Menu

Přehlídka chutí v Peci pod Sněžkou

29. 11. 2016

Gastronomické dny v hotelu Horizont tradičně zpestřují období před začátkem zimní sezony v Peci pod Sněžkou, a to nejen hostům ubytovaným v Horizontu, ale zejména místním obyvatelům a návštěvníkům z regionu. Kuchařské umění a sommeliérské zkušenosti budou navzájem umocňovat kulinářské zážitky hostů po celý třetí adventní víkend od pátku 9. do neděle 11. prosince 2016, kdy proběhne 11. ročník této akce.
Šéfkuchaře hotelu Horizont Jiřího Švestky jsem se zeptal, na co se hosté mohou těšit.
Vrcholem letošních Gastronomických dnů bude sobotní večer určený těm, kteří chtějí v jeho průběhu ochutnat několik pokrmů a něco se o nich dozvědět. Připravili jsme víc než dvouhodinovou degustaci sestávající z pětichodového menu doplněného o vybraná moravská vína z Vinařství Na Soutoku a o vína z Nového světa, která dováží společnost Vinicola, Břeclav. Jednotlivé chody budu průběžně komentovat já osobně ve spolupráci s Přemyslem Průšou, obchodním ředitelem společnosti Vinicola, která vlastní i Vinařství Na Soutoku.

Co v ostatních dnech?
Kdo by sobotní degustaci nestíhal, může si v HORIZONT café & restaurantu od pátku do neděle užívat nejen pokrmy ze sobotního degustačního menu, ale i další speciality připravované naším kuchařským týmem exkluzivně pro tento víkend.

Jak dlouho trvá příprava takové akce?
Ani to nepřeženu, když řeknu, že celý rok. Nad tím, čím hosty překvapit a potěšit v příštím ročníku Gastronomických dnů, se zamýšlíme už při vyhodnocování aktuálního ročníku. Příprava je náročná. Musíme vymyslet a odzkoušet tolik jídel, jako bychom vytvářeli nový jídelní lístek. Z nich pak vybrat ta, která budeme na příštích Gastronomických dnech podávat. Zároveň je pro to naše kuchaře jedinečná příležitost vyzkoušet nové věci a popustit uzdu kreativitě. Některá z takto vzešlých jídel pak zařazujeme do stálého jídelního lístku. Příprava receptů je kolektivní práce nás všech. Já sám rád pátrám i v hodně starých kuchařských knihách, takže vycházíme třeba i z jídel, která dělávaly naše babičky a prababičky.

Co budou moci hosté ochutnat?
Jako předkrm třeba paštiku ze zajíce se zeleným pepřem a koňakem nebo filet z okouna nilského pečený na másle s loupanými rajčaty a bílým vínem, doplněný lístky salátku jemně zakápnutými citronovou šťávou s medem a jako hlavní jídlo třeba konfitovaný bůček ze selátka s jablky a černým pivem, doplněný lepenicí s kysaným zelím a škvarky, nebo marinované telecí maso připravované v sous vide, podávané s bramborovými placičkami a omáčkou s hříbky a zakysanou smetanou, nebo… Ale to už bych prozrazoval příliš. Nechte se překvapit.

Jak se vy sám těšíte na Gastronomické dny?
Hlavně na přímý kontakt s hosty. Vždycky jsem zvědav na jejich okamžité pocity a dojmy.


Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001