Menu

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov 2019

04. 12. 2018

28. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov opět nabídne pestrou přehlídku hudebních žánrů. Od 19. července do 10. srpna se odehraje 23 koncertů, na nichž zazní výběr toho nejlepšího ze současné tuzemské i zahraniční hudební produkce. Koncerty se uskuteční v unikátních kulisách Českého Krumlova: Pivovarská zahrada, Zámecká zahrada, Zámecká jízdárna, Maškarní sál, Barokní divadlo, Klášterní kostel Božího Těla a Panny Marie Bolestné. Festival však tentokrát zavede své návštěvníky i do zcela nového prostředí, jakým je kostel sv. Mikuláše ve vojenském prostoru v Boleticích.





28. ročník festivalu zahájí výpravné představení s názvem „
Venuše a živly: Hudba a tanec doby Krále Slunce“, v němž zazní hudba Jeana-Baptisty Lullyho a jeho současníků. Zahajovací galavečer se odehraje u barokní fontány v Zámecké zahradě a přiblíží dobu francouzského krále Ludvíka XIV., který miloval hudbu i tanec, realizoval mnohá hudebně taneční představení a sám v nich účinkoval. Zámecká zahrada bude pro tento večer dobově osvětlena a po skončení programu bude následovat zahradní slavnost. Pozvání na následující festivalový den přijal světově proslulý soubor Take 6, jenž je desetinásobným držitelem prestižní ceny Grammy. Zvuk tohoto vokálního seskupení je skutečně nezaměnitelný, skladbám nechybí aranžérská vynalézavost a dokonalá intonace, ale ani rytmická hravost, originalita a v neposlední řadě nebývalá duchovní hloubka. Soubor vystupoval s tak významnými osobnostmi, jako Stevie Wonder, Ray Charles, Ella Fitzgerald či Whitney Houston. V Českém Krumlově vystoupí Take 6 společně se Severočeskou filharmonií Teplice pod taktovkou Jana Kučery.

Z osobností klasické hudby se na letošním ročníku představí například houslový virtuos Ivan Ženatý, který vystoupí s bachovským programem. Baborák Ensemble v čele s hornistou Radkem Baborákem zahraje mj. i skladby Ástora Piazzolly. Houslista Bohuslav Matoušek si přivede své žáky – půvabnou Hiroko Takahashi z Japonska a Patrika Sedláře, spolu s nimi vystoupí soubor Ensemble 18+. Večer francouzské poezie a hudby s hercem Janem Čenským uvede Dechové kvinteto Prague Philharmonia. Sopranistky Kristýnu Kůstkovou a Nikolu Uramovou doprovodí soubor Barocco sempre giovane. Na festivalu zazpívá rovněž mezzosopranistka Edita Randová. Ze zahraničních souborů vystoupí španělské klavírní trio Bacarisse, rakouský soubor Allegro Vivo Chamber Orchestra pod vedením uměleckého ředitele Vahida Khadem-Missagha, jenž se představí i jako houslista. Houslistka Sanghee Cheong a violoncellista Stefan Kropfitsch zahrají za doprovodu vynikajícího německého orchestru Thüringen Philharmonie řízeného Yukim Miyagim.

Festival se po pěti letech vrátí do Barokního divadla, kde bude v autentické interpretaci souboru Musica Florea se sólisty a tanečním souborem Hartig Ensemble uvedeno sugestivní barokní dílo z roku 1734, opera Terpsichora G. F. Händela. Dalším zástupcem autentické interpretace bude soubor Schola Benedicta, který prostřednictvím rané polyfonie, gregoriánského chorálu i recitace přiblíží významné okamžiky života krále Václava II. Koncert se odehraje v novém festivalovém prostředí Kostela sv. Mikuláše ve vojenském újezdu Boletice. Na tomtéž místě, ovšem v prostoru před kostelem, Petr Samšuk věnuje svůj koncert jednomu z nejuznávanějších zástupců protikomunistického protestsongu a básníkovi s kytarou“ Karlu Krylovi. Na festivalu zazpívá i sopranistka Tereza Mátlová za varhanního doprovodu Michaely Káčerkové, svůj program uvede rovněž varhaník Karel Martínek.

Unikátní spojení nabídne muzikálový projekt s názvem „Broadway meets Broadway“, který bude zajímavou konfrontací českých a amerických muzikálových zpěváků. Na jednom pódiu vedle sebe vystoupí sólisté z Broadwaye Capathia Jenkins a Hugh Panaro, které krumlovské festivalové publikum již dobře zná, a čeští muzikáloví zpěváci z Divadla Broadway Michaela Gemrotová a Marian Vojtko. Interprety pod taktovkou amerického dirigenta Randalla Craiga Fleischera doprovodí Moravská filharmonie Olomouc. Jedním z crossoverových projektů bude „Michael Jackson Symphony“. Nesmrtelné písně Michaela Jacksona jako „Thriller“, „You Are Not Alone“, „Remember The Time“, „Billie Jean“, „Black Or White“ nebo „Man In the Mirror“, povýšené na neobyčejně intenzivní emoční zážitek, zazní v aranžích Martina Kumžáka, jehož Moondance Orchestra zahraje společně s Filharmonií Hradec Králové. Pestrobarevnou fúzi jazzu, vážné hudby s prvky impresionismu, latinsko-americké hudby, folkloru a šansonu představí ve svém autorském projektu klavírista Marek Novotný, který spojil své síly se smyčcovým kvartetem Epoque Quartet a s dalšími hudebníky. Se smyčcovým oktetem Brno Strings a se svými hosty pak zahraje a zazpívá Lenka Filipová. Soubor The Naghash Ensemble a smyčcová sekce Jihočeské filharmonie uvedou program s názvem „Songs of Exile“ - vynikající arménští instrumentalisté a zpěváci pod vedením arménsko-amerického skladatele Johna Hodiana v něm představí hudbu na duchovní středověké texty, v níž se mísí duchovní rozměr arménských lidových písní s klasickou hudbou a energií rocku a jazzu.
Závěrečný festivalový večer v podání sólistů Adriany Kučerové, Štěpánky Pučálkové, Richarda Troxella a Borise Prýgla bude patřit tomu nejlepšímu z českého a světového operního repertoáru. Zpěváky pod taktovkou Leoše Svárovského doprovodí orchestr PKF – Prague Philharmonia. Změna programu vyhrazena.
Festival zároveň pokračuje v započaté tradici pořádání interpretačních kurzů v klášteře klarisek a v navázané spolupráci se základními uměleckými školami.
Připravila Mirka Štípková.

www.festivalkrumlov.cz



Archiv