Menu

Budějovicko láká na prodloužený víkend

29. 04. 2024

Příslib návratu teplého počasí
a květnové svátky lákají na prodloužený víkend na Budějovicko do jižních Čech. Řada atraktivit již zahájila provoz během nezvykle teplého konce března a počátku dubna, nyní je čeká start turistické sezony. Přírodovědné muzeum Semenec v Týně nad Vltavou vstoupí do sezony se zbrusu novými expozicemi. Oslaví tak
30 let od svého vzniku.


Květnové svátky přímo vybízejí
k návštěvě jižních Čech na prodloužený víkend, ať už vyrážíte
v páru, nebo s dětmi. Turistická oblast Budějovicko nabízí celou řadu osvědčených lokací, ze kterých hravě sestavíte pestrý program na několik dnů. Vydat se můžete do krajské metropole Českých Budějovic, kde kromě historického centra naleznete také řadu kulturních institucí. Patří mezi ně také Jihočeské divadlo a Jihočeské muzeum, ve kterých nezapomínají také na program pro děti respektive interaktivní expozice. Hluboká nad Vltavou osloví především světoznámým zámkem, ale s dětmi se vydejte za zvířaty do Zoo Hluboká nebo za aktivní zábavou a relaxem do Areálu Hluboká. Využít v tomto období můžete také nabídku splavněné řeky Vltavy. Zahájení plavební sezony zde proběhne 4. května a během akce bude možné vyzkoušet zdarma například lodní linky nebo obytné lodě a hausboty a další plavidla. Oblíbeným cílem na řece je Ferrata Hluboká. Lezení na ní zvládnou všichni členové rodiny a výpravu na ní můžete spojit s návštěvou nedaleké zříceniny Karlova Hrádku.

Muzeum Semenec představí nové expozice
Přírodovědné muzeum Semenec v Týně nad Vltavou si na letošní rok připravilo hned tři nové expozice. Od dubna je otevřená mineralogická expozice s názvem Ze zemských pokladů. Zahrnuje nejen téměř tisíc vzorků hornin a minerálů, ale hravou formou představí také jejich vlastnosti dětským i dospělým návštěvníkům. Druhou expozicí je upravené rozárium, kde samotné růže doplní také informační tabule o růžích v souvislostech.

1. května se během akce Koncert pro stromy otevře třetí expozice Labyrint. Jedná se o kruhové keřové bludiště doplněné výstavou koláží Miroslava Huptycha na téma Labyrint světa a ráj srdce podle Komenského nesmrtelného díla, jehož 400. výroční od napsání uplynulo v loňském roce. Samotné otevření expozice bude doprovázet divadelní a hudební program či soutěž pro děti. Více tipů na aktivity v Turistické oblasti Budějovicko, ze kterých vytvoříte program prodlouženého víkendu nebo klidně týdenní dovolené, naleznete na webu Budějovicka.
Připravil Vojen Smíšek.

www.muzeumsemenec.cz
www.cb-hl.cz 



Archiv