Menu

Mistrovství světa v agility: Zlato míří do Německa i Brazílie

08. 10. 2023

Liberecká Home Credit Aréna již třetím dnem hostí soutěže mistrovství světa v agility. O medaile tam bojuje 662 nejlepších psích sportovců z celého světa za skvělé podpory diváků. Liberec hostil mistrovství světa v agility již v letech 2012
a 2017, nasadil laťku opravdu vysoko a letos se jí snaží ještě překonat. Prvně je na programu i kategorie intermediate, tedy „menších velkých“ psů, což pro organizátory znamenalo nutnost přidat další soutěžní den. Vše probíhá naprosto hladce, mistrovství má skvělou úroveň po sportovní i organizační stránce, což kladně hodnotí nejen samotní účastníci.


Nabitý páteční program zahájil běh jumping družstev kategorie intermediate. Náročný a přesto plynulý parkur české rozhodčí Petry Vyplelové účastníky potrápil. Na nejlepší možný výkon, tedy tři bezchybné parkury členů jednoho družstva čekali diváci až do samého konce soutěže. Poslední startovní pozici přiřkl los Německu. Výprava našich sousedů přijela do Liberce v obdivuhodné formě, což prokázala i v tomto běhu. Německé družstvo předvedlo ne tři, ale dokonce čtyři bezchybné běhy,
a protože se započítávají tři nejlepší výsledky, s přehledem si vysloužilo zlaté medaile. Druhé místo vybojovala švédská reprezentace s jednou chybou a třetí reprezentanti Itálie.
O titulech mistrů světa v této kategorii se rozhodne v sobotu, po druhém běhu, kterým je agility. České družstvo skončilo
s jednou chybou a jedním odmítnutím na krásném 8. místě
z 28 startujících týmů.

Parkur pro soutěž jumping jednotlivců kategorie small, tedy nejmenších psích sportovců připravil český rozhodčí Karel Havlíček. Poměrně brzy se bezchybných výkonem v rychlém čase na první místo vyšvihl Renan Campos s šeltií Ice z Brazílie. Byť parkur překonala téměř polovina startovního pole bez chyby, čas Renana Campose nikdo překonat nedokázal. Renan Campos není ve světě agility žádným nováčkem, agility se věnuje již 17 let, doma v Brazílii je aktivní i jako rozhodčí a letošní start na mistrovství světa je jeho již šestý v pořadí. Na stupních vítězů se tento sympatický závodník neubránil slzám dojetí, druhé místo vybojovala bravurním výkonem Kjersti Jorgensen se šeltií Agi z Norska a bronz míří do Slovinska zásluhou Marka Herferta a jeho šeltie jménem Rev. Z české výpravy vstupuje do druhého běhu s nejlepším výsledkem mladičká Petra Vydrová s pudlicí Čitou, která zakončila parkur bez chyby na 16. místě.

Běh agility družstev kategorie large připravil finský rozhodčí Anders Virtanen. V každém z národních družstev mohou startovat čtyři dvojice, započítávají se tři nejlepší výsledky. Tři bezchybné běhy dokázalo zaběhnout pět družstev. V nevýhodě byla sympatická výprava z Japonska, která měla pouze tři členy, přesto dokázali v obrovské konkurenci vybojovat skvělé třetí místo, které zasvěcení diváci v hale odměnili uznalým potleskem. Z druhého místa se radovali Španělé a prvenství si vysloužili opět reprezentanti Německa. České družstvo obsadilo 9. příčku, když výborná Lucie Glejdurová provedla obě své border kolie Day a Beat parkurem bez chyby a Katka Burdová se svou fenou malinois Pepper, úřadující mistryně světa belgických ovčáků, měla na trati jen jedno odmítnutí.

Mistři světa družstev kategorie large byli známí po sečtení výsledků z běhů jumping a agility, bronzové medaile z Liberce zamíří do Švýcarska, stříbrné do Itálie a zlaté do Německa. Pro Německo to je již druhé vítězství po zlatu v družstvech kategorie small. České družstvo se umístilo na děleném 23. místě s Kanadou.

Sobotní program mistrovství zakončil běh agility družstev kategorie medium. Jeho autorem byl německý rozhodčí Alex Beitl, který připravil zatím nejobtížnější parkur tohoto mistrovství. Diváci byli svědky fantastických výkonů a každý bezchybný běh odměnili bouřivým potleskem. Prvním družstvem, kterým se podařilo nasbírat tři běhy bez chyb, byly reprezentantky Polska, které se usadily na průběžném prvním místě. Startovní pořadí bylo obrácené po výsledcích z jumpingu, tedy ti nejlepší startovali poslední a napětí v hale stále rostlo. Předposlední startovalo naše družstvo, jedinečné v tom, že jej tvoří pouze dvě závodnice - Aneta Obrusníková startuje hned se třemi fenkami. Jako první startovala s Ollie a udělala jen jednu chybu, její týmová kolegyně Lenka Fuchsová s australskou kelpií Hippie přidala jedno odmítnutí a už na startu byla opět Aneta s Chilli. Drobné nedorozumění na parkuru přineslo diskvalifikaci. Aneta Obrusníková se ovšem dokázala okamžitě přeladit na start se svou třetí fenkou Arryou a doslova zvedla diváky ze židlí, když dokázala zaběhnout bez chyb! I když české družstvo skončilo na 8. místě, byla to fantastická podívaná a úctyhodný výkon. Jako poslední startovali vítězové jumpingu, družstvo Německa. A nervozita a vysoké očekávání si vybraly svou daň – jindy výborný Silas Boogk se šeltií Beam doběhl s jednou chybou a jedním odmítnutím a jeho týmový kolega Daniel Schröder se šeltií Cashew se dokonce diskvalifikoval. Pro Němce to znamenalo desáté místo, obrovskou radost naopak měli fanoušci Polska. Zlaté medaile za tento běh putují do Polska, stříbrné do Dánska a bronzové do Velké Británie.

Mistry světa v družstvech kategorie medium se stali reprezentanti Velké Británie, druhé místo po součtu běhů jumping a agility obsadila Belgie a třetí Lucembursko. České družstvo vybojovalo krásné páté místo.
Připravila Pavla Růžičková, foto Marek Beneš.

www.agility2023.cz



Archiv