Menu

Dobrodružnou stezkou Za železným pokladem Ralska

01. 11. 2021

aplikace_vizualizace_schachtensteina

Krásné barvy podzimu se pomalu vytrácí, ale i když bude kraj pod Ralskem holý, neztratí nic ze své krásy ani atraktivity. Naopak, díky projektu Geoparku Ralsko nabídne zbrusu nové dobrodružství - objevitelskou virtuální stezku Za železným pokladem.


Telefon je dnes pro mnohé věrným průvodcem kamkoliv se vydají. Kdo s ním vyrazí do přírody Geoparku Ralsko, může díky nové aplikaci podniknout cestu časem a ponořit se do místních historických příběhů. Virtuální stezka s prvky rozšířené reality zavede návštěvníky na místa spojená s těžbou železné rudy. Na jednotlivých zastaveních budou mít jedinečnou možnost potkat historické postavy, které ovlivnily železnorudné podnikání. S hrabětem z Valdštejna, Hartigem nebo Karlem z Biberštejna se dokonce mohou i vyfotit. Aplikace ale nabízí ještě mnohem víc.

Svět rozšířené reality
Aplikace virtuální stezky Za železným pokladem Ralska využívá několik typů vizualizací - rozšířenou realitu, videosféru nebo video. Prostřednictvím telefonu návštěvníkům umožní stát přímo uprostřed dění. Jednou z možností je již zmíněné setkání s historickými osobnostmi, například zámek v Mimoni návštěvníkům ukáže sám hrabě Hartig. Funkční modely vysoké pece nebo hamru přímo na místech, kde původně stávaly, osvětlí taje techniky. Prostřednictvím videa se pak návštěvníci mohou ve virtuálním světě podívat i pod své nohy, do hlubokých štol, kam jinak není přístup možný.

Kudy za dobrodružstvím
Virtuální stezka obsahuje jedenáct zastávek, rozdělených do čtyř okruhů kolem Doks, Hradčan, Hamru na Jezeře a Mimoně. Spojeny jsou s nenáročnou procházkou, aby měl každý dostatek času a prostoru k objevování pomocí aplikace. Okruh Doksy má zastávku na Zámku Doksy a Havířském vrchu, Hradčanský okruh tvoří zastávky u rybníku Držníku, Rozcestí u Trojzubce a obce Boreček. Nejméně náročný je mimoňský okruh po náměstí a zámeckém parku, dobrodružný je pak okruh hamerský se zastávkami na Děvíně a Schächtensteinu.

Jak na to?
Prvním krokem se stáhnutí aplikace do telefonu, ideálně doma přes wifi, odkaz je na stránkách www.visitralsko.com. Pak stačí jen vyrazit do terénu, najít informační tabule ke stezce (mapka taktéž na stránkách www.visitralsko.com) a načíst QR kódu v záhlaví tabule. Vizualizace se spustí automaticky a otevře vrátka do jiného světa. Aplikace virtuální stezky s bohatou nabídkou vznikla v rámci projektu Geoadventures podpořeného evropskou unií, jehož dalším počinem bude geoturistický portál, který nabídne přehled přes 150 zajímavých lokalit v Geoparku Ralsko a německo-polském Geoparku Mužakovský oblouk. Dobrodružství objevování tedy s virtuální stezkou teprve začíná.

Proč železná ruda?
Zdejší krajina byla vždy poměrně chudá na výnosy v zemědělství, protože písčitá půda není tolik úrodná. Zato se zde vyskytovaly horniny bohaté na železo, lesy vhodné pro výrobu dřevěného uhlí a řeky a rybníky, které mohly pohánět hamry a drtičky. Od 16. do konce 18. století se průběžně objevovaly snahy železnou rudu těžit a zpracovávat. A právě stopy po této činnosti si Geopark Ralsko vybral jako námět nového projektu virtuální stezky s rozšířenou realitou, která umožní návštěvníkům zažít objevitelské nadšení a pátrat po skrytých stopách v krajině.
Připravila Pavla Růžičková.

www.geoparkralsko.cz
www.visitralsko.com
www.festival-ralsko.com



Nepřehlédněte


Z domova

Na tábory s ekocentrem

Pro děti z Vlašimska i širokého okolí přichystal Český svaz ochránců přírody Vlašim celkem čtyři tábory na období letních prázdnin.

13. 01. 2018

číst dál


Z domova

Na kola do ráje českého

Branžež (z Prahy 70 km po dálnici D10), kde se nedaleko Komárovského rybníka nachází penzion Černá louže s restaurací, je branou do Českého Ráje.

11. 09. 2017

číst dál


Archiv