Související články
Zabíjačkové hody v pivováru
15. 02. 2019
Jak hlásával slovutný František Ondřej Poupě: Pšenici na koláče, ječmen na pivo, oves pro koně a vepře pro člověka! Tak se těšte na zabíjačku v pivováru. Bude se podávat zabíjačkový guláš s H.K., vejpečky s B.K., žebra s křenem a hořčicí, jiterničky se zelím, V.B. a vejmrdou, prejt se zelím s cibulkou a V.B., ovárek s hořčicí či vepřová játra na grilu s domácí tatarkou a fritama. Klasika svíce, fógl, smažka, šnycl, tatarák, kachna či saláty. Ku lepšímu zažívání a obmezení nadýmání doporučujeme medicinelní Černou svini či náš tělnatý světlý ležák Vycpaná vydra. Vybrfané speciality již od pátečního večera.
Putování za Černou sviní
aneb zevrubná odborná a důvtipná prohlídka černokosteleckého pivováru: seznámení s historií pivovarství v Kostelci nad Černými lesy; základní typologie české sladovny a pivovaru; putování po historických provozech od ječmene po pívo.
§ tradiční humnové sladování
§ hvozd systému Ječmen ze Zahrádky u Sedlčan
§ tradiční dvojlískový hvozd
§ funkční nadvarní zahrnující šrotovník zn. Škoda, váhu, elevátor, bojler, cyklon, motor atd.
§ největší varna na přímý otop dřevem na světě
§ scezovací korýtka, chmelový cíz, varní zvon, ruční pumpa, S pánem Bohem
§ expozice chmelárny
§ otevřené chladicí štoky od firmy Novák&Jahn
§ jediný funkční sprchový aparát v ČR od firmy Novák&Jahn
§ historické vzduchové kompresory
§ čpavkový chladící kompresor značky Bosch a Kolben&Daněk
§ filtr značky Mamut a pračka na filtrační masu
§ kalolis
§ cejchovací aparáty od firmy barona Ringhoffera
§ vzduchový fukar značky Alois Gracias Žabovřesky
§ vybavená funkční bednárna a požahovna
§ největší dřevěný ležácký sud v ČR o objemu 123hl
§ ukázka historické spilky s kantýři, plováky, zákvasným vejcem atd.
§ původní ležácké sklepy s dubovými sudy a s lednicemi
§ jediný dochovaný objekt sladového mlýna s žentourovým pohonem
§ ryze český hostinec
§ ochutnávka Černé svině
§ příběh značky
§ příběh černého piva v historickém kontextu
§ ochutnávka sladů – tři druhy
KDY: každý pátek od 19.00
Prohlídka cca 90 minut a ochutnávka v hostinci cca 30 minut podle zájmu
KDE: Černokostelecký pivovár, Českobrodská 17
KOLIK: 190,-/dospělý, 130,-/senior, množstevní slevy
INFO: www.pivovarkostelec.cz, www.facebook.com/pivovarkostelec
REZERVACE: 731888070, spravce@pivovarkostelec.cz, možnost ubytování
Osudy olomouckých sladoven a sladovnických firem
Před zhruba deseti lety vyšla publikace Michaela Viktoříka - Osudy olomouckých sladoven a sladovnických firem v kontextu vývoje sladovnického průmyslu. Jedná se o jednu z nejkvalitněji zpracovaných studií mapujících historii moravského sladovnictví v kontextu osudů stavných sladovnických rodin. Kniha byla velmi těžko k sehnání a nyní je v prodeji v krámku černokosteleckého pivováru a to dokonce s podpisem autora. Více informací ZDE.
Tři historické pivovary
Přátelství je důležité. Nejen mezi lidmi, ale také mezi pivovary! Tři historické pivovary toho mají mnoho společného, a proto není divu, že je pojí opravdové přátelství. Dalešice, Kostelec nad Č. Lesy i Lobeč mají dlouhou tradici. Jsou kulturním dědictvím jako památky, mají se však čile k světu. Přitom povstaly z popela rukou nadšenců teprve nedávno.
V pátek 26. 4. 2019 od 16 hodin vás zveme do Parostrojního pivovaru v Lobči u Mšena na přátelské setkání s lidmi, kteří stojí za těmito příběhy. Povídat a promítat budou architekt Marek Tichý z Dalešic, pivovarníci Milan Starec a Tomáš Vodochodský z Kostelce i architekt Pavel Prouza z Lobče. Následovat bude společná večerní prohlídka pivovaru. Krom pivovarské kuchyně ve staré varně narazíme také pivo z Dalešic i Kostelce. Vstupné dobrovolné, je však nutná předchozí rezervace (na mail: info@lobec.cz). Ubytování je možné domluvit přímo v pivovaru, po naplnění kapacity doporučíme další možnosti v Lobči. Těšíme se na vás!
www.pivovarkostelec.cz
www.facebook.com/pivovarkostelec
Nepřehlédněte