Menu

Vánoce s uměním v GASK

07. 12. 2021


Galerie Středočeského kraje GASK nabízí návštěvníkům dotyk s uměním i během Vánoc. Galerie bude otevřena kromě pondělků a Štědrého dne každý den až do konce roku. Návštěvníci mohou zhlédnout několik probíhajících výstav, ať už je to stálá expozice Stavy mysli / Za obrazem, která v roce 2015 vyhrála prestižní ocenění Gloria Musaealis, anebo proměnné výstavy, jako ta největší – Samota uprostřed davu: Charles Baudelaire a české umění. K vánoční pohodě přispěje i svařené víno v galerijní kavárně Gallery Point. Následně si mohou návštěvníci projít zahrady přiléhající k jezuitské koleji, kde budou obklopeni sochami a díly moderního a současného umění pod názvem GASK pod širým nebem.


V rámci projektu GASK pod širým nebem, který vznikl jako reakce na loňský nouzový stav s úkolem přenést umění ven z galerie, přibyly tento podzim v zahradách tři instalace – Dešťová stěna od Adély Matasové, There is more od Kryštofa Hoška a Lilie od Martina Kocourka. Konkrétně Adéla Matasová odkazuje na polohu své instalace u chrámu sv. Barbory, pod nímž se údajně nachází skryté podzemní jezero. Dešťová stěna, složená z devíti chrličů v podobě hliníkových prutů, napodobuje vodní proud. A to i se zvuky – když se zaposloucháte, je slyšet jemné cinkání.

Za návštěvu rozhodně stojí i stálá expozice moderního a současného umění Stavy mysli / Za obrazem, která představuje kvalitní umělecká díla zasazená do velkorysých, vzdušných a elegantních síní a chodeb jezuitské koleje, s nimiž přímo rozmlouvají. Diváci mají jedinečnou možnost prožívat vztah mezi jednotlivými exponáty, mezi obrazem a slovem, mezi uměním a barokními interiéry a v neposlední řadě – díky výhledu z oken jezuitské koleje – mezi výstavními prostory a krásným vnějším světem architektury a přírody Kutné Hory. Do 16. ledna budou mít návštěvníci poslední možnost zhlédnout výstavu Samota uprostřed davu: Charles Baudelaire a české umění, věnovanou dvoustému výročí narození Charlese Baudelaira, která představuje vliv osobnosti a díla tohoto francouzského básníka na české umění od konce 19. století do současnosti.

Do konce ledna jsou v GASK k vidění ještě následující výstavy:
Já je někdo jiný. Autoportrét ze sbírek GASK, prezentující autoportréty nejen slavných modernistů v kontrastu dnešní doby, kdy jejich místo a poslání převrstvila všudypřítomná narcistní kultura „selfie“.
Wasteland Šimona Sýkory, charakteristický znepokojivou až melancholickou atmosférou svých děl.
Baletka s plnovousem Michaely Petrů, vystihující různorodé subkultury dnešního Karlína.
Konfigurace Jana Stolína s interaktivní audio instalací „nepřítomných soch“.
ORNAMENT – GEOMETRIE – HRA Emila Zavadila a jeho hra tvarů.

Přijďte si do GASK užít Vánoce plné umění. Otevřeno každý den kromě pondělků a Štědrého dne. Na Silvestra je otevřeno do 15 hodin a na Nový rok od 12 hodin.

GASK – Galerie Středočeského kraje sídlí v jezuitské koleji v Kutné Hoře. Je institucí zaměřenou svou sbírkou i výstavním programem na výtvarné umění 20. a 21. století.
Připravila Alena Sedláčková.

www.gask.cz

www.facebook.com/galerie.GASK/
www.instagram.com/gask_kutnahora/?hl=cs
www.youtube.com/channel/UCerwr-l4IpwqB2ChDVSz79Q?reload=9&view_as=subscriber



Archiv