Menu

Oblíbené Masarykovy recepty

30. 10. 2018

Letos jsme oslavili hned dvě významné události. Od obou z nich uteklo již sto let. Vznik Československa a konec I. světové války. A právě 28. říjen a život za první republiky jsme si připomněli na znojemské Přímce zajímavou výstavou. K vidění zde byla slavnostní tabule, ke které usedli významní muži 28. října. Podávala se vejce Benedikt, křepelčí polévka s domácími nudlemi, vídeňský řízek s bramborovou kaší, švestkové knedlíky sypané mákem, Masarykovy suchárky a vídeňská káva.

Prezident Masaryk nebyl, co se týče jídelníčku, příliš vybíravý. Dalo by se říci, že byl nenáročný, skromný strávník. V oblibě měl tradiční česká jídla. Největší slabost měl pro již zmiňované švestkové knedlíky a kvalitní zrnkovou kávu.

Na Vánoce nesmělo v Lánech chybět cukroví, které prý dělávala již jeho maminka – jednoduchá máslová kolečka s ořechy obalená v cukru. Postupem času se pro něj vžilo označení Masarykovo cukroví či Masarykovy suchárky. K snídani nebo jako předkrm si rád dopřával vejce Benedikt. A právě tyto poslední dva recepty vám přinášíme jako inspiraci pro sváteční chvíle.

 

MASARYKOVO CUKROVÍ

150 g vlašských nebo lískových ořechů
300 g hladké mouky
200 g másla
100 g krupicového cukru
1 lžíce kakaa
1 žloutek
moučkový cukr na obalení 

Jak na to:
Ořechy namočte alespoň na 2 hodiny do studené vody. V míse smíchejte ostatní suroviny a vypracujte těsto. Do těsta zapracujte celé osušené ořechy (lískové nejprve zbavte slupky a pak namočte). Vytvarujte válečky o průměru cca 4 cm a nechte v lednici přes noc ztuhnout. Z válečků nakrájejte kolečka o síle asi půl centimetru a na vymazaném nebo pečícím papírem vyloženém plechu je pečte v předehřáté troubě 5-8 minut na 180 °C. Ještě teplé je obalte v moučkovém cukru.

VEJCE BENEDIKT 

Improvizace při přípravě vejce Benedikt by neměla být bezbřehá – v podstatě se připouští pouze v případě pečiva. Nejautentičtěji se jeví anglický muffin, ale přijatelný je i toastový chléb nebo jiné kvalitní bílé pečivo. 

Začněte přípravou holandské omáčky, ta je nejnáročnější. V menším hrnci přiveďte k varu dvě lžíce bílého vína, dvě lžíce vody, lžičku vinného octa a špetku pepře. Vařte, dokud se asi třetina tekutiny neodpaří, pak odstavte a nechte zchladnout. V nerezové míse prošlehejte dva žloutky se zredukovanou tekutinou, mísu posaďte na vodní lázeň a šlehejte, dokud nevznikne hustá omáčka, bude to trvat tak pět minut. Poté mísu sundejte a za stálého šlehání do ní pomalu přilévejte 100 g rozpuštěného másla. Výslednou chuť dolaďte pár kapkami citrónové šťávy, solí a pepřem.
Pečivo rozkrojte a řeznou stranou na sucho opečte, plátky kvalitní šunky od kosti opečte na kousku másla, vejce rozklepněte do hrnce s vroucí vodou a lžící octa, po čtyřech minutách ho vylovte děrovanou naběračkou. Pak už jen kompletujte: pečivo, šunka, vejce, omáčka…
Připravila Kateřina Kotoučová.

www.sousoszn.cz

 



Archiv