Menu

Velikonoční programy v Národním muzeu v přírodě on-line

25. 03. 2021


Pouze prostřednictvím sociálních sítí a webových stránek jsou prezentovány velikonoční zvyky a tradice napříč Národním muzeem v přírodě. O víkendu 27. a 28. března 2021 by Muzeum v přírodě v Zubrnicích, jedna z organizačních složek Národního muzea v přírodě, ožilo dalším programem – Velikonoce v Zubrnicích.  Návštěvníci by na návsi a v areálu muzea oslavili jarní slunovrat a poznali tradiční velikonoční zvyky – jako například vynášení Morany za doprovodu folklórních souborů, vyzkoušet si zdobení kraslic či pletení pomlázky nebo poznat vrbové proutí jako užitný materiál našich předků.


„Naší snahou je najít cestu k obohacení návštěvníků, alespoň virtuálně je seznámit s průběhem velikonočního období a svátků – formou oficiálních stránek Muzea v přírodě Zubrnice na facebooku, na webových stránkách www.nmvp.cz a na oficiálním youtube kanálu muzea - prostřednictvím krátkého videa. Nosné téma pro nás budou nadále představovat tradice a zvyky českých Němců – velikonoční a jarní. To vše prostřednictvím krátkých textů, fotografií či slideshow. Na webu, v sekci Živé muzeum, bude představena v on-line podobě výstava Proutí, která je nainstalována fyzicky v Domě z Loubí. Dále zde budou prezentovány významné dny, především během pašijového týdne – počínaje Květnou nedělí,“ uvedla Ivana Mikulecká, ředitelka Muzea v přírodě Zubrnice. A dodala: „V kostele Sv. Maří Magdaleny je již v současné době nainstalována výstava Jiří Kubový - Ztracené obrazy, která svou povahou reaguje na prostředí kostela, jeho poválečnou podobu a církevní témata obecně. Návštěvníkům bychom ji rádi zprostředkovali minimálně formou fotografií a rozhovoru s autorem. Při procházce napříč Zubrnicemi chceme návštěvníkům, prostřednictvím jednotlivých zastavení na stezce, představit velikonoční zvyky a tradice. Stezka samotná bude přístupna od 20. března do 6. dubna včetně, povede Mlýnským údolím a bude mít celkem 11 stanovišť. Kdo odevzdá správně vyluštěnou celou tajenku, na toho čeká odměna. Pro obyvatele Zubrnic a okolí jsme připravili výzvu „Vyzdobte si okno nebo zahradu“ s tím, že od 27. března do 6. dubna nám mohou zájemci posílat své fotografie, které poté budou zveřejněny na sociálních sítích muzea. 3D formou bychom rádi návštěvníkům prezentovali vybrané předměty, které jsou úzce spojeny s velikonoční tématikou. Zároveň se chceme i „pochlubit“ aktuálním přírůstkem mezi sbírkovými předměty – zajímavou pomlázkou z textilních pásků, které byly určeny pro výrobu zipů. Tyto pomlázky si dříve pletly dělnice v zubrnické pobočce firmy KOH-I-NOOR.“

