Menu

FIS Masters Cup 2024 byl v ohrožení, nakonec jej odjelo 262 startujících

22. 03. 2024

Během víkendu 9. a 10. března se v Peci pod Sněžkou uskutečnil další ročník FIS Masters Cup v České republice. Přesto ještě 4. března dopoledne nebylo jasno, zda se závod kvůli jarnímu rázu počasí vůbec pojede. Nakonec se vše podařilo připravit a FIS Masters Cup tak potěšil hlavně závodníky, kteří letos v kategorii Master příliš závodů neabsolvovali právě kvůli nadprůměrným teplotám nad celým evropským kontinentem.

V letošním roce se opět zájem lyžařů o FIS Masters Cup v Peci pod Sněžkou vrátil k předcovidovým číslům. Zúčastnilo se celkem
262 startujících. „Závody kategorie Masters jsou určeny závodníkům nad 30 let. Tím nejstarším letos byl slovenský reprezentant František Dolník, kterému je už 91 let a FIS Masters Cup se účastní pravidelně. Starším účastníkem byl v minulosti už jen Otto Krajňák, jemuž bylo při posledním startu 93 let. Nejstarší závodnicí pak byla zdejší odchovanka Jaroslava Davidová, jež se klání zúčastnila v 78 letech,“ přibližuje Iva Kárníková z organizátorské společnosti SJ SKI, která má toto mezinárodní klání v Peci pod Sněžkou na starost.

FIS Masters Cup navštívili sportovci z tradičně silných lyžařských velmocí jako Rakousko, Německo, Itálie, Slovinsko. Nesměli chybět ani závodníci ze Slovenska, Polska, Velké Británie, Španělska nebo pro tento sport méně známých destinací, jako jsou Estonsko, Ukrajina, Dánsko, Maďarsko, Holandsko či Gruzie. „O tento světový závod kategorie Masters je velký zájem. Sjezdovka Javor SkiResortu ČERNÁ HORA – PEC byla špičkově připravená i přes náročné podmínky. Startující to náležitě ocenili, mohli jet bez obav naplno a podat skvělý výkon. Z 16 přihlášených zemí nedorazili pouze zástupci Kazachstánu,“ popisuje Iva Kárníková.

Ještě necelý týden před konáním FIS Masters Cup ale nebylo rozhodnuto, zda se nakonec letošní ročník podaří uskutečnit. Pec pod Sněžkou podobně jako zbytek evropských hor trápily vysoké teploty, jejichž vlivem sníh rychle odtával, a další hříčky klimatu. „O konání závodů se nakonec rozhodlo 4. března po prohlídce sjezdovky a dlouhé debatě organizačního týmu. Toto rozhodnutí bylo nakonec výhrou. Pro pořadatele, že nepřišla vniveč jejich dlouhá a náročná příprava. Ale zejména pro lyžaře, kteří si letos moc příležitostí změřit síly na závodech neužili,“ Shrnuje Iva Kárníková.

Tradičně je závod složen ze slalomu a obřího slalomu. V tomto roce na tradiční slalom nebyl dostatek sněhu, proto se odjely nakonec dva závody pouze v obřím slalomu. Pod dohledem mezinárodní technické delegátky FIS Olgy Charvátové Křížové, bývalé československá reprezentantky a bronzové medailistky ze zimních olympijských her 1984 v Sarajevu, startovalo každý den okolo 140 závodníků.

Většina účastníků využila i bohatý doprovodný program, jehož vrcholem bylo slavnostní vyhlášení sobotních výsledků závodu, předávání trofejí a raut pravidelně konaný v hotelu Horizont. „I letošní ročník se uskutečnil pod záštitou ministra pro místní rozvoj, hejtmana Královéhradeckého kraje a starostů měst Pece a Trutnova, za podpory Nadace ČEZ a ve spolupráci s ostatními významnými partnery i zástupci celostátních i regionálních médií. Jim všem patří naše velké poděkování,“ doplňuje Iva Kárníková.

Světový pohár FIS Masters Cup
je soutěž pořádaná zejména v Evropě a v Severní a Jižní Americe, které se pravidelně účastní okolo 10 tisíc aktivních závodníků z celého světa. Účastníci musí být ve věku vyšším než 30 let a být platnými členy příslušné národní lyžařské asociace, která je řádným členem Mezinárodní lyžařské federace FIS. Většinou jde o bývalé lyžařské reprezentanty a špičkové závodníky, proto jsou závody FIS Masters divácky velmi populární. V České republice je pořádáním závodů pověřena společnost SJ SKI, s.r.o.
Připravila Kateřina Šimková.

www.fis-ski.com
https://czech-ski.com
www.sjski.cz
www.hotelhorizont.cz



Archiv