Menu

Středočeská centrála cestovního ruchu doporučuje

03. 12. 2018

Akce na týden 3. -  9. 12.

Pastýři, pospěšte! - Rakovník (6. 12.)

Ve čtvrtek 6. prosince přivítá Rakovník v Rabasově galerii 2. koncert Kruhu přátel hudby Musica bellissima. Koncert s názvem ,,Pastýři, pospěšte!“ začíná v Heroldově síni v 19 hodin.
Více zde: www.rabasgallery.cz

Vánoční dílna v Benešově (8. 12.)
V sobotu 8. prosince pořádá Muzeum umění a designu v Benešově vánoční dílnu pro děti. Akce začíná v 10 hodin, je určena dětem od 8 do 12 let a bude probíhat výroba vánočních ozdob z netradičních materiálů.
Více zde: www.mudbenesov.cz

Vánoční prohlídky s oživenou zámeckou kuchyní (8. - 9. 12. )
Zámek Žleby zve návštěvníky na vánočně laděnou procházku zámkem. Prohlídka povede přes slavnostně vyzdobené zámecké sály a pokoje, kde milovníky historie čeká vyprávění o vánočních zvycích, tradicích i pohádkách. Součástí prohlídky bude rovněž návštěva sladce provoněné zámecké kuchyně s ochutnávkou a setkání s pravou pohádkovou bytostí. Prohlídka je vhodná pro dospělé i děti.
Více zde: www.zamek-zleby.cz/cs

Adventní neděle v Roztokách u Prahy (9. 12.)
Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy připravilo o druhé adventní neděli program pro celou rodinu. Návštěvníky čeká dílna na téma Hvězda Betlémská, projekce animovaných filmů, výroba loutek, koncert komorního pěveckého sboru ROSA nebo loutkové představení Sněhurka. Po celý den bude připravena ochutnávka tradičního pokrmu z královédvorského regionu, vánoční trhy, workshopy a občerstvení z Kavárny Kofííí.
Více zde:
www.muzeum-roztoky.cz


Příbramské betlémy (7. 12. 2018 - 6. 1. 2019)

Tradiční výstava betlémů představí příbramské hornické jesličky a jejich příběhy. Výstavu připraví Hornické muzeum Příbram, vystavena bude v Galerii Františka Drtikola.
Více zde: www.muzeum-pribram.cz

Akce na týden 10. -  16. 12.

Zámecký advent na Konopišti (10. 12.)
Na netradiční prohlídku zve návštěvníky zámek Konopiště v sobotu 10. prosince. Jižní křídlo zámku bude vyzdobeno vánočními dekoracemi ze zámeckých depozitářů, ve slavnostní jídelně bude, stejně jako za časů arcivévody Františka Ferdinanda d´Este, stát vánoční stromeček a otevřeno bude pro návštěvníky od 14 do 17 hodin.
Více zde: www.zamek-konopiste.cz

Jak se slavily vánoční svátky v době první republiky - Benešov (10. 12.)
V této přednášce se návštěvníci vrátí do doby první republiky, jejíž výročí vzniku letos oslavujeme. Dovědí se, jak probíhal advent  těsně po válce, s čím vším se musela mladá republika potýkat v době zásobovací krize a jak se situace měnila v době prosperity. Nahlédnou pod pokličku prvorepublikovým kuchařkám a pomyslně ochutnají, co chystaly na svátky, jak vypadal tehdejší vánoční stromek a co byl tzv. Vánoční strom republiky.  Zajímavostí bude také to, jaké dárky našly děti nejčastěji pod stromečkem a čím se obdarovávali dospělí.
Více info: www.knihovna-benesov.cz

Česko zpívá koledy v Kladně (12. 12.)
Středočeská vědecká knihovna v Kladně zve na 8. ročník celorepublikového projektu Česko zpívá koledy. Návštěvníci akce si mohou přijít společně zazpívat tradiční vánoční koledy na zahrádce za knihovnou.  Společně si zazpívají tři známé koledy: Nesem vám noviny, Narodil se Kristus Pán a Půjdem spolu do Betléma. O dalších dvou rozhodnou čtenáři Deníku hlasováním. Akce bude zakončena vánoční písničkou Vánoce, Vánoce přicházejí. Texty jednotlivých koled budou na místě k dispozici. Aby se účastníkům lépe zpívalo, budou pro ně připraveny teplé nápoje.
Více zde: www.svkkl.cz

Tvořivá dílna v Berouně (12.  a 15. 12.)

