Menu

Carving v Hradci s vítězkou olympiády Terezou Buchtovou a novými talenty

07. 05. 2024

Soutěž GASTRO HRADEC CULINARY CUP měla nový název
i nové místo konání. Carvingová část měla už tradiční podnázev „Gastro Hradec Carving Cup“ a opět se ukázalo, že dekorace ze zeleniny a ovoce jsou oblíbenou disciplínou. Po loňské premiéře nové sprinterské live kategorie celkový počet účastníků šplhal k téměř šedesáti. Možná některé inspiroval úspěch Terezy Buchtové v Německu, kde se stala absolutní vítězkou v live carvingu spolu s thajwanským řezbářem. Ale
i v Hradci musela zabojovat a řezat naplno. Svedla zde souboj o celkové prvenství s polským vítězem Czech Carving Cupu Radoslawem Skowroňskim. Každý z nich vyhrál jednu kategorii, ale v součtu to lépe vyšlo pro naši řezbářku. V Hradci úspěšně soutěžily v kat. začátečníků dvě litevské studentky. Přestože se carvingu věnují relativně krátce, výrazně zasáhly do pořadí dvou kat., když obsadily medailové pozice.


V hlavních kategoriích u kompozic prvenství získal Radoslaw Skowroňski, druhá byla Tereza Buchtová a třetí bronzová
z olympiády Pavlína Svobodová z ISŠ ze Slavkova u Brna. V live řezání se prohodilo pořadí na 1. a 2. místě, bronz brala Iveta Kališová z SOŠ a SOU Polička.

U začátečníků v live řezání na 90 min byla v zadání kompozice pěti růží. Celkové zlato získala Hana Hošková z SOŠ a SOU Vlašim, druhou příčku úplný nováček Veronika Slámová z ISŠ Slavkov u Brna a třetí pozici obsadila Markéta Kmošková z SOŠ a SOU Polička. U začátečnických kompozic jen o kousek zvítězila studentka z OA a SOŠ Choceň Simona Skalická. Na 2. a 3. byla litevská děvčata Lea Mistinaite a Kamile Uzakova.

Ve sprintu pro začátečníky (30 min 1 ks ovoce) řezal asi největší počet mladých řezbářů. Pořadí bylo skoro stejné jako u předchozí kategorie. Jen Lea a Kamile si prohodily pozice. Do zlatého pásma se zde vešla také Veronika Slámová.

Nových tváří bylo na soutěži hodně a dává to tak naději, že v budoucnu se nemusíme bát o zástupce na světových kláních, jako jsou Světová kuchařská olympiáda nebo Culinary World cup v Lucembursku. Je ale jen na nich, jak svůj talent budou rozvíjet. Naše soutěže v tom mohou pomoci a motivovat. Zároveň je férové si přiznat, že před 10–15 lety byly kompozice v hlavních kategoriích větší. Bohužel vše je limitováno časem, a proto mnozí řezbáři často volí live carving. 

V komisi byli velmi zkušení řezbáři Eliška Hortová, Marie Paprstkářová, Radek Vrána
a komisařka WACS Vita Brūzgienė z Litvy. Pořadatelem soutěže byla východočeská pobočka Asociace kuchařů
a cukrářů České republiky, u carvingové části byla garantem firma Czech Carving Studio a Czech-Slovak Carving Team. Carvingové aktivity a tým tradičně podporují ČEROZFRUCHT s.r.o. a GastroJobs.cz.
Připravil Luděk Procházka.

https://gastrohradec.cz/
www.carving-studio.eu



Související články


Gastro Z domova

Osmý ročník Vinobraní u Máchova jezera se vydařil a nepokazila ho ani nepřízeň počasí

Burčáky, výborná vína z Jihu Moravy a zábava pro celou rodinu přivádějí každoročně na půldruhého tisíce návštěvníků do...

04. 09. 2019

číst dál


Vzdělávání Gastro

Zlato teklo proudem

Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola Opava uspořádala regionální kolo soutěže ZLATOVAR CUP OPAVA.

23. 02. 2022

číst dál


Archiv