Menu

Pro Italy je jídlo potěšením života

01. 02. 2002

Lanýž je diamant kuchyně.

Alessandro Dumas

Společnosti Cortelazzi Group, mezi něž patří v Česku působící Cortelazzi Praha s.r.o., Ital Sýr a C.E. Consulting Praha s.r.o., se specializují na potravinářský sektor. Jejich cílem je v duchu italské tradice přispívat k rozšíření chutí a kvality italských specialit za hranice Itálie. Neuspokojují se pouze výběrem nejlepších italských potravin a jejich uvedením na trh, ale díky pozitivním zkušenostem se rozhodli osamostatnit ve výrobě pro zahraniční trhy a seznamovat veřejnost s nejtypičtějšími výrobky italské kuchyně. 

Ředitelky firmy Cortelazzi Praha slečny Silvie Cortelazzi jsem se zeptal, díky čemu jejich firma objevila Česko.
Původně jsme chtěli začít v Rumunsku, ale situace tam nebyla příliš příznivá. Dali jsme na doporuční zaměstnanců firmy Cortelazzi, kteří se na svých turistických cestách nadchli pro Českou republiku. Na setkání s Českem jsem se velmi těšila a rozhodně mne nezklamalo. Cortelazzi Group je rodinnou firmou. Existuje již třetí generaci. Založili ji moji praprarodiče. Dědeček Cortelazzi oblast jejího podnikání rozšířil o prodej uzenin. Poslední majitel, můj otec Ernando Cortelazzi, pak o celkovou službu v široké škále sortimentů na poli gastronomie. Naše firma dokáže s poměrně malým počtem lidí úspěšně zvládat to, co jiné, mnohem početnější. Cítíme se zde jako doma, stále jako rodina, a máme chuť obchodně expandovat.

S reprezentantem vaší firmy panem Enricem Prozerem jsem se poprvé potkal ve Francouzské restauraci v Obecním domě v Praze na předpremiéře prezentace italských vín a lanýžů.
Co se týká vín, které jsme měli tu čest prezentovat ve Francouzské restauraci při příležitosti galavečeře z lanýžů, záměrně jsme vybrali vína rodiny Cassata Monfort, což je rovněž rodinná firma. Nabízí špičková vína, je stabilním dodavatelem a je zárukou vysoké kvality. Nejen v současné době a v Itálii, ale všude na světě je důležité vybírat si takové obchodní partnery, kteří vám zajistí kontinuitu dodávek, tzn. abyste jeden rok nenabízeli vína, která již další nebudou k mání, nebo jejichž kvalita bude kolísat. Právě v tomto případě je vše garantováno seriózností a vysoce kultivovaným charakterem rodiny Cassata Monfort. Nejde nám pouze o obchod, ale i o charakter. Když vezmete třeba špagety, můžete nabídnout různé druhy a velikosti, ale pokaždé to lidé znají jako špagety. Když ale určité víno nabídnete do hotelů a ono se tam zavede, nemůžete druhý rok říci, že tato vína již nejsou. U vín vždycky musí být cosi, co udržuje charakter a věrnost.

Proč jste se ve Francouzské restauraci v Obecním domě v Praze rozhodli prezentovat lanýže?
Protože tento výjimečný podnik zasluhuje něco výjimečného. Vždy, když je něco výjimečné, je to přitažlivější, než to, co je běžně dostupné. Výjimečnost lanýže, i když je to v houba, je dána tím, že si o něm lidé myslí spoustu věcí, z nichž mnohé spadají do sféry báchorek. Specifičnost lanýže je v naprosto fantastické chuťové nezaměnitelnosti. Na každého působí poněkud jinak. (Podle toho, jak zkažené má chuťové pohárky.) Disponuje celým spektrem chutí. Uznávali jej již antičtí římští císaři. Dnešní skutečnost je ale mnohem lepší. Především není cenově nedostupný. Jsou druhy, které v podobě pomazánek a omáček může konzumovat i obyčejný smrtelník, zejména z letního černého lanýže.

Jak se lanýže hledají?
Za pomoci psů či vepřů. U pejsků to zpravidla nebývá žádná výjimečná rasa. Nejlepší bývají pouliční směsky – oříšci. Svému majiteli dokáží vyhledat lanýže v hloubce až půl metru pod zemí. Psi jsou, narozdíl od vepřů, přátelštější, protože dokáží lanýže najít, ale už jej neponičí, kdežto pokud coby prospektora máte prasátko, musíte jej ve finále přeprat a lanýže mu vzít. Občas se stává, že prase vítězí.

Jak se vám žije v Česku?
Získala jsem zde obrovskou zkušenost, osobní i profesní. Zamilovala jsem se především do Prahy. Praha je nádherným městem. Česká republika nabízí mnoho možností. Je zde spousta krásných restaurací, dobře se mi tu pracuje. Možná, že občas dochází k jistým střetům mezi naší italskou mentalitou a českou, ale to naprosto nezpůsobuje žádné problémy. Velkým zadostiučiněním správné volby – jít do Česka – jsou velké možnosti šíření naší italské kuchyně a potravinářských produktů. Je příjemné vidět, jak pozitivně je zde italská gastronomie přijímána.

Ano, italská kuchyně má v Česku skutečně vysoký kurs. Co ale říkáte české?
Česká kuchyně je dobrá, ale poměrně hutná, obzvláště pro nás, kteří přicházíme se země, kde je nabídka lehčích jídel daleko rozmanitější. Navíc u nás s jídlem nikam nespěcháme. Naše stolování je posvátné. Jít s přáteli na večeři či oběd je o tom, mít nejen gastronomický, ale i společenský zážitek. Rozprávět a k tomu konzumovat dobroty. Pro nás Italy je jídlo jedním z potěšení života.





www.cortelazzipraha.cz

Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001