Menu

V Botanické zahradě Praha se koná výstava motýlů, potrvá do 2. června

21. 04. 2024

Letošní ročník výstavy tropických motýlů je zaměřený na migraci
a kromě mnoha exotických druhů se návštěvníci seznámí zejména
s motýly-cestovateli. Do Prahy jako každoročně postupně doputuje přes 5000 kukel z motýlí farmy ve Stratfordu nad Avonou. Patronkami letošní jedinečné přehlídky se staly herečka a moderátorka Jitka Asterová, zpěvačka a moderátorka Linda Finková, herečka Sandra Pogodová a toto trio doplňuje herec a režisér Jakub Wehrenberg. Hlavní hvězdou letošní výstavy je jeden z největších motýlích cestovatelů monarcha stěhovavý (Danaus plexippus), ale nechybí ani nádherní Morpho peleides s blankytně modrými křídly, noční martináči Attacus atlas nebo velcí soví motýli rodu Caligo. Součástí přehlídky živých motýlů ve skleníku Fata Morgana je i výstava dávno vyhynulých druhů tropických motýlů Ztracená krása v malém výstavním sále v Ornamentální zahradě, kterou botanická zahrada připravila ve spolupráci s
Muzeem východních Čech v Hradci Králové. V květnu ji ještě doplní panelová expozice k Roku motýlů 2024, věnovaná jejich ochraně. Výstava Motýli: Dobrodružná cesta se koná od 19. dubna do 2. června. Jejím partnerem je značka Hyundai. 

„V letošní sezóně jsme pro návštěvníky připravili velmi pestrý program, ve kterém samozřejmě nesmí chybět oblíbená přehlídka exotických motýlů, za kterou každoročně přicházejí desetitisíce zájemců. Ve skleníku Fata Morgana je k vidění nádherná paleta barev, příchozí tu ale najdou i zajímavé a mnohdy velmi překvapivé informace o tom, proč motýli cestují, někdy až tisíce kilometrů daleko. Skleník Fata Morgana letos slaví 20 let od otevření. Za tu dobu jím prolétlo na 140 000 motýlů. Očekáváme, že výstava opět přiláká velké množství lidí, tudíž i letos bych rád upozornil, že je dobré si svou návštěvu dobře naplánovat. Kapacita skleníku je omezená, a tak je nutné počítat s čekáním před vstupem do něj. To mohou zájemci využít k procházce venkovním areálem zahrady, který je letos nezvykle pro toto období rozkvetlý a barevný, případně si mohou prohlédnout doplňující výstavy. Velmi si vážíme toho, že patronát nad naší výjimečnou výstavou přijala veselá čtveřice Jitka Asterová, Linda Finková, Sandra Pogodová a Jakub Wehrenberg,“ zve k návštěvě Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy. 

„Do naší botanické zahrady v Troji už tradičně patří výstava exotických motýlů, která každoročně láká velké množství nejen Pražanů, ale i výletníků z jiných regionů. Těší mě, že v letošním roce je připravena i řada doplňujících akcí včetně výstavy vyhynulých druhů motýlů, zajímavých workshopů a dalších vzdělávacích aktivit, a já osobně bych ráda pozvala na panelovou výstavu, která má přesah k ochraně přírody a našich lokálních motýlích druhů a botanická zahrada ji připravuje spolu s Českým svazem ochránců přírody k Roku motýlů 2024. Možná budeme překvapeni, kolik krasavců z motýlí říše můžeme najít v naší přírodě, pokud budeme pozorní a ohleduplní,“
doplňuje pozvánku Jana Komrsková, náměstkyně primátora hl. m. Prahy.

