Menu

AHOL – Střední škola gastronomie, turismu a lázeňství

27. 01. 2013

Rozhovor s ředitelkou AHOL – Střední školy gastronomie, turismu a lázeňství Mgr. Pavlou Sztulovou jsem začal Dolní oblastí, o níž jsem před jejím zprovozněním dělal rozhovor s předsedou představenstva akciové společnosti Vítkovice, a. s., Ing. Janem Světlíkem (viz www.e-vsudybyl.cz, článek „Tam, kde bychom měli být rychlejší a dravější“).
Dolní oblast je srdeční záležitostí Ostravy. Do činnosti kolem ní se naše škola zapojila už v roce 2007, kdy pořádala mezinárodní konferenci na téma „Zážitky pro Ostravu“. Tam vystoupil nynější ředitel Dolní oblasti Ing. Petr Koudela a řekl, jak by měla vypadat.
V roce 20. výročí škol AHOL jsme začali psát novou historii, a proto jsme 1. září 2012 zahajovali školního rok v Multifunkční aule Gong. 23. února 2013 bude foyer Gongu patřit maturantům a učňům roku 2013, pro něž pořádáme již 21. reprezentační ples, na který srdečně zvu všechny naše absolventy a přátele školy. Mimo naše vlastní akce se podílíme i na zajišťování cateringu v Gongu, čímž školu reprezentujeme navenek.

Sepětí škol s praxí a důraz na řemeslo jsou správné. Jak říká v jednom skeči dvojice Vodňanský a Skoumal: „Je dobré znát Archimédův zákon. Přesto se však také nauč plavat.“
Je potřeba, aby česká vzdělávací soustava vrátila odbornému, a zejména pak učňovskému školství náplň a stavovskou prestiž. Žáci, a hlavně jejich rodiče, už pochopili, že pro život je zvládnuté řemeslo podstatnější a že k maturitě mohou dozrát později. Důležitá je přitom spolupráce se sociálními partnery školy, významnými subjekty v oblasti hotelnictví, gastronomie a cestovního ruchu, při zajišťování odborného vzdělávání žáků. Při získávání profesních návyků nám výrazně pomáhají hotelové řetězce, které mají vysoké standardy, např. hotel Park Inn. V některých podnicích totiž učně může čekat tvrdý střet s realitou. Proto jsme trvale v kontaktu s praxí. Prověřujeme a hledáme kvalitní provozy. Žáky nelze posílat jen do mezinárodních hotelů. Musí si zažít i kavárnu, restauraci, závodní kuchyni atd. Spolupracujeme dokonce i s gastronomickým střediskem IKEA. Všechno stojí na tom, že se neustále potkáváme s lidmi, na komunikaci. V našich poradních sborech si vyříkáváme i to, kde je jaký problém, co zlepšit, kde přitlačit. Obrovský význam pro příští uplatnění našich absolventů na trhu práce má jazykové vzdělávání. Proto žáky vzděláváme metodou CLIL a zapojujeme do programů Evropské unie, jako jsou Socrates, Leonardo da Vinci, programy Česko-německého fondu Budoucnosti, Silesia, Gaudeamus aj. Naši žáci vyjíždějí na učební praxi do Bad Neustadtu, Londýna a na Rhodos. Zřizovatel škol AHOL, JUDr. Josef Holík, je velký vizionář, a tak se snažíme trvale dívat dopředu. Od roku 2010 jsme otevřeli tříleté obory kuchař a číšník a nyní uvažujeme i o oboru cukrář. K zájmu o ně přispěly televize, jež poslední dobou věnují vaření a pečení hodně prostoru. V cestovním ruchu nabízíme obory stevard v dopravních službách a zážitkový cestovní ruch. Nyní chystáme obor „šéfkuchař“, jehož náplní bude vedle vaření také organizace práce, ekonomické a administrativní řízení provozu.

Ostrava je sebevědomou metropolí dvou našich historických zemí: Slezského velkoknížectví a Markrabství moravského. Ilustroval to i váš heroický boj o to stát se Evropským hlavním městem kultury pro rok 2015.
Projekty, které tady v Ostravě byly připravené, se realizují dál. Upravuje se tok Ostravice, Černá louka, pokračují adaptace Dolní oblasti Vítkovic. Díky Karlu Burdovi má Ostrava dodnes Slezskoostravský hrad, kam naši žáci chodí na odbornou praxi a kde zajišťujeme cateringy. Na Výstavišti Černá louka je v březnu Výstava cestovního ruchu, v květnu gastronomická akce Karneval vůní a chutí a v podzimním termínu Výstava školství Učeň, středoškolák, vysokoškolák. Magistrát města Ostravy podporuje i AHOL CUP – gastronomickou soutěž s mezinárodní porotou a účastí pro žáky hotelových a odborných škol. Soutěž probíhá v kategorii Barman junior, Týmová soutěž v gastronomických dovednostech, znalostech a vaření, dále v kategorii Barista junior a profi, při organizování spolupracujeme s Asociací hotelů a restaurací ČR, Asociací kuchařů a cukrářů ČR a Českou barmanskou asociací. S Ostravou AHOL CUP pořádáme po patnácté. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR soutěž v gastronomických dovednostech a znalostech zařadilo mezi programy Excellent. Letos poprvé organizujeme i soutěž AHOL CUP Junior pro žáky základních škol, kterou mimo jiné využijeme k jejich seznámení s gastronomií a naší školou. S přijímacím řízením pro nové žáky, tzv. motivačními pohovory, pak začneme v dubnu 2013. Cílem je zjistit jejich očekávání a to, jak jsou pro daný obor nadšení. Ve škole zvídavým a motivovaným žákům připravujeme otevřené, komunikativní a přátelské prostředí.


Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001