Menu

Vliv aktuálního počasí na rostliny v Botanické zahradě hl. m. Prahy

03. 08. 2018

Současné horké a suché počasí se nevyhnulo ani trojské botanické zahradě. Situace je zde o to těžší, jelikož podloží, na němž se zahrada rozkládá, tvoří velmi propustné štěrkopísky. Voda se v těchto substrátech dlouho neudrží a půda rychle prosychá. Jak se těmito podmínky zahrada vypořádala a co doporučují její kurátoři zahrádkářům?   
meditern

V současných vysokých teplotách, které v posledních dnech panují nejen na území Česka je nezbytná pravidelná zálivka. Ta se v Botanické zahradě hl. m. Prahy provádí jak na většině intenzivně udržovaných venkovních expozic, tak i uvnitř skleníku Fata Morgana. Sucho má přitom nepříznivý vliv nejen na byliny, ale i na dřeviny. „Jedinou obranou je pravidelná zálivka a to buď večer nebo v ranních hodinách.Osvědčilo se nám také stínění. I pod klasickou zahradní stínovkou je teplota o něco nižší než v okolí, a pomáhá tak ochránit menší dřeviny,“ uvádí Tomáš Vencálek, kurátor dřevin mírného pásma.
Vysoké teploty spojené se suchem působí v přírodě podobně jako extrémní vítr či bouřky. Odolají pouze nejsilnější jedinci, nebo skupiny dřevin, které se nacházejí v lokálně příznivějších místech. Liská činnost, jako jsou například zpevněné plochy ve městech, absence odolných dřevin v souvislých travních porostech, pozměněný substrát v okolí lidských obydlí a staveb apod., dopad vysokých teplot samozřejmě umocňuje. „Jsou druhy, které tyto extrémy zvládají velmi špatně. Stačí se podívat do lesních lemů s porosty lípy srdčité, která suchými listy upoutá už na dálku. V podrostu to navíc  šustí spadaným listím jako na podzim. Zatím nejlépe horku a suchu odolávají duby, některé druhy javorů, habry, nebo i lípa velkolistá,“ dodává Tomáš Vencálek.
Ne všem výsadbám v Botanické zahradě hl.m. Prahy ale horko vadí. „Asi nelépe se současným počasím vyrovnávají rostliny v expozici flóry Středozemí a v expozici Severoamerické polopouště, dobře jsou na tom i výsadby v suťovištích a skalkách v Ornamentální zahradě,“ říká Petr Hanzelka, kurátor trvalek a okrasných trav. Naopak asi největším problémem je udržování intenzivních trávníkových ploch v Ornamentální zahradě a na Pivoňkové louce.

Jak v horkém počasí správně zalévat? Na co si dát pozor?
Ideálním dobou na závlahu zahrady je časné ráno nebo naopak podvečerní a večerní hodiny. Pokud to není nezbytně nutné, není dobré zalévat během vysokých poledních teplot. Kapky vody mohou na listech působit doslova jako lupa. Dle možností je vždycky lepší provést jednorázovou důkladnou zálivku (třeba 10-15 l/m2)  a opakovat ji dle počasí po 4-5 dnech, než „kropit“ výsadby okrasných rostlin či zeleniny každý večer trochou vody. Se zálivkou pamatujte také na dřeviny, které vyžadují více půdní vlhkosti. Dopřejte vláhu i menším ovocným stromům, dřevinám čerstvě zasazeným a mladým výsadbám. Majitelé skleníků by si měli kontrolovat jak vysoká je uvnitř teplota. Za horkého slunečního dne se může rtuť na teploměru vyšplhat až k extrémním hodnotám, které rostlinám mohou uškodit. Důležité je vhodné stínění, dobrá ventilace a větrání.
Připravila Darina Miklovičová.


www.botanicka.cz

 



Související články


Z domova

Rozdováděné masopustní maškary projdou středočeskými městy

Tlačenka, jitrnice, jelítka a další zabijačkové pochoutky budou vonět po Středočeském kraji až do začátku března.

23. 01. 2019

číst dál


Z domova

Perníkové srdce Čech má za sebou první půlrok fungování

Je tomu více než rok, kdy se o vzniku oblastní organizace cestovního ruchu začalo mluvit. Dnes, spolek Pardubicko – Perníkové srdce Čech...

20. 12. 2017

číst dál


Archiv