Virtuální formou i fyzicky budou prezentovány velikonoční a jarní zvyky, tradice a činnosti v Muzeu v přírodě Vysočina. „V letošním roce se měla, za normální situace, velikonoční akce uskutečnit v Památkové rezervaci Betlém Hlinsko od 30. března po celý následující měsíc. Zároveň i za této situace těžíme z toho, že rezervace je pro turisty a návštěvníky volně přístupná a mohou alespoň nahlédnout do oken objektů. Tohoto jsme využili a připravili si několik her a zajímavých aktivit. Začali jsme již 8. března soutěží „Kvízová okénka aneb Co je to?“ – drobné předměty budou mít návštěvníci možnost vidět v oknech a poznávat, k čemu sloužily, do 25. března.  Hned následující den, 26. března, se okna promění a vyzdobí je vybrané velikonoční atributy. Vedle nich budou i krátké informace o významných okamžicích velikonočních svátků. Ty mohou návštěvníci zhlédnout v oknech vybraných objektů do 7. dubna. V následujících dubnových dnech bychom rádi, formou hry, představili známé i méně známé pranostiky – cílem bude sestavit jejich správné znění a správně poskládat jednotlivé slabiky. Následně, prostřednictvím panelů umístěných na plotech vybraných objektů, zájemce seznámíme s pravidly dřívějších dětských her - tlučení špačků, kamínky, hra s knoflíkem, honění obruče či chůze na chůdách,“ uvedla Magda Křivanová, ředitelka Muzea v přírodě Vysočině, které spravuje areály Veselý Kopec a Památkovou rezervaci Betlém Hlinsko. „Zároveň chceme během těchto dnů využít i virtuálního prostředí a návštěvníkům představit formou textů, receptů, fotografií, krátkých videí postní, velikonoční a jarní zvyky. Začali jsme na muzejním facebooku představením jednotlivých postních nedělí. Následovat budou dny pašijového týdne či formy zdobení kraslic. Zde bychom rádi vyzvali naše on-line fanoušky i k aktivní účasti a zaslání fotografií svých vyrobených kraslic či tradičně zdobených vajíček. Na instagramu muzea představujeme několik vybraných jídel, spjatých i s postní dobou (např. návinnou polévku, chlebovou polévku či jablkovou kaši). Na ty bychom navázali prezentací různých forem zdobení kraslic a významem jednotlivých ornamentů – od 15. března do samotných velikonočních svátků. Vybrané techniky zdobení jsou: voskovaná batika, přírodní batika a tzv. škrabky. Webové stránky muzea www.nmvp.cz od 15. března budou prezentovat v cyklu „Jaro je tu“ nejdříve postní období, vynášení Smrtky, pašijový týden a posléze vodění jidáše, velikonoční koledu (jaký býval dříve průběh koledy). Na velikonoční období naváže na webu prezentace jarních přípravných zemědělských prací a jarních dětských her,“ doplnila Křivanová.


Velikonoční období na Hané bude prezentováno na facebooku Hanáckého muzea v přírodě v Příkazích, a to od 18. března do 5. dubna. „Zájemci se zde seznámí např. s funkcí pomlázky, s podobou hanáckých kraslic nebo s tradičními velikonočními pokrmy. Dále se také dozví, čím jsou zajímavé dívčí obchůzky na Smrtnou neděli v Citově, co je to odklapávání, kde chodí s klapači na obchůzku i zrádný Jidáš nebo jak se slaví mrskut v obci Mrsklesy. Nebudou samozřejmě opomenuty také informace o pozoruhodných velikonočních slavnostech Matiček a Ježíškových Matiček na Hané, které jsou od roku 2017 zapsané dokonce i v Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky,“ uvedl Petr Vodešil, vedoucí Hanáckého muzea v přírodě v Příkazích.

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm seznámí virtuální návštěvníky s průběhem velikonočního období. „V této složité době se snažíme našim příznivcům přenést kousek muzea do jejich domova. V předešlém období jsme se setkali s velkým zájmem veřejnosti po poznání zvyků a tradic. Proto jsme se rozhodli pokračovat v našich online aktivitách a připravili jsme nový cyklus s názvem „Dajte vajíčko malované“, který bude probíhat na webových stránkách a sociálních sítích muzea od 24. března do 7. dubna 2021. Zajímavou formou videí či archivních fotografií si připomeneme vybrané okamžiky velikonočního období a osvětlíme známé i pozapomenuté zvyklosti, které se k této době váží. Chybět nebudou tradiční recepty a zajímavé návody,“ pozval Jindřich Ondruš, generální ředitel Národního muzea v přírodě. A dodal: „Čtenáře seznámíme s vybranými okamžiky ze života našich předků spojenými s velikonočním obdobím. Představíme, jak se prožívali přípravy na Velikonoce v chalupách, proč jsou Velikonoce nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jak se to projevilo v lidové kultuře. Odpovíme také na otázky, jak to bylo s půstem a co se jedlo, proč se nesmí o Velkém pátku pracovat s hlínou, jakou moc má voda, a také proč je třeba o šmigrustu děvčicu pořádně vyšvihat a jaké za to ogar dostal vajíčko.“ Velikonoční seriál naleznou zájemci na www.nmvp.cz/velikonoce.
Připravila Petra Valíčková.

www.vmp.cz
www.facebook.com/VMPRoznov
 



Nepřehlédněte


Mice

Výstaviště České Budějovice bude hostit druhý ročník odborné konference věnované turistickému ruchu na jihu Čech

Dvoudenní odborná konference Travelcon je největší letošní akcí, která se cíleně věnuje rozvoji cestovního ruchu v jižních Čechách. Uskuteční se ve dnech...

09. 02. 2018

číst dál


Doprava

Ryanair otevře linku Praha – Ammán

Nízkonákladová letecká společnost Ryanair oznámila, že od konce října 2018 spustí pravidelnou linku do Ammánu, hlavního města Jordánska.

05. 02. 2018

číst dál


Archiv