Jak má chutnat naše pivo
29. 11. 2016
Největšími turistickými magnety bývají proslulá místa.
Nepochybně se k nim řadí i Plzeň, kde sídlí pivovar, který světu
přinesl pivo plzeňského typu – světlý, spodně kvašený ležák
zlatavé barvy a krémově bílé pěny. Pilsner Urquell inspiroval více než
70 % ve světě vyráběných piv, která tak nesou označení pils, pilsner
nebo pilsener. S manažerem turismu a tradic Plzeňského Prazdroje Rudolfem
Šlehoferem jsme se první listopadový den setkali v ležáckých
pivovarských sklepích.
Potkáváme se v šalandě, salonku ukrytém v labyrintu pivovarských
sklepů, které byly pod pivovarem budovány od roku 1839. Nad námi je osm
metrů pískovcové skály, moderní a historická varna Plzeňského Prazdroje.
Šalandy jsou velmi oblíbené, díky atmosféře a nefiltrovanému a
nepasterizovanému pivu Pilsner Urquell čepovanému přímo z ležáckých
dubových sudů a výbornému cateringu. Pivovarské šalandy jsou díky
velkému ohlasu dvě. První, bednářská, je pro pětadvacet hostů, větší
sibiřská šalanda pak pro padesát, což odpovídá kapacitě autobusu.
Návštěvníci a klienti Plzeňského Prazdroje však kromě prohlídkové
trasy a restaurace využívají také Konferenční a společenské centrum
SECESE, které bylo právovárečníky vystavěno v roce 1908 jako
reprezentační prostory určené pro valné hromady a přijímání
návštěv.
Nejvíc akcí pro veřejnost pořádáte přes léto pod širým
nebem na pivovarském nádvoří.
Jmenovat mohu Pilsner Fest, Léto v Prazdroji, ale také farmářské trhy,
sjezdy veteránů nebo koncerty kapel a festivaly. Unikátní prostory
Konferenčního a společenského centra SECESE žijí v létě svatbami. Na
podzim, v zimě a na jaře pak MICE akcemi – konferencemi, semináři,
firemními večírky, kulturními a společenskými událostmi. Pro letošní
rok tam chystáme cyklus koncertů, jež budou mít na Plzeň neobvyklý
formát. Nabídneme výběr z jazzu, swingu, blues nebo třeba stand-up comedy.
Celkový zážitek doplní plzeňské pivo a kulinářský raut. Zahájení
cyklu akcí proběhne 22. listopadu 2016, kdy v Konferenčním a
společenském centru SECESE bude vařit národní tým kuchařů a cukrářů
ČR své olympijské menu inspirované dobou Karla IV. Právě jím pak bude
náš národní tým reprezentovat Česko na kuchařské olympiádě
v Erfurtu.
Plzeňský Prazdroj zastřešuje i další pivovary.
Nošovický Radegast a „za humny“ Prahy ležící Pivovar Velké Popovice,
které jsou taktéž otevřeny veřejnosti. A to jak domácím, tak
i zahraničním turistům. Oba pivovary rovněž pořádají tradiční akce,
speciální prohlídky a zážitkové programy, které každý rok přilákají
tisíce lidí. Návštěvníci zde dostanou spoustu informací o našich pivech
a značkách, jejich historii, o výrobě piva a surovinách, z nichž se
vaří. Zejména cizincům pak při té příležitosti umožňujeme okusit, jak
má správně chutnat naše pivo.