Menu

Odstartovala nová sezona v Národním geoparku Ralsko

03. 04. 2024

24. března odstartoval Geopark Ralsko turistickou sezónu v bývalém vojenském prostoru, a to první exkurzí s certifikovaným průvodcem. Název akce „Lidské stopy na Děvíně v průběhu věků“ napovídají, kam se mohou návštěvníci s průvodkyní Denisou Honsejkovou vydat – na impozantní zříceninu hradu Děvín, která se nachází na vrchu stejného jména nad proslulým Hamerským rybníkem.

Na celý rok si Národní geopark Ralsko pro své příznivce připravil širokou nabídku akcí. Každý měsíc bude možné s geoprůvodci navštívit různé lokality v kraji pod Ralskem. „Naše geoprůvodce poznáte podle fialových triček. Fialovou barvou je totiž v geologické mapě vyznačen polzenit – jedna z nejstarších vyvřelých hornin české křídové tabule, která dostala název právě podle řeky Ploučnice protékající geoparkem. A tak je fialová prostě naše barva,“ doplňuje informace ředitelka Geoparku Ralsko Lenka Mrázová.

plakat_akce_gr_2024
Kromě exkurzí je připraven dubnový terénní workshop v zaniklé obci Jabloneček, kde sami účastníci prozkoumají, co zbylo z kdysi poměrně velké obce s kostelem a dvěma školami. Na konci května proběhne tradiční festival přírodního umění s názvem Proměny, tentokrát v zaniklé obci Holičky. V září poprvé organizuje geopark turistický pochod v okolí Hamru na Jezeře, kde si mohou malí i velcí vyzkoušet svoji fyzickou zdatnost. Rok 2024 bude zakončen opět tradičně – listopadovou výsadbou ovocných stromů v Aleji vzpomínek v zaniklých obcích.

Pokud přemýšlíte, která akce je vhodná jako rodinný výlet s dětmi, tak by vaší pozornosti neměla uniknout červnová exkurze Rychlé šípy ve Vranovských skalách a Festival Proměny. Případně můžete vyzkoušet některou z tras ze souboru Za poklady geoparků, kterou vás provede buď mobilní aplikace Skryté příběhy nebo turistický zápisník. Ten si můžete zdarma vyzvednout v informačních centrech v regionu.

„Doufám, že akce, které jsme připravili pro letošní rok, umožní návštěvníkům užít si čas v přírodě, odpočinout si od stresů všedního dne a hlavně ocenit a radovat se z přírodních hodnot, které u nás na severu Čech máme na dosah,“ vysvětluje Lenka Mrázová. „Všechny akce jsou zdarma a to především díky podpoře Libereckého kraje. Na některé z nich je z kapacitních důvodů nutnost přihlášení. To se týká hlavně exkurzí a workshopů v terénu, protože se snažíme nebýt v přírodě příliš rušivým prvkem,“ dodává Lenka Mrázová.

Na akce se přihlašuje online, formulář je zprovozněn vždy měsíc předem na webových stránkách www.visitralsko.com. Geopark nabízí i možnost zasílání pozvánek a informací o spuštění přihlašování na e-mail. Stačí se nám ozvat na emailovou adresu pavlina.kovarova@geoparkralsko.cz.
Připravila Lenka Mrázová.

www.geoparkralsko.cz
www.visitralsko.cz

1807_70106_original



Archiv