Menu

Na Kratochvíli se vrací pohádky

09. 09. 2023

Rekordní množství diváků navštívilo divadelní léto na zámku Kratochvíle. Díky počasí se zde netoličtí ochotníci ze spolku Tyl odehráli 12 představení, které navštívilo téměř 2500 diváků. Ti shlédli inscenaci Světáci, jehož scénář vznikl na motivy slavné komedie Zdeňka Podskalského
z roku 1968.


„U představení jsme se bavili, což je nutný základ pro nás jako ochotníky a většinou si toho pak všimnou také diváci,“ uvádí zdejší kastelán Petr Šmíd, který ve Světácích ztvárnil úlohu Antonína. Tu hrál ve filmu Jiří Sovák. Světáky hrálo na Kratochvíli 12 herců, což je i aktuální počet aktivních herců souboru, který na Kratochvíli vystupuje již více než 30 let. Divadelní léto na Kratochvíli ale nekončí – 17. září se zde budou hrát pohádky pro děti, které ztvární herci z Národního divadla Čkyně, kteří jsou aktuální držiteli prachatické ceny Štítek, což je každoroční přehlídka divadelních pohádek pro děti. „Těším se. V repertoáru máme pět pohádek, ale zahrajeme dvě. Zatím. Na červen příštího roku bychom ve spolupráci s panem kastelánem chtěli připravit program pro děti, které sem vyrazí na školní výlet,“ uvádí jeden z herců Národního divadla Čkyně Pavel Pechoušek. Herci ze Čkyně zahrají svá autorská představení, která jsou primárně určená dětem, ale zasmějí se u nich někdy více dospělí.
 
„Upřímně se moc těším na čtveřici ochotníků ze Čkyně, protože evidentně přes všechny své pracovní a rodinné povinnosti mají chuť rozdávat radost malým i velkým divákům,“ uvádí kastelán Šmíd, který zde letos nahradil dlouholetého předchůdce Zdeňka Troupa. „Jsem otevřený novým projektům, novým nápadům, novým tradicím. Věřím, že právě tato pohádková představení v podání Národního divadla Čkyně by se mohly stát novou tradicí,“ doplňuje.

S pohádkami mají zámek Kratochvíle spojené celé generace, protože 25 let byla celá expozice věnovaná loutkám a animovanému filmu. „V letech 1981 - 2006 byl zámek využit k umístění expozice českého animovaného filmu. Zásadní obrat nastal na Kratochvíli v roce 2006. Následně zde byl koncipován a zahájen projekt Renesance renesance, jehož cílem bylo navrátit zámku autentickou podobu, respektující jeho prostorovou a výtvarnou hodnotu a vytvořit interiérovou instalaci připomínající především dobu posledních Rožmberků,“ uvádí kastelán Šmíd.

Scénář se od filmu příliš neliší ... tři fasádníci vstupují s velkým očekáváním do "velkého světa", kde potkávají tři nastrčené lehké děvy, které se z nich snaží vymámit peníze. Ale protože cesta bývá někdy důležitější než cíl, i v našem podání tomu tak bylo a slovy Gustíka: „Nezáleží na tom, že se to nestalo, ale že se to mohlo stát!".

Divadelní léto nekončí, 17. září se budou na Kratochvíli hrát pohádky. Ty sem vždy patřily.
Připravil Pavel Pechoušek.

www.facebook.com/people/Národní-divadlo-ČKYNĚ
www.zamek-kratochvile.cz



Archiv