Menu

Pekaři Globusu vyrobí víc hotových těst na cukroví

08. 12. 2020

Ve vlastních výrobách, pekárnách, cukrářstvích a řeznictvích Globusu probíhají perné přípravy na Vánoce. A přizpůsobují se trendům, které jsou letos nové. Například v cukrářstvích letos připraví víc hotových máslových těst, protože od jara v domácnostech panuje trend vlastního pečení. Úplnou novinkou z Globusu budou máslové korpusy cukroví, které si doma lze jen dozdobit. V řeznictvích se chystají na velký zájem o delikátní šunky, a hlavně vinnou klobásu. Věděli jste, že největší jedlíci této jemné bílé pochoutky s vínem a muškátovým oříškem jsou z Ústí nad Labem a trumfují dokonce i Pražany? Všechny zdejší výrobky jsou označeny Poctivá výroba Globus. A ať již jde ale o masové nebo sladké pochoutky, vedoucí řeznictví i pekařství se shodují, že letos se veškerá výroba nese v duchu dokonalé hygieny.

Globus letos zvýší výrobu hotových těst na cukroví z pravého másla, cukru a mouky na 12,5 tuny. „Lidé budou víc péct než jiné Vánoce. Ukázala to jarní vlna pečení, kdy mnozí z nich zůstali doma a tvořili. Pro ně naše cukrářky připraví linecké, ořechové, kokosové, kakaové, medovníkové těsto, ale také těsto na vanilkové rohlíčky a pracny,“ řekl Pavel Meduna, vedoucí výroby a prodeje pekařství a cukrářství Globus. O hotová těsta byl podle jeho slov loni obrovský zájem, stejně jako o již hotové cukroví. Letos ho připraví cukrářky přes 8 tun v různých tradičních vánočních tvarech a recepturách. Loni vedle velkých dárkových kazet cukroví měly značný úspěch balení menší s lineckými kolečky a hvězdičkami s polevou. Letos proto Globus v malém balení nabídne i variantu lineckých srdíček s polevou a vanilkovými půlměsíčky.

Originální novinkou cukrářství Globusu je řešením pro ty, co chtějí vlastní cukroví, ale nemají čas připravovat úplně vše. „Budeme prodávat zabalené máslové linecké korpusy - kolečka, srdíčka a zvonečky, každý si je může sám doma naplnit a nazdobit dle vlastní chuti a fantazie. Z této sady lze připravit 30 kusů klasického českého lineckého cukroví. Prodávat je budeme v našem pekařském shopu,“ doplnil Pavel Meduna.

Tradičně pak v patnácti pekárnách Globus napečou a ručně upletou přes 60 kilometrů vánoček, což vydá na 160 tisíc kusů. Nebude chybět ani velmi oblíbená vánočka DeLuxe z devíti pramenů s velkou porcí rozinek a másla. „Největší zájem o vánočky De Luxe, těsta i cukroví je v Praze. Nicméně vánočky jako takové jsou typicky nejpopulárnější pro Pardubice, Olomouc a Ostrava, kde jich kupují zákazníci opravdu velké množství,“ poznamenal Pavel Meduna. Jen na vánoční cukroví, těsta a vánočky v Globusu spotřebují pekaři a cukrářky více jak 15 tun českého másla, 10 tun rozinek a 6 tun mandlových plátků.  

Vinná klobása – nejoblíbenější v Ústí a Praze
Zájem o maso a uzeniny je v Globusu vysoký neustále. Nicméně se ročními obdobími mění zájem o konkrétní masa nebo uzeniny. V prosinci je to nejen vepřové maso na řízky, ale i telecí, o které je enormní zájem. Uzenáři přímo v řeznictvích Globus připravují sváteční šunky, jako je Sedlácká, šunka od kosti, anebo chlouba uzenářů Globusu – pečená vánoční šunka. Moderní udírny, které má Globus v každém řeznictví, se prakticky nezastaví. Tyto měsíce jsou také hlavní sezónou zabijačkových pochoutek, na odbyt jdou tak ve velkém prejty, jitrnice, tlačenky a jelita.

Česká vánoční tradice samozřejmě velí každoročně na Vánoce si připravit vinnou klobásu. „Nejvíce vinné klobásy sní Ústečané a Pražené.  U vinné klobásy platí pravidlo, že konzumenti jsou pomyslně rozděleni řekou Labe. Zatímco Brňané nejsou velcí konzumenti vinné klobásy, lidé z Pardubicka ji milují,“ upozornil Pavel Holeček, vedoucí patnácti řeznictví Globusu.

V obou vlastních výrobách neustále úzkostlivě dbají na hygienu. „Vždy pro nás byla na prvním místě a nyní platí, že nejen, že dodržujeme stanovená nařízení úřady, ale máme i vlastní, ještě přísnější pravidla. Potraviny vyrábíme v dokonalé čistotě, bezpečí zákazníků i našich kolegů je pro nás na prvním místě,“ shodli se Pavel Meduna a Pavel Holeček. 
Připravila Lucie Kovandová.

www.globus.cz



Archiv