Menu

Aby ľudia Staropramenu opäť videli tento krásny kus Slovenska

07. 08. 2019

S Jankom Gondekom sa stretávame v turistami bohato vyťažovanej reštaurácii Chaty Pieniny.
Janko, tunajšie markízi nesú loga Staropramen, jedálne lístky taktiež, a hlavne, čapujú sa tuná, na slovensko-poľskej hranici, pivá značky Staropramen. Ako si sa dostal ku Staropramenu, ktorí tohto roku slávi
stopäťdesiat rokov svojej
existencie?
Musím povedať, že Staropramen je moja srdcová záležitosť. Na Chate Pieniny pracujem tridsaťdva rokov. Pred tým som robil zástupcu riaditeľa hotelu Dukla vo Starej Ľubovni, a to v dobe, kedy za socializmu bolo pivo z Čiech veľmi ťažko dostávať na Slovensko. Staropramen nám vozili železnicou. Vagón zo sto tridsiati päťdesiatlitrovými sudmi a osemsto debien fľašových pív. Každý druhý týždeň boli na stanici dva vlaky s týmto pivom. No a keď som sa rozhodoval po rozsiahlej rekonštrukcii v 2015 roku, aké pivo tu budem čapovať, došiel tuná obchodný zástupca Staropramenu a oslovil ma, či tu nechcem čapovať Staropramen. No a  ja, keď som robil v hoteli vo Starej Ľubovni, som bol zo Staroprameňom tak spokojný, že som sa preň rozhodol. Neľutujem toho, lebo piva Staropramen sú kvalitné. Hostiam chutnajú a nesťažujú si. Snáď len, že to je české pivo, a nie slovenské. No ja im vravím, že v tomto svete už nie je nič slovenské, nič české, že je to značka Staropramen Smíchov.

Vykážeš dačo prostredníctvom Všudybylu generálnemu riaditeľovi Pivovarov Staropramen Petru Kovaříkovi a jeho kolegom?
Hej. Pán riaditeľ, myslím, že je najvyšší čas, aby vaša cesta smerovala na Pieniny, do Pieninského národného parku. My vás splavíme na Dunajci, bo v tom tkvie história mojej rodiny. Môj pradedo bol prvým pltníkom na Dunajci a pasujeme vás za pieninského Gorala. To k tomu patrí, lebo dobré pivo varíte, a kde sa dobré pivo varí a hlavne čapuje, tam sa ľudom dobre darí. A to platí aj u nás na Pieninách. Pred tromi rokmi tuná bol timebuilding obchodných zástupcov Pivovarov Staropramen, lebo tu máme aj konferenčné  stredisko a kvalitné wellness zázemí. Iste by bolo radno takúto akciu zopakovať, aby ľudia Staropramenu opäť videli tento krásny kus Slovenska. Ostatne, na Chatu Pieniny turisti z Čiech veľmi radi chodí. Robia tuná na Dunajci rafting a chodia aj s kajakmi. Sú to Čechoslováci. Jedno srdce máme. Veľmi rád tu vidím turistov z Čiech.

dol

Pieniny
okouzlují přírodními krásami, památkami a goralským folklórem. Nachází se v Zamaguří na severu Spiše. Ze severu je vymezuje hranice s Polskem, na jihu Spišsko-šarišské medzihorie, na západě Spišská Magura a na východě Ľubovnianska vrchovina. V roce 1932 v nich byl vyhlášen první mezinárodní přírodní park na území Evropy. Současný PIENAP – Pieninský národní park – Slovenská národní rada vyhlásila v roce 1967. Pieniny se vyznačují podmanivým reliéfem skalních stěn, věží a bradel tvořících s Prielomem Dunajce výrazné krajinné dominanty. Splavování devítikilometrového Prielomu Dunajce na pltiach z Červeného Kláštora do Lesnice je prvořadou turistickou atrakcí Slovenska. Nazpět do Červeného Kláštora (pokud nebydlíte na Chatě Pieniny či na dalších místech v Lesnici a jejím okolí) je možné se vrátit pěšky či na kole po turistickém chodníku podél Dunajce (půjčovna bicyklů je na Chatě Pieniny) nebo autobusem. Červený Kláštor, kde sídlí muzeum, se nachází v bezprostředním sousedství Pieninského národního parku. K obcím se zachovalou lidovou architekturou se řadí nejen Červený Kláštor, Osturňa, Jezersko, Malá Franková, ale i Spišská Stará Ves, ze kterých lze podnikat výlety do Vysokých Tater, Staré Ľubovni, Vyšných Ružbachů, Strážek či Kežmarku. Z nejbližších cílů jsou nejnavštěvovanějšími Prielom Dunajce, Tri korunky a Sokolica. Při cestě do Pienin je doporučováno navštívit hrady v Niedziči v Czorsztyne.

Chata Pieniny
disponuje velkokým hlídaným parkovištěm, vlastními autobusy, shuttle basy a půjčovnou kol. V jejím wellness středisku najdete plavecký bazén, finskou saunu s ochlazovacím bazénem. Podávají se v něm i klasické masáže, které (zejména po turistických výšlapech) pomáhají k regeneraci svalů. Chata Pieniny disponuje konferenčním sálem – 80 míst, 32 dvoulůžkovými pokoji, 6 jednolůžkovými a apartmánem. V příjemě rustikálním prostředí při goralské muzice nabízí tradiční slovenské pokrmy. Je střediska nají kapacitu: restaurace 50 míst; Goralská koliba 50 míst; salonek 18 míst; letní terasa 200 míst; Piknikové sedenie I. 60 míst a Piknikové sedenie II. 100 (se zastřešenou částí s ohništěm, kde se připravují a podávají různé speciality, jako uzení pstruzi, pečená jehněčina, goralský guláš apod). Krom toho zabezpečuje pikniky v přírodě. V letním období nabízí jízdy kočárem, rafting na Dunajci, průvodcovské služby a sportovní program na tenisových kurtech, volejbalovém hřišti apod. Každoročně organizuje „Medzinárodný horský duatlon Lesnica – Szczawnicza“, jehož se spolu s amatéry účastní i přední evropští sportovci. Rovněž atraktivní je pro příznivce zimních sportů, zejména lyžování. Největší zdejší atrakcí je slavnostní ceremoniál „Pasovanie za Gorala“, které z pověření „Zhromaždenia Goralov“ provádí hoteliér Chaty Pieniny Ján Gondek.

 
  

www.chatapieniny.sk
https://staropramen.cz/150let

 



Archiv