Menu

Podmořský svět, který léčí

15. 04. 2024

Upoutat pozornost malého dítěte, to může být častokrát těžký úkol.
A zvlášť tehdy, pokud zároveň musíme provádět léčebné úkony, které mají dítěti pomoci k jeho uzdravení. Na tuto misi je ale skvěle připravena dětská lázeňská léčebna Miramonti v Luhačovicích, kde poskytují léčbu dětem už od jednoho a půl roku života. Její interiér totiž připomíná podmořský svět!


Chodby jsou stylizované jako pobřeží s majákem a čekárna napodobuje hladinu moře. Dveře léčebných kabinek evokují lodní palubu se vstupy do kajut lodě. Vany ve tvaru lodiček zase doplňují průhledné bublající vodní válce, ve kterých plavou plastové ryby.

Nejčastěji se zde léčí nemoci dýchacích cest, ale zároveň i kožní potíže, nemoci trávicího ústrojí, obezita či stavy po onkologické léčbě. Každá indikace si samozřejmě žádá jiné způsoby léčby. „Základní myšlenkou originálního interiéru je, aby děti během procedur zůstaly klidné. Například při uhličitých koupelích, které působí příznivě na srdeční a cévní systém, atopický ekzém nebo na popáleninové jizvy, využíváme šetrnou technologii jímání a napouštění vody do van, díky čemuž maximalizujeme účinky léčby. Tělo se musí pokrýt bublinkami oxidu uhličitého, který se vstřebává kůží. Vazodilatace, neboli rozšíření cév, a změny pH kůže a podkoží vedou u ekzematiků při koupeli ke zmírnění zánětu a svědění,“ vysvětluje MUDr. Petr Pšenica, hlavní lékař společnosti Lázně Luhačovice, a.s. a dále pokračuje: „Atypický prostor dětské léčebny se osvědčil jako skvělý pomocník při léčebných procedurách, které zde děti absolvují. Umí upoutat jejich pozornost a co víc, děti si častokrát ani neuvědomují, že zároveň probíhá nějaká léčba, což je zde žádoucí.“ Originální řešení luhačovického podmořského balneoprovozu ocenil také Evropský svaz léčebných lázní. A to jako nejlepší evropskou inovaci v oblasti léčebného lázeňství.

Díky kouzelnému prostředí podmořského světa se děti neutápí v myšlenkách na nemoc, ale plují společně s mořskými tvory za novým dobrodružstvím a zážitky.
Připravila Martina Rychetská.

www.lazneluhacovice.cz 



Archiv