Menu

Chodské slavnosti jsou letos jen virtuální

16. 08. 2020

Tak prázdné centrum města v době Vavřinecké pouti a Chodských slavností jako letos Domažlice nezažily už desítky let. Každý rok se na víkend po svátku svatého Vavřince 10. srpna sjedou do chodské metropole desetitisíce lidí na jedny z největších a nejstarších národopisných akcí v Česku. Chodské slavnosti ale letos město kvůli nejisté epidemiologické situaci a nebezpečí šíření koronaviru přesunulo do virtuálního prostředí. Na internetu běží několikahodinový předtočený pořad folklorních souborů, řekl ČTK mluvčí města Josef Babor.

Někteří chodští hudebníci se ale s úplným zrušením muzicírování nesmířili a dnes odpoledne se neplánovaně a neorganizovaně sešli na náměstí, aby si krátce zahráli. Zpěváci a muzikanti v krojích, s dudami a dalšími nástroji, se sešli před radnicí. Jejich hra a zpěv záhy přilákaly pozornost chodců, kteří se zastavovali, takže za chvíli si s muzikanty prozpěvovaly desítky lidí. Muzicírování se pak přeneslo do podloubí v protilehlých částech náměstí.

Na Chodské slavnosti jezdí v posledních desetiletích za víkend kolem 80.000 lidí z ČR, z Německa, ale i z jiných zemí a kontinentů. V mnohahodinovém programu na několika scénách vystoupí za víkend i přes 500 účinkujících. Náměstí je zaplněné stovkami stánků, kde se mimo jiné prodává tradiční černá a bílá pestře malovaná chodská keramika a chodské koláče, bohatě zdobené tvarohem, mákem a povidly. Letos je náměstí prázdné. Zahrádky restaurací kolem náměstí jsou ale plné lidí.

 

Z tradičního programu slavností zbyla dnes a v neděli jen dopolední poutní mše pod širým nebem na Veselé hoře - Vavřinečku. Na vršek nad městem s malým kostelíkem i dnes vystoupalo několik stovek lidí. Chodsko si jako jedna z posledních národopisných oblastí v ČR udržuje tradice a lidé všech generací mají stále kroje, které oblékají při podobných slavnostních událostech, jako je mše na Vavřinečku. U kostelíka se dnes sešly seniorky v pestrobarevných sukních a hustě vyšívaných černých šátcích i malá děvčátka v naškrobených velkých rukávcích a s bohatě zdobenými květinovými věnečky. Nechyběli ani muži v dlouhých světlých kabátech, žlutých kalhotách a s čakany v rukou.

Vavřinecká pouť se v Domažlicích stala v roce 1939 velkou manifestací českého lidu proti německé okupaci. Tehdy se jí zúčastnilo na 120.000 poutníků z celých Čech. Chodské slavnosti se konají od roku 1955 a v 50. a 60. letech byly určitou zástěrkou, aby se církevní stránka odsunula co nejvíc do pozadí. Až od roku 1989 jsou slavnosti a pouť spojené.
Připravilo ČTK

 

 Výsledek obrázku pro CTK LOGO

 

 



Nepřehlédněte


Hotelnictví

Praha spouští web ke sdílenému ubytování

Na fenomén sdíleného ubytování hlavní město Praha zareagovalo spuštěním webových stránek. Jsou určeny pro ubytovatele i ubytované, proto web funguje vedle české...

10. 11. 2017

číst dál


Mice Z domova

Travelcon a Travelfest

Akce, které se zařadily mezi nejvýznamnější v Česku, se uskuteční ve čtvrtek 25. a v pátek 26. dubna na výstavišti v Českých Budějovicích.

12. 02. 2019

číst dál


Archiv