Menu

Na hlavní letní dovolenou vyrazilo loni do zahraničí 36 % Čechů

09. 01. 2024

Jde o 4% meziroční nárůst

Podle průzkumu agentury NMS pro ERV Evropskou pojišťovnu vzrostl i v roce 2023 počet Čechů, kteří vyrazili na hlavní letní dovolenou do zahraničí. Zatímco v roce 2022 jich bylo 32 %, v roce 2023 to bylo už 36 %. Téměř tři čtvrtiny z těch, kdo byli u moře v roce 2022, k němu vyrazily i následující rok. Třetina Čechů pak dovolenou strávila v Česku.

Chuť cestovat Čechům v minulém roce nevzaly ani rostoucí ceny dovolených. „Do zahraničí loni vyrazilo 36 % z nich, tedy o 4 % více než předloni,“ říká Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny.

Do zahraničí pravidelně
Průzkum pro ERV Evropskou pojišťovnu ukázal, že 70 % těch, kteří byli v roce 2022 na dovolené v cizině, se tam podívalo i následující rok. Ostatní tentokrát zůstali v Česku. 17 % cestovalo po tuzemsku a 13 % trávilo dovolenou doma či na chatě.
grafw
Čechy láká moře
Z těch, kteří se předminulý rok vydali na dovolenou k moři (24 %), se jich téměř dvě třetiny vrátily k moři i loni. 17 % pak moře vyměnilo za jinou zahraniční dovolenou a 19 % zůstalo v Česku a strávilo dovolenou u nás.

Výhledy na letní dovolené 2024
Rostoucí zájem o cestování potvrzují i aktuální předprodeje zájezdů. „Od září, kdy většina cestovních kanceláří spustila jejich prodej, si dovolenou na léto 2024 v rámci first minute nabídek plánuje do konce února 2024 zakoupit o 7 % více lidí než předloni,“ říká Vlastimil Divoký.
Připravila Karolina Lužná.

www.ervpojistovna.cz

 



Nepřehlédněte


Z domova Rozhovory

Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se!

„Cílem celostátní soutěže Vesnice roku není najít vítěze, ale stmelit lidi v obcích a podporovat je,“ souhlasí ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová...

22. 09. 2019

číst dál


Ze světa

Česko hlasuje za Safari pivovar

Safari Pivovar ve Dvoře Králové se stal absolutním vítězem sedmého ročníku soutěže agentury CzechTourism o nejlepší turistický cíl DestinaCZe.

23. 07. 2019

číst dál


Archiv