Menu

Žáci ze znojemské Přímky opět na rezidenci českého velvyslanectví v Haagu

10. 10. 2022

Již podesáté se žáci SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo, s.r.o. pod vedením učitele odborného výcviku Bc. Martina Bendy zúčastnili zajištění příprav a obsluhy státní recepce u příležitostí Dnů české státnosti na rezidenci českém velvyslanectví v Haagu.

„Co takové zajištění obnáší? Od přípravy rautových stolů přes vítání hostů v podobě welcome drinku až po servis po celou dobu konání státní recepce. Samozřejmostí je i příprava pokrmů, opět jsme se zaměřili na tradiční speciality české kuchyně. Hosté si pochutnávali na hovězím guláši, trhané kachně s červeným zelím a bramborovou plackou, kuřecích řízečkách s bramborovým salátem, panence sous-vide s cibulovou marmeládou, domácím závinu, mini dezertech. Možnost účastnit se je pro nás, které škola vybrala, obrovskou pochvalou a zároveň možností, jak získat další odborné dovednosti a cenné zkušenosti,“ prozradili Petr Kubiš, absolvent oboru Kuchař-číšník, a Zdeněk Pojer, žák 3. ročníku oboru Hotelnictví a turismus.

Jejich spolužák Matěj Fučík doplnil: „Dostal jsem příležitost porazit svůj strach z prvního letu letadlem. Vyrazili jsme totiž do Nizozemska, přesněji do města Haagu. Velmi rád jsem tak využil možnosti poznat novou zemi a získat zároveň spoustu zkušeností v oboru, který studuji. Ne každému se poštěstí být součástí tak velkolepých oslav! Šlo o jeden z mých největších zážitků.“

„Odborné znalosti, ochota a pracovní nasazení našich žáků svědčí o velmi dobré úrovni naší školy. Akcí, jichž se zúčastňujeme, je nespočet, vždycky máme ale kam sáhnout, ve škole máme samé šikovné žáky! Petr Kubiš už je dokonce odborníkem s výučním listem, v naší škole pokračuje v nástavbovém studiu, aby získal maturitu, tak jsem ho opět využil, je to takové naše kvalitní želízko v ohni,“ s úsměvem dodal Bc. Martin Benda.

Žáci a pedagogové ze SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo s.r.o. tak opět přispěli k vzorné zahraniční reprezentaci Česka a města Znojma.
Připravila Ludmila Karpíšková.

www.sousoszn.cz



Archiv