Menu

Maďarský tým získal zvláštní cenu na evropské soutěži Bocuse d'Or

24. 03. 2024

Ve dnech 19. a 20. března se v norském Trondheimu konala evropská kvalifikační soutěž Bocuse d'Or. V sázce byl postup do finále. Maďarský tým si suverénním výkonem zajistil účast ve finále nejprestižnější kuchařské soutěže světa, které se uskuteční v lednu 2025 v Lyonu, a přivezl si také zvláštní cenu za nejlepší servírovaní na podnos.

V roce 2022 se evropská soutěž Bocuse d'Or konala v Budapešti, kde bylo oznámeno, že příští ročník bude hostit Trondheim. Jako obvykle byly povinné ingredience vybrány z emblematických produktů hostitelské země. Letos bylo téma pokrmu založeno na mase; povinnými ingrediencemi bylo sobí maso a ikonický skandinávský destilát Aquavit. Téma servírovaní na talíře bylo založeno na pokladech moře, povinnými ingrediencemi byly neméně symbolické Lofoten skrei a mušle Frøya.

Maďarský tým tentokrát vedl Roland Kelemen, zástupce šéfkuchaře společnosti Hunguest Sóstó. Jeho asistentem byl Noel Fodor ze Siófoku, který se k týmu připojil ze své rodinné restaurace. Couchem byl László Szabó z Hunguestu a předsedou týmu (a degustační poroty) byl Bence Dalnoki, šéfkuchař restaurace Stand, která získala dvě michelinské hvězdičky a sídlí v Budapešti, a která si v minulé sezóně přivezla se svým týmem bronzovou sošku z Lyonu. Výkon maďarského týmu je obzvláště pozoruhodný, protože jeho členové nepocházeli z předních podniků hlavního města Budapešti, ale reprezentovali vznikající venkovská pohostinská centra, a přesto získali jednu ze zvláštních cen.

Výsledek si samozřejmě vyžádal školení maďarské akademie Bocuse d'Or a také pomoc vynikajících profesionálů z předchozích úspěšných týmů Bocuse, včetně Tamáse Szélla a Frigyese Vomberga, kteří se na přípravě týmu podíleli z pozadí. Tým podporoval také Nor Christian André Pettersen, který stejně jako Bence Dalnoki stál v Lyonu na stupních vítězů. Maďarský tým soutěžil sebevědomě a s překážkami Bocuse d'Or se vypořádal příkladně. Neustále se měnící pravidla soutěže, přísná omezení, téměř zcela neznámé suroviny byly výzvou, stejně jako porota dohlížející na práci v kuchyni, která ani tentokrát nejednala s týmy v rukavičkách. Ale i to k soutěži Bocuse d'Or patří.

Evropské finále soutěže Bocuse d'Or opět vyhrály skandinávské země. Zde je pořadí:
► Nejlepší servírovaní na podnos: Maďarsko
► Nejlepší servírovaní na talíř: Spojené království
► Nejlepší asistenti: Švédsko
► 3. místo: Norsko
► 2. místo: Švédsko
► 1. místo: Dánsko

Po získání prestižního umístění v evropském žebříčku začne za několik měsíců nejvážnější příprava. Veškeré informace o jídlech najdete na facebookové stránce stránce Maďarské akademie Bocuse d'Or.
Připravil Luděk Hladiš.

www.bocusedor.com
https://visithungary.com/cs
https://www.facebook.com/visithungary
Ihttps://www.instagram.com/visithungary/
https://www.tiktok.com/@visit_hungary

www.mojemadarsko.eu
    

Archiv