Menu

Za zimními sporty do sousedního v Polska

09. 01. 2018

Zimní sporty, to není jenom sjezdové či běžkové lyžování. Stále větší oblibu získává v posledních letech adrenalinovější aktivita skialpinismus, která v sobě mísí sjezdové lyžování a horolezectví. Neotřelým a zábavným zimním sportem pro romantičtejší dušeje naopak takzvaný kulig, který si můžeme představit jako takové sáňkování na úrovni: projížďka na saních tažených koňmi. Vhodnou destinací k ozkoušení obou aktivit je pro české turisty sousední Polsko. Potěší vás nedaleká cesta, příznivé ceny i podmínky zdejších pohoří.
Nejoblíbenější polskou destinací pro skialpinistickou disciplínu je pohoří Tatry s turistickým centrem Zakopane nedaleko hranic se Slovenskem. „Skialpinismus představuje návrat k tradičním formám lyžování plný radosti z pohybu. Není se co divit, že kontakt s přírodou a sjezd po přirozeném sněhu v dobré společnosti je čím dál populárnější. Tatry jsou pro skialpinismus velmi atraktivní oblast i díky benevolentní politice Tatranského národního parku, který zde tuto disciplínu povoluje při dodržování pravidel svobodně provozovat,“ říká náčelník tatranské Horské služby Jan Krzysztof.
V Polsku se organizují na mnoha místech také skialpinistické závody, některé z nich jsou rovněž noční a probíhají při svitu čelovek. Realizátoři ale upozorňují, že před provozováním adrenalinového skialpu je nutné, aby každý odhadl své síly, prošel školením a dobře se vybavil vhodnými lyžemi i partou stejně zdatných kamarádů.
Skialpinismus se v Polsku rozvíjí už od 80. let 20. století a legendou zdejšího skialpinismu je Andrzej Bargiel. V roce 2016 vybojoval titul Sněžný leopard, který náleží horolezci, jenž dokáže dobýt pět sedmitisícovek na území bývalého SSSR. Seriál o jeho výpravě přenášely Canal+ a DISCOVERY. Bargiel svou slávu využil k charitativním účelům, na které věnoval peníze vytěžené z dražby svého vybavení z této výpravy. Polský skialpinista je také držitel světového rekordu v běhu na Elbrus, v roce 2015 sjel jako první člověk na lyžích z BroadPeak. Loni dokázal, že sice miluje adrenalin, ale není kaskadér. Ačkoli plánoval sjet opět jako první z K2, výstup pro nepříznivé okolnosti přerušil.
Naopak kulig je velmi stará zimní radovánka se staropolskými kořeny, která sklízí popularitu i ve dvacátém prvním století. Od 16. století patřila mezi vlastenecké zábavy – na saních tažených koňmi se jezdilo od dvoru ke dvoru, kde se účastníci pobavili na hostině či při taneční zábavě a poté pokračovali na saních dál ve veselé cestě.
Dnes se sáňkování opět vrací jako zimní zábava pro ty, kteří si neoblíbili lyžování. Sáně se v Polsku prohánějí v Tatrách, Bieszczadech, ale také v nedalekých Beskydech a Krkonoších (na polské straně). Jízdy na saních nabízejí místní centra agroturistiky jako zimní zábavu. Sáně je možné pronajmout na romantickou projížďku zamrzlou krajinou se zastávkou v útulné krčmě na teplý či alkoholický nápoj, oblíbené a kouzelné jsou také noční projížďky na saních.
Připravila Michaela Rozšafná, foto Robert Kulig a 
Mariusz Cieszewski.


www.polskyinstitut.cz



Archiv