Menu

Kam na cyklovýlet: Oprašte kolo a vyrazte ze Slovinska do Rakouska!

18. 06. 2019

Cyklistická rozcvička: Jezero Bled a výlety po okolí
Na pražském Florenci večer odevzdáte své kolo řidiči, pohodlně si ustelete na polohovatelném sedadle v autobuse FlixBus a ráno se probudíte u překrásného jezera Bled. Po prospané noci se můžete zastavit na snídani v kavárně Slascicarna Zima, která je nejlépe hodnocenou kavárnou v městečku Bled na Tripadvisoru. Prodávají tam totiž místní specialitu – výborný krémový dezert Blejsk akremna rezina nebo Kremšnita a to teda musíte ochutnat!

Po snídani se můžete projet na kole kolem části jezera, kde vede cyklostezka. Po krátkém obědě se vydejte na výlet do pět kilometrů vzdálené přírodní soutěsky Vintgar gorge, jedná se o jedno z nejfotogeničtějších míst ve Slovinsku. Také doporučujeme udělat si výlet na ostrov, který se nachází uprostřed Bledského jezera. Stojí tam malý kostelík, kde se často konají svatební obřady. Nezapomeňte navštívit Bledský hrad tyčící se nad jezerem, je z něj krásný výhled na celé jezero. Pro první noc se nabízí zajistit si ubytování přímo v městečku Bled.

Další dny nasedněte na kolo a udělejte si z Bledu jednodenní výlet k Bohinjskému jezeru, které je jedním ze skvostů Slovinska. Bude to krásné, ale náročné, tam a zpátky se kilometry nasčítají až na 60 kilometrů. Vzhledem k tomu, že zde není povolena turistická výstavba, nenajdete tu tolik hotelů jako přímo u Bledu. Turistů tu ale potkáte víc než dost. Svezte se lanovkou na vrcholek hory Vogel a pokochejte se krásnou přírodou i ze shora. Krátkou procházkou od Bohinsjkého jezera dojdete k vodopádům Savica, které se valí z výšky až 78 metrů.

To si teprve máknete: Triglavský národní park
Pokud vás jezera obklopená horami nadchla a chcete se vydat mezi skalní štíty osobně, přesuňte se hlouběji do Triglavského národního parku. Dávejte si však pozor, protože v Triglavském národním parku je přísně zakázáno jezdit mimo vyznačené cyklostezky. Z Bledu se vydejte směr Kranjská Gora, kde se můžete ubytovat, cesta však už bude náročnější, je to pouze do kopce a vzdálenost kolem 30 kilometrů.

Další den se pak vydejte přímo do srdce Triglavského národního parku. Odměnou vám bude překrásná příroda a skoro žádní lidé. Když budete mít štěstí a nebudete moc hluční, narazíte v horách na kamzíka nebo kozoroha. Pokud stále nebudete mít dost, vyšlápněte si na kole až těsně pod vrcholek Triglavu, což je nejvyšší hora Julských Alp. Když to však zvládnete, odměnou vám bude pocit k nezaplacení, a věřte, že ty dechberoucí výhledy stojí za to!

Třešnička na dortu: Přejezd do Rakouska a zasloužený odpočinek u jezera
Už máte kopců dost? Rádi na ně budete koukat jen z dálky nebo z údolí? Tak se pojďme přesunout do nedalekého Rakouska, jako další zastávku si zvolte malebné městečko Villach. Villach je Alpami sice obklopen, v okolí se ale nachází také několik jezer, kolem kterých můžete naplánovat výlety na kole v podstatě po rovině. Korutany jsou totiž velmi bohatou oblastí na cyklostezky. Z Kranjské Gory je Villach vzdálený pouze 45 kilometrů.

Závěrečným výletem na kole může být pak cesta z Villachu do Klagenfurtu kolem jezera Wörthersee. Kousek od Villachu ve Veldenu am Wörthersee najeďte na cyklostezku, odkud pojedete podél jezera přímo až do Klagenfurtu. Vzhledem k tomu, že je to po rovině, ani vám nebude připadat, že jste ujeli závěrečných 40 kilometrů. Pokud nechcete kolo už ani vidět a máte osezené pozadí, můžete poslední den strávit v klídku jen u jezera. Nebo se pořádně plácněte přes kapsu a za odměnu si objednejte pěkný hotel s wellnessem, aby vaše tělo mohlo pořádně zregenerovat.

V Klagenfurtu opět nasedněte i s kolem na dobře známý zelený autobus a přes noc se nechte odvézt pohodlně domů. Ceny jednosměrných jízdenek z Klagenfurtu do Prahy začínají na 549 Kč za osobu a 229 Kč za kolo. Za cestu do Bledu zaplatíte od 749 Kč a za kolo opět 229 Kč.
Připravila Martina Čmielová.

www.flixbus.cz




Archiv