Menu

Cirk-UFF bude!

19. 05. 2021

cirk_uff


Jedenáctý ročník oblíbeného a mezinárodně respektovaného festivalu nového cirkusu Cirk-UFF letos v Trutnově proběhne. Organizátoři se museli rozhodnout koncem dubna, kdy ještě nebylo ani v nejmenším jisté, zdali kultura bude moci probíhat alespoň třeba pod širým nebem. Rozhodli se tak, že zhruba rok připravovaný festival realizovat začnou a vypadá to, že se jim risk vyplatí. Dle posledních vyjádření ministerstva kultury a celé vlády je zřejmé, že v termínu festivalu, tedy 2. – 6. června 2021 již kulturní akce budou moci probíhat venku a s omezeními i vevnitř.

 
„Ano, byl to samozřejmě značný risk. Do příprav festivalu jsme, podobně jako každý rok, investovali spoustu času, ale asi před dvěma týdny jsem se musel rozhodnout, zdali začneme s jeho reálnou produkcí, což mimo jiné znamená objednávky za dost peněz. Roli v tomto rozhodnutí hrála samozřejmě i skutečnost, že jsme letos získali velkou podporu z Ministerstva kultury ČR, Královéhradeckého kraje i města Trutnova,“ uvedl zakladatel festivalu a ředitel trutnovského polyfunkčního divadla Uffo v jedné osobě, Libor Kasík s doplněním, že letošní Cirk-UFF chystá 24–28 představení, a to podle toho, zdali opravdu bude možno hrát vevnitř, tedy v Uffu a v šapitó před ním. Produkce budou každopádně probíhat i pod širým nebem, ať už v okolí Uffa, tak i jinde ve městě. Například Eliška Brtnická se se svou show Hang out chystá na pivovarský komín.
 
Program_festivalu_ZDE
Celkový program festivalu vypadá vskutku přitažlivě. Zájem bude jistě o premiéru oblíbeného a na akrobatické stránce velmi pracujícího souboru Losers Cirque Company, která nese název Konkurz. Budou ale i další premiéry, třeba Bezdéčka rovněž velmi oblíbeného novocirkusového uskupení Squadra Sua.
 
Hlavními hvězdami Cirk-UFFu bývají pravidelně zahraniční hosté, v posledních letech se festival zaměřil na špičkovou a stále se zlepšující australskou scénu, jejíž představitelé měli přijet i letos. Špičkový australský soubor Circa ale z důvodu pandemie dorazit nemůže, Cirk-UFF však (podobně jako v září proběhnuvším minulém, desátém, ročníku) přiváží vskutku adekvátní náhradu. Ti, kteří navštívili festival v roce 2015, si budou bezesporu pamatovat chilsko-španělskou dvojici Murmuyo et Merteyeta, která vnesla do trutnovských ulic nečekaně vtipnou, ale i akční atmosféru. Zastavovala tehdy vozidla a jejich řidiče vtahovala do show s názvem Su-seso Talardo. Letos Murmuyo et Merteyeta předvede show Fisura, která je koncipována jako pokračování Su-seso Talardo, ale už poněkud jiným způsobem.

grafika_cirk-uff_2021

Vstupenky je možné již kupovat přímo v Inforecepci Uffo, anebo online na webu cirkuff.cz nebo uffo.cz.
Připravila Lucie Vurbsová.

http://uffo.cz/
www.cirkuff.cz



Související články


Mice Z domova

IGRÁČEK v Břeclavi potěší nejen milovníky historie

Vzal na sebe podobu Jana I. Josefa z Liechtensteina a Vrchního průvodčího osobních vlaků Severní dráhy císaře Ferdinanda.

01. 06. 2020

číst dál


Mice Z domova

Mikulovské výtvarné sympozium “dílna“ letos již po pětadvacáté

Účast pro letní tvoření uměleckých děl potvrdili Tono Stano, Pavel Opočenský, Jakub Špaňhel, Martin Gerboc ze Slovenska, Werner Mally z...

09. 04. 2018

číst dál


Archiv