Menu

Léto na drezíně

11. 06. 2023

Pro milovníky netradičních zážitků a romantiky opuštěných železničních kolejí přichází letos v létě jedinečná nabídka - zážitkové jízdy pákovými drezínami pod názvem „Léto na drezíně“. Pojďte se vydat za dobrodružstvím na nejvýše položeném nádraží na bývalé dráze císaře Františka Josefa a užít si nezapomenutelnou projížďku manuálně poháněnými turistickými drezínami Vlašťovka a Dvojka.

Miloš Jelínek, jeden ze zakladatelů spolku Železnice Česká Sibiř, z.s., o nadcházející akci řekl: „V rámci Léta na drezíně chceme turistům ukázat krásu střezimířské železnice a její historii. Připravujeme také projekt budoucího železničního skanzenu, který by mohl zachovat autentičnost střezimířského nádraží a seznámit návštěvníky s příběhy lidí, kteří železnici stavěli a bojovali o ni.“

Jízdní dny Léta na drezíně budou probíhat během letních prázdnin, a to o nedělích 2. a 16. července a 13. a 27. srpna - od 9 do 17 hodin. Vyjíždět se bude od historicky cenné staniční budovy Střezimíř z roku 1894.

Cena jízdenky je 150 Kč pro dospělé a 100 Kč pro děti, přičemž děti do 5 let se mohou svézt zdarma bez místenky na klíně rodičů. Jízdenky je nutné předem rezervovat prostřednictvím formuláře dostupného zde.

Vyjížďková trasa vedoucí k obci Mezno měří v jednom směru dva kilometry a výletníci se po ní budou vracet i zpět. Samotná jízda není nijak zvlášť fyzicky náročná, ale ti, kdo nejsou zvyklí na pohyb, se nejspíš zapotí. „Drezínu povede průvodčí, který cestujícím řekne nejen zajímavosti o netradičním dopravním prostředku, ale i historické trati. Nostalgické lepenkové jízdenky si všichni cestující odnesou jako originální suvenýr,“ láká Miloš Jelínek.

Kromě jízd po trati ubíhající podél porostlých skalních zářezů a pod historickým klenutým kamenným mostem se výletníci mohou seznámit s projektem budoucího železničního skanzenu, připomenou si slavné železniční milníky a seznámí se s příběhy těch, kteří železnici stavěli, kterým přinášela denní chléb a kteří o ni bojovali. Prostory opuštěného drážního tělesa se navíc rozrostou o nově vznikající cyklostezku, která by v budoucnu mohla spojit Benešov s Táborem. Stavba prvního úseku mezi Voticemi a Olbramovicemi bude ukončena letos v létě.

Střezimířská trať má sice svoje železniční dny za sebou, to ale neznamená, že by na ní nemělo být pořád rušno. Přijďte si užít nevšední zážitek na nostalgických drezínách a staňte se součástí historie Železnice České Sibiře.
Připravila Iva Jirovcová.

www.blanik.net/leto-na-drezine
www.blanik.net



Nepřehlédněte


Rozhovory

Magniflex – světový lídr zdravého spaní

MagniProtect antivirové a antibakteriální matrace, toppery, prostěradla a polštáře s technologií ViroStop zabraňují šíření COVID-19.

10. 11. 2020

číst dál


Z domova Rozhovory

Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se!

„Cílem celostátní soutěže Vesnice roku není najít vítěze, ale stmelit lidi v obcích a podporovat je,“ souhlasí ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová...

22. 09. 2019

číst dál


Archiv