Muzeum Českého krasu pořádá tvořivou dílnu s paní Šímovou, která naučí účastníky výrobu vizovického pečiva. Pro velký zájem je nutné si místa na akci zamluvit předem. Tato akce je v Berouně pořádaná ve dvou termínech a to 12. a 15. prosince. 
Více zde: www.muzeum-beroun.cz

Královský advent na Křivoklátu (15. - 16. 12.)
Adventní čas v atmosféře hradu Křivoklát je nezapomenutelným zážitkem pro celou rodinu. Již neodmyslitelně k němu patří celodenní kulturní program, např. hudební vystoupení, divadelní představení pro děti, vystoupení kejklířů,
šermířů a tanečnic. Návštěvníky čeká již tradiční jarmark, který nabídne mnoho dobrot i široký výběr zboží a ukázky řemesel. Pamatováno je i na děti ve formě dílniček, kde si mohou malovat, vyrábět svíčky, míchat oleje nebo se seznámit s bylinkami.
Více zde: www.hrad-krivoklat.cz

Akce na týden 17. - 23. 12.

Adventní prohlídky zámku Veltrusy (listopad – prosinec)
Pro adventní období jsou připraveny vánoční prohlídky zámku, na kterých se dozvíte, jak trávila Vánoce šlechtická rodina Chotků. Prohlídky probíhají po celý advent, vždy o víkendu.
Více zde: www.zamek-veltrusy.cz

Vánoce na Chateau Mcely (23. – 26. 12.)

Chateau Mcely láká hosty na netradiční prožití vánoc na zámku, uprostřed zasněžené přírody, kdy budou obklopeni
laskavým servisem a rodinnou atmosférou. Hosté si mohou vychutnat vánoční menu a zúčastnit se mše v místním kostelíku. V rámci balíčku Chateau Mcely dále nabízí například projížďku na sáních tažených koňmi po okolí zámku,
kreativní tvoření korálkových ozdob nebo tradiční vánoční zvyky, jako je lití olova či pouštění lodiček z oříšků. Pro každého hosta je připraven vánoční dárek z kolekce MCELY BOUQUET.
Více zde: www.chateaumcely.cz

Adventní jarmárek v Benešově (17. - 21. 12.)  
V posledním adventním týdnu se na Masarykově náměstí v Benešově bude konat Adventní jarmárek.  V rámci jarmárku máte možnost vybrat si z bohaté nabídky výrobků - drobná keramika, svíčky, dřevěné hračky, vánoční dekorace, pekařské výrobky nebo textilní dekorace a doplňky. Nebude chybět ani tradiční trdelník a svařené víno.
Více zde: www.kicbenesov.cz

Adventní koncert na hradě Křivoklát (21. 12.)
V pátek 21. prosince proběhne v Královském sále koncert hudebního souboru Barokní andílci. Návštěvníci akce se naladí na vánoční čas a užijí si krásnou atmosféru spojenou s hudbou a historií.
Více zde: www.hrad-krivoklat.cz/cs

Vánoční trhy v Mělníku (19. – 22. 12.)
Mělnické vánoční trhy nabídnou návštěvníkům pravou předvánoční atmosféru s hudbou, divadlem a dalším kulturním programem, nebudou chybět koledy, betlém ani výtvarné dílny pro děti. Prodejci ve vánočně vyzdobených stáncích budou nabízet řemeslné výrobky, tradiční i originální vánoční dárky, svařené víno i medovinu a další dobroty.
Více zde: https://melnik.cz/
Připravila Lucie Vurbsová.

www.centralbohemia.cz
www.facebook.com/centralbohemia/



Archiv