Dobrodružné motýlí cesty
Letošní ročník oblíbené výstavy tropických motýlů se zaměřuje na zajímavý aspekt života některých druhů motýlů, a to na jejich pravidelné migrace. Některé druhy prožijí celý život na jednom místě, jiné ale dokážou uletět i tisíce kilometrů. A důvody, které je k tomu vedou, mohou být různé. Mnoho druhů motýlů, kteří přezimují v tropech či subtropech, se na léto stěhuje do oblastí v mírném pásmu. Letní teploty zde jsou příhodné pro kladení vajíček a housenky získávají vyhovující prostor s bohatými zdroji potravy. S ochlazením se motýli navracejí zpět. „Všeobecně známá je migrace monarchů stěhovavých z Mexika do USA a Kanady. Méně už pak to, že existují druhy motýlů, kteří se stěhují na vegetační sezónu do Česka. V příznivých letech sem přiletí spousta baboček bodlákových až z daleké Afriky a baboček admirálů z okolí Středozemního moře,“ upozorňuje kurátorka výstavy Eva Smržová. Migraci motýlů jsou věnovány panely umístěné ve skleníku Fata Morgana. Návštěvníci se mohou opět těšit na oblíbené babočky rodu Morpho s blankytně modrými křídly, „soví motýly“ Caligo memnon, noční obry druhu Attacus atlas, ale i „letající víly“ Idea leuconoe, které se ladně vznášejí prostorem skleníku. Novinkou letošního ročníku je zářivě žlutý druh Catopsilia scylla, sice drobnější, ale nepřehlédnutelný žluťásek z jihovýchodní Asie a Austrálie. 

Ztracená krása a Rok motýlů 2024
Součástí přehlídky živých motýlů ve skleníku Fata Morgana je i výstava vyhynulých druhů tropických motýlů s názvem Ztracená krása. Tu Botanická zahrada Praha pořádá ve spolupráci s Muzeem východních Čech v Hradci Králové. Atraktivní exponáty pocházejí z Afriky, Indonésie, Nové Guineje či Himálaje. Doplňují je akvarely akademického malíře Otakara Řípy, které umělecky ztvárňují překvapivou barevnost a tvarovou rozmanitost exotických zástupců řádu Lepidoptera. Byly vytvořeny podle skutečných exponátů motýlů a jejich tvůrce se inspiroval hlubotiskovými reprografiemi Maxe Švabinského „Motýlí čas“. Tato výstava je umístěna do prostor malého sálu v novém multifunkčním objektu v Ornamentální zahradě. 

Český svaz ochránců přírody ve spolupráci s botanickou zahradou připravuje expozici k Roku motýlů 2024. Představí vybrané zajímavosti ze života motýlů a poskytne hned několik tipů na jejich ochranu. Panelová výstava bude od 30. dubna do 18. května umístěna u vstupu do areálu zahrady u pokladny Fata Morgana. O víkendech a svátcích budou během výstavy motýlů probíhat tematické workshopy, které zájemce seznámí s detaily křídel nebo těla motýlů pod mikroskopem. Pro malé i velké návštěvníky budou připraveny i výtvarné dílny v prostoru před skleníkem Fata Morgana. 

Na výstavu motýlů od 19. dubna do 2. června
Tropický skleník Fata Morgana bude hostit přehlídku motýlů od 19. dubna. Výstava potrvá šest týdnů, tedy až do 2. června. Vstupenky je možné zakoupit přímo v pokladnách, s ohledem na komfort návštěvníků však botanická zahrada doporučuje zakoupit vstupenky on-line, prostřednictvím e-shopu botanické zahrady. Zkušenosti ukazují, že je dobré plánovat návštěvu v rozsahu celé otevírací doby, o víkendech je nutno počítat se zvýšeným zájmem, což při omezené kapacitě skleníku Fata Morgana vede k dlouhému čekání na vstup. Skleník Fata Morgana je otevřený každý den mimo pondělí od 9 do 19 hodin. 

Partnerem výstavy Motýli: Dobrodružná cesta a generálním partnerem Botanické zahrady hl. m. Prahy je Hyundai Motor Czech.
Připravila Darina Miklovičová.

www.botanicka.cz
www.facebook.com/BotanickaZahradaPraha/
www.instagram.com/botanicka_zahrada_praha/
www.hyundai.cz
  



Archiv