Menu

Ryby pro zdraví Jihočeské univerzity

25. 11. 2013

S Ing. Eduardem Levým z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích se potkáváme na českobudějovickém GastroFestu 8. listopadu 2011.
Edo, zastihl jsem tě na soutěži kuchařů „Český kapr“.
To proto, že jsem členem pořádající pobočky Asociace kuchařů a cukrářů České republiky – Šumava, která tuto soutěž pořádá. A již poosmé. Naše fakulta, konkrétně její prodejna „Ryby pro zdraví“, dodala do soutěže kapří filety, ze kterých soutěžící připravili nápaditá a chutná soutěžní jídla.

Jak jde dohromady Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity a Sturgeon Friendly Caviar? Proč Sturgeon Friendly Caviar, kaviár přátelský k jeseterům?
Záměr vyvinout šetrnou technologii výroby kaviáru z jeseterů bez jejich zabití, a tím přispět k ochraně těchto krásných a ohrožených ryb, vzešel z podnětu děkana fakulty prof. Ing. Otomara Linharta, DrSc. Na fakultě tedy vznikla skupina odborníků, kteří začali vyvíjet šetrnou technologii výroby kaviáru zachovávající život ryb. Proto bylo zvoleno označení „přátelský k jeseterům“ – Sturgeon Friendly Caviar. Vývoj a příprava technologie včetně ověřování probíhaly po celý rok na Fakultě rybářství a ochrany vod v Genetickém centru ve Vodňanech a také u chovatelů jeseterů v Německu. Dnes má Fakulta rybářství a ochrany vod, jako jediná v Česku, schválenou a povolenou výrobu kaviáru z jeseterů (CITES, CZ) v Genetickém centru ve Vodňanech. Název Sturgeon Friendly Caviar je chráněn ochrannou známkou v České republice i v Evropské unii.

Při své cestě na výstavu Země živitelka jsem tě navštívil v prodejně „Ryby pro zdraví“. Kromě toho, že učíš na Fakultě rybářství a ochrany vod Gastronomii produktů akvakultury, vedeš tuto prodejnu. Jak to souvisí?
Výuka gastronomie má seznámit budoucí rybářské odborníky s problematikou a potřebami gastronomie, aby gastronomie dostávala ryby z naší české produkce v potřebné kvalitě opracování. Prodejna „Ryby pro zdraví“ je koncipována částečně jako výuková. Připravujeme nové výrobky ze sladkovodních ryb a ověřujeme ohlas na ně u zákazníků. Spolupracujeme s Laboratoří výživy a kvality masa ryb naší fakulty. Prodejna si rychle získala své zákazníky a jejich okruh se stále rozrůstá. Při čtvrtečním prodeji přijde nakoupit na sedmdesát lidí. Prodáme na 50 litrů polévek, tři druhy salátů, kapří paštiky, rosolky, marinované ryby, kapří tatar a další speciality. V sortimentu prodejny jsou zpracované čerstvé sladkovodní ryby – kapr, pstruh, siven a jiné.

Slyšel jsem, že máte nějakého superzdravého kapra?
Jedná se o omega-3 kapra. Technologie odchovu je patentována Výzkumným ústavem rybářským a hydrobiologickým ve Vodňanech. Je to kapr přikrmovaný speciálním krmivem, kdy přirozená složka potravy dosahuje minimálně 55 %. Omega-3 kapr se vyznačuje vyváženým poměrem nenasycených mastných kyselin s vysokým obsahem omega-3 kyselin. Kapr přitom není tučnější než běžně prodávání kapři. Pozitivní zdravotní účinek byl prokázán ve spolupráci s odborníky v IKEM Praha a Lázních Poděbrady. Při konzumaci 200 gramů omega-3 kapra týdně po dobu jednoho měsíce se u pacientů s cévními potížemi zlepšily sledované parametry. Odborníci po vyhodnocení testů spočítali, že za pět týdnů podávání této ryby se zkrátí doba léčení o jeden den.


Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001