Menu

Grilování s jogurtovými dipy

10. 09. 2023

Při grilování nejrůznějších druhů nakládaných mas
v marinádách všeho druhu nebo lahodných klobás si už málokdo z nás uvědomí, co tomuto komfortu, který dnes máme, předcházelo. Výroba průmyslově vyráběných uzenin se datuje na přelom devatenáctého a dvacátého století. Díky zrychlení výroby se produkty výrazně zlevnily, a kromě zvěřiny byla k jejich výrobě využívána i jiná masa. Staly se běžně dostupnější. Dnes už existuje celá řada výrobců a výrobků. Mnozí z nás si potrpí na ruční výrobu klobás nebo párků, většina ale dává přednost právě té průmyslové, a to s ohledem na čas, který nám mnohdy chybí. Čas hraje také rozhodující roli v přípravě pochoutek na grilu. Jednak se pokrmy připravují venku v přírodě nebo pěkném prostředí zahrady, a pak se jedná o skutečně rychle připravený oběd nebo večeři, která navíc skvěle chutná. Jogurtové dipy pak chuť znásobí, podtrhnou
a rovněž nejsou časově vůbec náročné. Mlékárna Valašské Meziříčí pro nadcházející letní teplé dny přináší několik tipů na využití svých lahodných smetanových jogurtů či kysaných výrobků. Dají se konzumovat i jako samotná příloha anebo osvěžující nápoj. Lze do nich přimíchat i nejrůznější bylinky
z vaší zahrádky. Fantazii a chutím se meze nekladou.


„Kysané výrobky a bílé jogurty Mlékárny Valašské Meziříčí se výborně hodí do teplé i studené kuchyně, mají ale také blahodárný vliv na náš organismus. Mít správně nastaven imunitní systém, který chrání tělo před škodlivými vlivy, jako jsou bakterie či viry, je v dnešní době důležitější než kdy jindy. Způsobů, jak podpořit imunitu je celá řada, a i my máme pár tipů. Snažíme se prostřednictvím našich výrobků nabídnout zákazníkům produkty podporující zdraví, a napomoct tak vytvořit lepší imunitu. To nás přivedlo k myšlence vyrábět i Bílý jogurt z Valašska - bifido. Tento jogurt obsahuje zdravé bakterie Bifidobacterium, BB-12®, které mají řadu pozitivních účinků na naše zdraví,“ uvádí Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékárny Valašské Meziříčí. „Kmen Bifidobacterium, BB-12® má status Všeobecně považovaný za bezpečný (GRAS), který uděluje Úřad pro kontrolu potravin a léčiv v USA. V Evropě byl v roce 2007 Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) druhu Bifidobacteriumanimalis udělen status Kvalifikovaná presumpce bezpečnosti (QPS) – status byl udělen na úrovni druhu. Kmen BB-12® společnosti Chr. Hansen je určen pro doplňky stravy, kojeneckou výživu a kysané mléčné výrobky. Velké množství klinických studií a vědeckých publikací ukazuje na fakt, že kmen Bifidobacterium, BB-12® - ať už samostatně nebo v kombinaci s našimi dalšími probiotickými kmeny – může mít pozitivní účinky na trávicí trakt a imunitní systém,“ dodává Zuzana Pavelková.

Bifido – bílý jogurt u Valašska
Obsahuje probiotický kmen Bifidobacterium, BB-12®, který samostatně může:
•    Snížit riziko žaludečních nevolností
•    Zlepšit imunitní odpověď organismu
•    Snížit četnost onemocnění dýchacích cest
•    Podpořit správné fungování střev
•    Snížit četnost pláče, neklidu a podrážděnosti u kojenců
Vyráběn je ve 150 g balení. Doporučená cena výrobku je 14,90 Kč.

Smetanový jogurt bílý z Valašska
Smetanový jogurt bílý obsahuje 10 % tuku. Výrobek je balen ve 145 g balení. Je vhodný pro přímou konzumaci i pro studenou kuchyni. Doporučená cena výrobku je 15,90 Kč.

Bílý jogurt z Valašska
Bílý jogurt z Valašska obsahuje 3% tuku a tak patří mezi polotučné. Je vyrobený z kvalitního českého mléka. Jedná se o výrobek jemné chuti, balen ve 150 g, 380 g a 500 g obalech. Hodí se jak pro přímou konzumaci, tak i pro studenou kuchyni. Obsahuje jogurtové bakterie. Doporučená cena výrobku je 14,90 Kč pro balení 150 g a 25,90 Kč pro balení 380 g.

Valašská kyška
Kysaný mléčný výrobek s probiotickou kulturou (Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacterium, Streptococcus Thermophilus). Obsahuje 1,5 % tuku. Pravidelné popíjení kyšky má probiotické účinky, takže pozitivně působí na střevní mikroflóru a zvyšuje obranyschopnost organismu. Vyrábí se ve 400 g balení.
Doporučená cena výrobku je 22,90 Kč.

Acidofilní mléko plnotučné
Kysaný mléčný výrobek obsahuje probiotické kultury (Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacterium, Streptococcus Thermophilus). Je vhodné pro všechny věkové kategorie a obsahuje 3,6 % tuku. Acidofilní mléko z Valašska plnotučné 3,6 % 950 g zvítězilo v soutěži Mlékárenský výrobek roku 2023 v kategorii Zakysaných mléčných výrobků.  Stejný výrobek získal také 2. cenu médií. Výrobek je k dostání ve dvou typech obalů, v kartonu 500 g a plastové lahvi 950 g. Můžete si ho zakoupit v síti prodejen Billa, Albert, Globus, Tesco, Makro a nezávislé síti. Doporučená cena výrobku je 26,90 Kč a
45,90 Kč

Tipy na dipy od Mlékárny Valašské Meziříčí

Dip Sušená rajčata a ořechy
Ingredience:
2 lžíce sušených rajčat naložených v oleji s olivami (může být bez oliv)
hrst vlašských ořechů
1 Bílý jogurt z Valašska (lze použít i Kysanou smetanu). sůl, pepř

Postup:
Všechny ingredience smícháme v mixéru
a rozmixujeme do hladka. Tímto získáme jemný dip. Pokud máte radši dip s kousky ingrediencí, tak můžete sušená rajčata nakrájet a ořechy nasekat. Nakrájené kousky poté vmícháme do jogurtu. Vytvoří tak zajímavou strukturu. Dip dochutíme solí a pepřem dle chuti a necháme minimálně 3 hodiny odležet v lednici. Chutě se tak krásně spojí.

Dip Bylinky (bazalka)
Ingredience:
1 Bílý jogurt z Valašska (lze použít i Kysanou smetanu)
2,5 lžíce nasekané bazalky
stroužek česneku
čajová lžička citrónové šťávy, sůl, pepř

Postup:
Čerstvou bazalku nasekáme a dáme do jogurtu. Do jogurtu dále vymačkáme stroužek česneku s šťávu z citrónu a dochutíme solí a pepřem. Dip necháme minimálně 3 hodiny odležet
v lednici. Chutě se tak krásně spojí.

Dip Mango&chilli
Ingredience:
1 Bílý jogurt z Valašska (lze použít i Kysanou smetanu)
1 červená chilli paprička (dle chuti)
1/4 zralého manga, sůl, pepř

Postup:
Oloupané mango, chilli (dle chuti) a jogurt dáme do mixéru. Ingredience rozmixujeme do hladkého dipu. Dochutíme solí, pepřem a necháme minimálně 3 hodiny odležet v lednici, aby se nám chutě spojily.
Připravila Kateřina Goroškov Řeháková.

www.mlekarna-valmez.cz



Archiv