Menu

Léto v Českém ráji lze strávit na koloběžce, lodi, na zámku či v muzeu

28. 07. 2023

Hrady, zámky, údolí, rybníky, lesy, louky, historická architektura i občerstvení. To vše a mnoho dalšího nabízí oblast Českého ráje, která právě nyní, v létě, nastavuje návštěvníkům jednu ze svých nejvlídnějších tváří.

„Český ráj patří v létě mezi velmi žádané a navštěvované lokality. Osobně proto vyrážím do této oblasti až po prázdninách. Pro rodiny s dětmi je ale období prázdnin čas dovolených a výletů a možností, jak tento čas strávit právě v Českém ráji je skutečně mnoho,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Všeobecně známou je zřícenina hradu Trosky, ale pozoruhodné je
i údolí, nad nímž se vypíná. Procházka okolo rybníků Podtroseckým údolím je možná ještě kouzelnější než návštěva hradu samotného.
Z vlakové zastávky Borek pod Troskami vede cesta po naučné stezce Podtrosecké údolí k prvnímu rybníku – Rokytnickému a pak dál
k rybníkům Hrudka, Vidlák a Krčák. Za tímto rybníkem se na rozcestí ve Věžickém údolí lze vydat vpravo po Zlaté stezce Českého ráje na zámek Hrubá Skála anebo pokračovat po k Věžickému rybníku. Trasa výletu vede dále po naučné stezce až ke skalnímu hradu Nebákov a odtamtud po červené značce k Troskám, od nichž je to kousek zpět k vlakové zastávce v Borku. Mapa se nalézá zde.

Po celém Českém ráji je rozmístěno mnoho stanovišť – půjčoven koloběžek. Třeba na chatě Kopanina, kam se stoupá z Dolánek u Turnova přes zříceninu hradu Frýdštejn. Z Kopaniny vede sjezd naplněný výhledy na Pantheon a Suché skály. Občerstvení nabízí hospoda Křížky, odkud se jede dál podél řeky Jizery až zpět do Dolánek u Turnova, kde se koloběžky vrací.

Kdo se v horkých letních dnech chce zchladit, může si vypůjčit loď a vydat se na řeku Jizeru, která je ideální pro zkušené vodáky i začátečníky. Vodáky čeká mnoho zajímavostí, kterými se při jízdě mohou kochat – například Riegrova stezka nebo Suché skály. Spojit s vodou lze i jízdu na koloběžkách. Stačí si vypůjčit koloběžku v kempu Dolánky a po cyklostezce Greenway Jizera vyjet na Malou Skálu. Tam se pouze koloběžky vymění za loď. Koloběžky i lodě si lze zarezervovat zde.

Český ráj není pouze příroda. Je dobré jej poznat i tak trochu z jiné strany v mnoha muzeích a galeriích. Navštívit lze třeba Dům přírody Českého ráje v Dolánkách u Turnova s interaktivní expozicí, díky níž je možno tuto oblast poznat například pomocí smyslových vjemů. V muzeu Českého ráje v Turnově zase čeká geologicko-mineralogická expozice s mnoha zajímavými objekty ke zkoumání. V muzeu se nachází i přehlídka historie lidové kultury nebo expozice zaměřená na horolezectví.

V Českém ráji se nachází mnoho hradů a zámků. Za vidění bezesporu stojí Zámek Hrubá Skálahrad Trosky nebo hrad Valdštejn. Oblíbeným cílem je zejména zámek Sychrov,  novogotický zámek se zahradou. Zámek nabízí 11 prohlídkových okruhů, v interiérech zámku, který obýval šlechtický rod Rohanů. V rozsáhlé zámecké zahradě se lze občerstvit v Oranžerii. Po celý den19. srpna se na zámku odehrají již tradiční Skotské hry, které také stojí za návštěvu.

Další tipy na zajímavé výlety se nalézají na sociálních sítích @regionliberec a na webových stránkách www.liberecky-kraj.cz.
Připravil Jan Mikulička. 

www.liberecky-kraj.cz
www.facebook.com/libereckraj/
https://twitter.com/Libereckykraj/ 
www.instagram.com/libereckykraj/

 

 

 



Archiv