Menu

Hudební festival Romská píseň a krojovaná Anenská pouť v Dřevěném městečku

19. 07. 2023

V sobotu 22. července 2023 se v Rožnově pod Radhoštěm v Dřevěném městečku uskuteční
29. ročník mezinárodního hudebního festivalu ROMSKÁ PÍSEŇ, a den na to, v neděli
23. července 2023,  krojovaná ANENSKÁ POUŤ na oslavu svátku oblíbené valašské patronky sv. Anny spojená s krojovaným procesím z rožnovského farního kostela Všech svatých a pouťovými atrakcemi v areálu muzea. 

Mše svatá v kostele Všech svatých začne v 10.00, od 11.00 se začne shromažďovat a řadit krojované procesí se sochou sv. Anny. Za zpěvu poutních písní následuje průvod městem do Dřevěného městečka, který bude zakončený svatoanenskou litanií a zpívanou modlitbou Anděl Páně před kostelem sv. Anny. 

„Po celý den si budou moci návštěvnici užít lidovou slavnost s nabídkou pouťového zboží a atrakcemi v areálu Dřevěného městečka. Děti se mohou těšit na pouťové atrakce – Finkovy historické houpačky a kolotoče. Na paloucích vystoupí Kejklíři a akrobati Vlčkovi. Nebude chybět loutkové divadlo Babky Miládky a flašinetář Henri Noubel. K poslechu zahraje od 13.30 Dechová hudba ROŽNOVANKA a od 14.00 se můžeme těšit na koncert Mužského pěveckého sdružení Rožnovští ogaři. V hlavním programu se na komorním amfiteátru představí Folklorní skupina Limbora ze slovenského Prečína,“ pozval Jindřich Ondruš, generální ředitel. 

Tradice svatoanenských poutí sahá na Valašsku hluboko do minulosti. Ve Valašském muzeu v přírodě se první Anenská pouť konala v červenci 1945, krátce před vysvěcením kostela sv. Anny. Procesí se každoročně zúčastní na 150 krojovaných účastníků.  Historické části krojů a korouhve s náboženskými motivy pocházejí ze sbírek Valašského muzea v přírodě.
Připravila Pavlína Polášková. 

www.vmp.cz
www.facebook.com/VMPRoznov 

 

 



Nepřehlédněte


Mice Z domova

CzechTourism spouští kampaň ke sta letům česko – slovenské vzájemnosti

Česká republika zve na velkolepé oslavy. U příležitosti stého výročí vzniku Československa i ostatních zásadních milníků uplynulého století pořádá desítky...

19. 05. 2018

číst dál


Z domova

Jak vést projekty spolufinancované z fondů EU a vyhnout se chybám?

Nové podcasty přinášejí tipy a informace usnadňující jejich realizaci.

30. 07. 2021

číst dál


Archiv