Menu

Lidové tradice spojené s příchodem jara ve Valašském muzeu v přírodě

23. 03. 2024

Zavítejte do Valašského muzea v přírodě na třídenní velikonoční jarmark spojený s ukázkami tradičních jarních zvyků ve dnech 30. března - 1. dubna 2024.

program_velikonoce_2024


Na BÍLOU SOBOTU 30. března proběhne velikonoční jarmark s bohatou nabídkou ukázek zdobení kraslic a výroby pomlázek či proutěných košů. Lidoví výrobci sebou přivezou velikonoční věnce a dekorace, štípané holubičky, keramiku, výrobky ze šustí, lýka a slámy, zdobený perník, vlněné ponožky nebo lidovou výšivku. K vidění bude zpracování ovčí vlny
na kolovratu, řezbářství, drátování, výroba březových metel, dlabané nádobí a výrobky ze skla.  Své řemeslo ukáže několik Nositelů tradic lidových řemesel. Během dne bude k dobré pohodě hrát cimbálová muzika Aldamáš a na podiu u rybníčka se představí cimbálová muzika Portáši.



Na HOD BOŽÍ VELIKONOČNÍ v neděli 31. března
nabídne Valašské muzeum v přírodě kromě velikonočního jarmarku také bohatý kulturní program. Cimbálová muzika Jiřího Nechanického přivítá návštěvníky na pódiu u rybníčka. V Billově domě tetičky uvaří jarní polévku a nabarví kraslice. Komponovaná pásma jarních a velikonočních zvyků z Valašska představí na palouku Dřevěného městečka v 10.30 soubor Malý Radhošť a od 13.30 vystoupí soubor Vsacan.  Koncert cimbálové muziky Javořina si nenechte ujít v 15.00 v kostele sv. Anny. Chybět nebudou ani obchůzky rapačárů. Pro děti je připravena dílnička s výrobou jarních dekorací z proutí.

Na VELIKONOČNÍ PONDĚLÍ 1. dubna lidoví výrobci zůstanou na jarmarku. Třetí den pořadu se návštěvníci dočkají šmigrustu. Od 10.00 zahraje na palouku Dřevěného městečka cimbálová muzika Soláň a na pódiu u rybníčka cimbálová muzika Radegast. V 11.00 a ve 13.30 se představí s jarními zvyky Brněnský Valášek.

Vstupné
Dřevěné městečko: základní – 180 Kč, snížené – 140 Kč,
žáci – 80 Kč,
rodinné – 360 Kč
Okružní (Dřevěné městečko + exteriéry Valašské dědiny a Mlýnské doliny): základní – 250 Kč, snížené – 190 Kč, žáci – 120 Kč, rodinné – 500 Kč
Vstupenky si mohou zájemci zakoupit v předprodeji na webových stránkách – www.nmvp.cz/velikonoce2024 muzea nebo na pokladnách dle běžné otevírací doby muzea.
Připravila Pavlína Polášková. 

www.nmvp.cz/velikonoce2024

www.nmvp.cz/roznov
www.vmp.cz
www.facebook.com/VMPRoznov

                                          



Archiv