Menu

Baristický kurz pro milovníky kávy z „Přímky“

07. 07. 2023

„Černá jako ďábel, horká jako peklo, čistá jako anděl a sladká jako láska“ nejen tento citát odpovídá omamné vůni, výborné chuti a pozitivních účinků na naše tělo i mysl. Tak to všechno umí káva. Připravit ji kvalitně neumí ale hned tak někdo. Na Středním odborném učilišti a Střední odborné škole Svazu českých a moravských spotřebních družstev, Znojmo se zaměřujeme na vzdělávání našich žáků v oblasti přípravy kávy. Základní baristický kurz se na „Přímce“ konal 15. a 16. června 2023 nejen pro žáky gastronomických oborů, tento kurz nalákal i obory z řad truhlářů. Snažil se je naučit všem aspektům kvalitní přípravy, včetně správného mletí kávových zrn, volby vhodného způsobu extrakce a přesného dávkování. Žáci se také učí o různých stylech přípravy, jako je espresso, cappuccino nebo  použití alternativních metod. Tato znalost jim umožní vytvářet skvělé šálky kávy a rozvíjet svou vášeň pro tento nápoj.

Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě a není tak divu, že se baristické kurzy stávají čím dál populárnější. O tom mohou vyprávět žáci ze SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo, s.r.o., kteří se takového kurzu zúčastnili. Tito nadšení žáci se ponořili do světa baristiky a získali cenné dovednosti a znalosti při přípravě kávy. Jejich zkušenosti jsou svědectvím o rostoucím trendu a zájmu o profesionální baristické dovednosti.








Baristický kurz byl rozdělen na teoretickou a praktickou část, které nabídly našim žákům širokou škálu znalostí. V rámci teoretické části se žáci seznámili s fascinující historií kávy, procesem zpracování kávových zrn, rozdíly mezi arabicou a robustou, výběrem kvalitních káv a důležitostí ručního sběru. Pro každého žáka byla připravena baristická brožura, kterou vytvořili talentovaní žáci třetího ročníku oboru Hutnictví a turismus. Tato brožura sloužila jako užitečný průvodce během kurzu a poskytla důležité informace o umění baristy. Zdeněk Pojer, Filip Weidenthaler a Vít Rybníček byli velkými pomocníky při vedení kurzu pro učitelku Mgr. Věru Kuchařovou.

V praktické části kurzu se žáci seznámili se základy latte artu, přípravy espressa, cappuccina a míchaných nápojů s kávou. Zvláštní důraz byl kladen také na alternativní přípravy kávy V60, mocca konvička, french přes, džezva. „Tato příprava kávy se stává čím dál tím populárnější,“ tvrdí barista Zdeněk Pojer.Kvalitní šálek kávy si můžete připravit v pohodlí domova i bez pomoci drahých kávovarů. Stačí vám jen kvalitní káva, ruční mlýnek a vybraná alternativa.                                                                                                                                                
Připravila Iveta Šafratová.
www.sousoszn.cz



Archiv