Menu

EuroVelo 9 Dolním Rakouskem

21. 04. 2021

EuroVelo 9 vede od Baltu k Jadranu. Dálkové trase se také přezdívá Jantarová cesta, protože místa kudy vede, byla v dávné minulosti známá jako důležitý dopravní koridor určený k přepravě jantaru. I když patří k těm kratším dálkovým trasám, je dlouhá celkem 1.930 kilometrů, proto je deální, rozdělit si ji na etapy.

Část trasy, která vede Rakouskem, měří 434 kilometrů a protíná spolkové země Dolní Rakousko a Štýrsko. My se nyní podíváme na dolnorakouskou část trasy, která je typická svými malebnými uličkami vinných sklípků a vinicemi, městy a panoramatickými výhledy na Vídeňské Alpy.

Cyklovýlet začíná na hranicích s Českou republikou, v Lednicko-Valticko-Wilfersdorfském areálu. Dříve to bylo jedno území, které díky rodu Lichtenštejnů spojuje společná historie. Především zámek Wilfersdorf je stejně jako zámky Lednice a Valtice opravdový unikát a pokud je z tohoto tria jediný, který jste ještě nenašívili, návštěvu vřele doporučujeme.

Na cestě bychom se měli zastavit v lázeňském městečku Baden u Vídně, které je význačné množstvím promenád a také tím, že zde rád často skládal i hrál sám Mozart. Ve městě je také mnoho parků a dokonce i největší růžová zahrada v Rakousku. Další lázeňskou zastávkou bude Bad Vöslau, jehož název možná znáte z etiket pramenité vody Vöslauer. Tamější lázeňský areál vznikl již v roce 1822 a do současné podoby byl přestavěn o více než 100 let později roku 1927.

Cyklostezka nás dále povede do města, které bylo postavené doslova na zelené louce – Vídeňské Nové město. Založeno bylo ve 12. století jako pevnost bránící před nájezdy Maďarů. V polovině 18. století se stalo sídlem Tereziánské vojenské akademie. Dnes je městem s bohatou kulturní nabídkou, množstvím kavárniček, pěších i relaxačních zón.

Milovníci vína budou nadšeni z oblasti Wienerwald neboli Vídeňského lesa. Tady nás čeká nejen překrásná příroda, ale i kulinářské zážitky. Cisterciálnský klášter Thallern ležící uprostřed vinic, je zároveň penzionem i jedním z nejstarších vinařství v Rakousku. Pěstují zde i speciální odrůdy jako Rotgipfer, které jinde nenajdete.

Poslední zastávkou bude obec Katzelsdorf, kde je mají druhou největší expozici cínových figurek v Evropě. Za zmínku stojí i tamější zámek.

Poté zamíříme na jih a průmyskem Wechsel dorazíme do Štýrska, odkud nás poslední část trasy zavede až do slovinského Mariboru, což je cíl celé Eurovelo 9.  
Připravila: Kateřina Vlčková

https://www.austria.info/cz

Rakousko - přijeďte a ožijete

 

 



Archiv