Menu

Barman a nápoje hezkých chvilek 2

06. 09. 2017

kohout_2Víte, že název slavné whisky Vat 69 má znamenat Vatikán 69, tedy telefonní linku papeže? Zřejmě to není pravda, ale jako legenda to obstojí, ne? Všechny koňaky jsou brandy, ale ne všechny brandy se mohou vydávat za pravý koňak! To je známá odpověď Napoleona jednomu anglickému generálovi.

Podle některých odborníků čítá základní sestava rovnou stovku drinků. Jaký by mohl být komentář Bohumila Pavlíčka, případně jeho variace na tuto základní řadu?

„Podívejte se, já dost nerad slyším pojmy jako Pavlíčkova kreace‘ a podobně. Měl jsem svoje nápady, měli je jiní a mnozí to znali mnohem lépe než já. Učil jsem se vždycky a všude, kde jsem jenom mohl. Díval jsem se na mistry, okoukával jejich finesy, četl jsem literaturu. S ní to bývalo horší. V minulosti nebyla vůbec nebo jenom velmi málo, teď je to jednodušší. Samozřejmě že je celá řada nápojů – a hlavně světově proslulých nápojů –, které si s sebou nesou určitou legendu zrodu, kdo je pil, kdo je připravoval a kde. Řeknu vám popravdě, že právě v tomhle jsem se dost lišil od svých kolegů, kteří tyhle informace sháněli, shromažďovali, publikovali a pronášeli. Já jsem se tím přímo nikdy moc nezabýval. Je to možná lákavé pro novináře či čtenáře, ale já jsem to považoval za ztrátu času. Připadalo mi až zbytečné okouzlovat okolí historkami; jsou to jenom jména a data a někdy se vám potom stane, že to hlavní nepochopíte, unikne vám to. Ale mám pár osobních vzpomínek, které vytvářejí příběh kolem vzniku některého nápoje. Většinou to přichází samo od sebe, od zakázky, od nějaké konkrétní akce. Tak tomu bylo třeba s Felicia aperitivem nebo Moravským kohoutem, s představením becherovky ve Francii apod.

koktail2020Kdysi, to už je dávno, jsem byl pozván na nějakou barmanskou soutěž nebo přehlídku do Paříže. Akce se konala ve sklepení pod Eiffelovkou a asociace francouzských barmanů vybírala dvacet nejlepších pro sestavení žebříčku za rok – přizvala pár zahraničních barmanů, aby to dostalo mezinárodní prestiž. Tehdy jsem se zúčastnil, spíš mimo soutěž, s nápojem, který se jmenoval Felicia. Bylo to zrovna v době, kdy spatřil světlo světa náš krásný auťáček Felicia, a tak jsem si řekl, že by to mohlo vyjít jako zajímavé spojení. Byla to tehdy šťastná kombinace francouzského koňaku Courvoisier s becherovkou. Recept měl úspěch a dopomohl mi k přednímu umístění…“

Píše a vzpomíná na krásné, ale i pracovně tvrdé chvíle prožité s tímto nápojovým odborníkem Bohumilem Pavlíčkem jeho žák Karel Mayer – CBA.

 



Archiv