Menu

Úspěch moravskoslezské kuchyně v Paříži

04. 03. 2018

Interview s ředitelkou Střední školy společného stravování, Ostrava-Hrabůvka, Mgr. Ivanou Matulovou jsem zahájil čokoládovým dezertem.
Paní ředitelko, je vynikající.

Je dílem našich žáků cukrářů, a souhlasím.

Vaše škola se jako jediná gastronomická škola v Moravskoslezském kraji zapojila do pilotního ověřování dvoustupňového modelu vzdělávání.
Ano, jeho podstatou je, že děti, které studují maturitní obor (v našem případě Gastronomii), konají po třech letech závěrečnou zkoušku, jsou-li úspěšné, získají výuční list a do čtvrtého ročníku nastupují s tím, že i kdyby se jim maturita nezdařila, mají potřebnou kvalifikaci, aby mohli pracovat či podnikat v oboru, který absolvovali.

Děláte tu nejen výborné čokoládové dezerty, ale také „Čokoládovou vařečku“.
„Čokoládová vařečka“ je soutěž určená žákyním a žákům základních škol, kteří se zajímají o gastronomii a mají kuchařinu jako koníček. Pro své pokrmy si vybírají suroviny z jednotného spotřebního koše a připravují je před zraky publika. Zkrátka je to kuchařská show se vším všudy. Na letošní jubilejní 20. ročník soutěže bude dohlížet i kuchař světových celebrit Roman Hadrbolec, který je, stejně jako dvojnásobný držitel michelinské hvězdy Radek Kašpárek, absolventem naší školy.

Nápaditý způsob, jak rodičům ukázat, kterou střední školu mají vybrat pro své děti.
Nebudu zapírat, je to jeden z našich propagačních eventů. Ale nejen to. Snažíme se dětem ukázat, že dokážou víc, než si samy myslí. Pro budoucí odborníky z oblasti cestovního ruchu například pořádáme soutěž „Mladý průvodce“. Soutěžní dvojice navrhují zájezd na dané téma, který prezentují před odbornou porotou a publikem. Tématem posledního ročníku byla „Tajemná a záhadná místa Evropy“ a prvenství mezi třinácti týmy si vybojovali hosté z Nitry.

Když už hovoříme o soutěžích, tým kuchařů a číšníků vaší školy již počtvrté zvítězil v „MAKRO HoReCa pětiboji“. Jistě tím děláte radost svému zřizovateli.
Snad ano, s Moravskoslezským krajem opravdu máme dobré vztahy. Nejsme však rozhodně jen školou čekající s nataženou rukou. Peníze získáváme i vlastními aktivitami. Zapojujeme se do projektů financovaných například z evropských sociálních fondů či do programu Erasmus+. Jen v loňském školním roce vycestovalo na zahraniční stáže 51 žáků. Za ocenění toho, jak žáky připravujeme, považujeme i to, že nám zřizovatel (a nejen on) svěřuje přípravu cateringu na velkých akcích. V říjnu 2017 jsme tak měli tu čest zajistit recepci ke státnímu svátku při příležitosti založení České republiky na české ambasádě v Paříži. Čtyřiadvacetičlenný tým žáků a pedagogů naší školy navrhl regionálně zaměřený sortiment a po týdnech příprav a ladění nejmenších detailů se vydal v doprovodu plně naloženého chladicího automobilu společnosti MAKRO do Paříže, kde v krásných prostorách českého velvyslanectví pod Eiffelovkou zabezpečil recepci pro více než osm set lidí. Bylo vidět, že naše moravskoslezská kuchyně hostům chutná, a žáci i pedagogové si z akce odnesli nesmazatelnou pracovní zkušenost a silný osobní zážitek.



Archiv vydání

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

AKTUÁLNÍ ČÍSLO
VŠUDYBYL 04/2018
04/2018 číst aktuální číslo
Czech specials
Restaurace Novoměstský pivovar
ŘLP