Menu

Jeden každý tvor, i nerozumný, přirozeně k tomu se nese, aby libé a pohodlné1 věci sobě liboval a jich žádostiv byl: ovšem2 tedy člověk, v němž rozumná jemu přistvořená
moc takovou tu k dobrému pohodlnému chtivost vzbuzuje. A nejen vzbuzuje, ale i na to vede, aby což více dobré, libé, pohodlné jest, to sobě více liboval a srdnatěji po tom dychtil.

Jan Amos Komenský, Labyrint světa a ráj srdce L.P. 1623

1 prospěšné 2 tím spíše

Aby což více dobré, libé, pohodlné jest, to sobě více liboval a srdnatěji po tom dychtil.

20. 11. 2010

Přesto, že mudrosloví nabádá: „Jez, abys žil, a ne žij, abys jedl,“ málokdy se tím řídíme, díky čemuž my Češi figurujeme ve špičce evropských národů s nejobéznější dětskou populací. Není to však proto, že by česká kuchyně byla až tak vydatná. Ale nedostatkem pohybu a také kvůli tomu, že tradičním slezským, moravským a českým jídlům na českém gastronomickém trhu, v každém okamžiku atakovaném vydatnými mediálními masážemi televizních sitcomů, akčních filmů a reklam se „správňáckým“ fastfoodovým občerstvením, drtivě konkurují jídla, jejichž nadužívání u dětí podněcuje glorifikace hamburgerů, energetických tyčinek, přeslazených limonád a stolní etikety papírových tácků a kelímků.

Jaromír Kainc
nakladatel Všudybylu



Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

festival krumlov 34
laco deczi