Menu

16. října 2021: Světový den chleba

15. 10. 2021

Spotřeba chleba v Česku podle statistik mírně klesla, i když jsme ho možná méně nesnědli. Trendem jsou menší balení a chleby z žitné mouky.

Průměrná roční spotřeba chleba se pohybuje v Česku dlouhodobě okolo čtyřicet kilogramů na osobu. V roce 2019 to bylo přesně 39 kg, což je o 0,3 kilogramu méně než v roce předchozím. Přitom se ho zřejmě menší množství nesnědlo. Ve statistikách se odráží trend, kdy pekárny nabízí čím dál větší množství chlebů v malém balení, aby pomohly zákazníkům předcházet plýtvání potravinami.  

Nenávratně pryč je doba dvou druhů chlebů – Šumavy a kmínového. Dnes si lidé mohou vybrat v nepřeberném množství receptur i tvarů. Jen za posledních deset let například pekárny hypermarketů Globus rozšířily nabídku druhů chlebů násobně. Nejčastěji stále lidé sahají po klasice, tedy po oválném kmínovém chlebu a Šumavě, ty se už ale o pomyslné výsluní musí dělit hned s několika dalšími variantami. „V současnosti pečeme šestnáct druhů chleba. Osm druhů běžných chlebů od kmínového přes Šumavu až po Horal a 8 druhů speciálních chlebů jako je žitný, dýňový, bavorský nebo vícezrnný. Minulý měsíc jsme začali péct pšeničnožitný řemeslný chléb, který je po obvodu ručně karbovaný a na povrchu štrejchovaný. Má u zákazníků velký ohlas,“ řekl Pavel Meduna, vedoucí výroby a prodeje patnácti pekáren hypermarketů Globus.

Více žitné mouky, prosím
Každá tato pekárna si připravuje vlastní žitný chlebový kvas a má svoje silo na mouku, kterou odebírá z nejbližšího mlýnu. „K pečení chlebů spotřebováváme čím dál větší množství české žitné mouky. Pečivo s jejím podílem je výživově hodnotnější a jak do klasického českého, tak i do fit chlebů, patří,“ dodal Meduna. Globus pekárny, které řídí, letos získaly pro 56 svých výrobků, včetně chlebů, označení Česká cechovní norma. Znamená to, že potraviny jsou vyráběny schváleným tradičním postupem a z kvalitních, převážně českých surovin. Globus se tak stal pekárnou s nejvyšším počtem registrovaných pekárenských výrobků České cechovní normy.

Menší balení kvůli preferencím i proti plýtvání
Podle Pavla Meduny často zákazníci při rodinném nákupu sáhnou i po dvou typech chleba, protože někdo má raději klasiku a někdo preferuje spíš zrníčka. I díky tomu je trendem posledních let menší balení chlebů. Pekárny spolu se zákazníky tak předchází plýtvání potravinami. „Chleby prodáváme jak celé, tak i nakrájené na půlky nebo čtvrtky, aby si vybral každý. Naším cílem není, aby zákazníci nakoupili velké množství pečiva a pak ho vyhazovali, ale nakoupili si ho tolik, kolik ho potřebují a pak si přišli pro čerstvé,“ vysvětlil Pavel Meduna.

Podle Českého statistického úřadu byla průměrná cena kmínového chleba letos v srpnu 29,76 korun.
Připravila Lucie Kovandová.

www.globus.cz



Archiv