina pokrmů se pak připravuje přímo v restauracích – například čerstvá pasta, pokrmy z grilu nebo čerstvá pizza v moderních pizza pecích. „Díky multikulturnímu prostředí ŠKODA AUTO jsou v nabídce také oblíbené indické, mexické, japonské nebo thajské pokrmy, na jejichž přípravu má Aramark speciálně vyškolený personál. Lektory jsou rodilí etničtí kuchaři z vyhlášených restaurací. Za zmíňku také stojí, že Aramark školí své kuchaře i v proslulé kuchařské škole Le Cordon Bleu v Londýně,“ říká Petr Benda a doplňuje, „V nabídce máme také zdravý program, který nabízí odlehčenou stravu, Dny pro zdravé srdce zase pokrmy s menším obsahem soli a tuku. Při menu dlouhodobě spolupracujeme s výživovým specialistou Petrem Havlíčkem, který sleduje nejen receptury, ale zároveň pořádá pro zaměstnance ŠKODA AUTO pravidelné přednášky a osobní konzultace o zdravé stravě.



Šéfkuchaři Aramarku od počátku pracují výhradně s českým hovězím a vepřovým masem z českého chovu, díky čemuž mají kontrolu nad jeho 100% kvalitou, čerstvostí a bezpečností. U každého zvířete mohou dohledat, v jakých podmínkách vyrostlo i čím bylo krmeno. Čerstvé maso se dováží několikrát týdně. Vyloučením mraženého a baleného masa se nejen zvyšuje kvalita pokrmů, ale současně se snižuje uhlíková stopa až o 30 %. Do menu jsou pravidelně zařazovány pokrmy ze sezónních surovin od lokálních farmářů. V září například švestky z Chrástu u Poříčan (500 kg za den), v říjnu zase dýně hokaido z Hořic.



Aramark má na starosti stravování zaměstnanců ŠKODA AUTO od roku 2017. Z centrální kuchyně obstarává závody v Mladé Boleslavi a v Kvasinách, závod ve Vrchlabí má vlastní kuchyni na místě. Celkem jde o 19 restaurací, 31 kiosků, 271 automatů a 4 kavárny. Chod mladoboleslavské centrální kuchyně zajišťuje 93 pracovníků a 33 administrativních zaměstnanců, ale celkově Aramark ve ŠKODA AUTO zaměstnává přes 900 lidí.
Připravil e-Všudybyl, foto: Aramark.

www.aramark.cz
www.skoda-auto.cz



Archiv