Menu

Letiště Praha mění parkovací služby

08. 04. 2024

parking_1

Na Letišti Václava Havla Praha dojde od května k několika změnám v oblasti parkování. Stávající parkovací systém nahradí nový, který přinese mnoho vylepšení a vyšší komfort pro řidiče. Navýší se počet expresních stání díky otevření již třetího expresního parkoviště a změny se dotknou také ceníků.  


Na všech parkovištích na Letišti Václava Havla Praha dojde k výměně parkovacího systému. „Po příjezdu na letiště čeká řidiče od května jeden z nejmodernějších systémů na trhu s mnoha výhodami. Věříme, že řidiči ocení zejména možnost platby přímo na výjezdových stojanech, a to bezkontaktní platební metodou nebo mobilním telefonem pomocí QR kódu,“ upřesňuje Jakub Puchalský, člen představenstva Letiště Praha. Nový systém již pracuje pouze s čárovými a QR kódy a závory jsou vybaveny světelnou signalizací a přesnějšími kamerami pro čtení registračních značek. Nové kamery bude Letiště Praha instalovat také v parkovacích domech, kam budou po předchozí rezervaci klienti vpuštěni prostřednictvím předem nahlášené SPZ.

Parkoviště PB Economy, které se nachází před Terminálem 2, se stane od května třetím expresním parkovištěm na Letišti Václava Havla Praha. Terminál 2 bude mít i nadále pro odlety stávající parkoviště P2 Express, které se nachází na estakádě. Pro přílety budou moci řidiči využívat právě nové expresní parkoviště PB Economy. Zde bude fungovat stejný režim, jako na současných expresních parkovištích, která jsou určena primárně pro nástup nebo výstup cestujících.

Více parkovacích stání
Na novém expresním parkovišti PB Economy vznikne 70 míst a nový Taxi point pro snadnější navigaci cestujících, kteří nechtějí využít služeb smluvního taxi operátora letiště, společnosti Uber. Celkový počet parkovacích míst na expresních parkovištích se zvýší na 350. Pro krátkodobé parkování s hodinovou tarifikací mohou cestující od května využít parkovací dům PC komfort s ceníkovou cenou 80 korun za hodinu.

Dojde také ke změně ceníku expresního parkování. Na všech třech expresních parkovištích, tedy na P1, P2 a nově PB, ponechá Letiště Praha zachovanou možnost bezplatného průjezdu. Ten se z dosavadních 15 minut zkrátí na 10 minut jednou za 24 hodin. „Dle našich dostupných dat již nyní téměř 90 procent řidičů vyjíždí z expresního parkoviště do 10 minut, změna se tedy dotkne malého množství našich zákazníků,“ uvádí Jakub Puchalský. V rámci nového ceníku pak bude docházet k tarifikaci v patnácti minutových časových intervalech, dosud jsou v platnosti intervaly třicetiminutové.

Spolu se zavedením nového parkovacího systému plánujeme řidičům taxi nabídnout nový produkt s názvem Taxi Karta, který nahradí stávající hodnotové karty. Pomocí tohoto produktu chce letiště poskytnout cenové zvýhodnění parkovného těm řidičům taxi, kteří se v prostorách letiště chovají slušně a dodržují námi stanovená pravidla pro nabízení svých služeb.
Připravila Klára Divíšková.

https://twitter.com/pragueairport
www.prg.aero 



Archiv